Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lette desserter og kaker

Oppdatert: 16.03.2007 Publisert: 16.03.2007 Tema: Dessert Forfatter: Fotograf: Jarle Nyttingnes, Astrid Hals




Det går fint an å spise dessert hver dag - velg en sunn variant hvis du har søthunger etter middag.

Kakene kan du spare til fest og selskap. Frukt i form av fruktsalat eller ovnsbakt frukt som varme epler eller bakt ananas smaker nydelig med litt lettyoghurt, kesam vanilje eller vaniljesaus.

Alle rettene inneholder mindre enn 200 kalorier per porsjon.

En litt sunnere ostekake

2 ½ dl havregryn
1 plate kokesjokolade
1 pk. gelépulver med bringebærsmak
1 beger cottage cheese
½ l fruktyoghurt med skogsbær

Rist havregryn i tørr stekepanne til de er sprø. Smelt sjokoladen i vannbad og rør den sammen med havregrynene. Klem massen ut i en 24 cm springform. Dekk gjerne bunnen med bakepapir, da er kaken lettere å få ut av formen.

Lag gele med halv vannmengde. Avkjøl den, men pass på at den ikke stivner. Mos cottage cheesen så den blir glatt og rør den sammen med yoghurten. Rør inn geleen og la det stå til det tykner. Hell ostemassen over havregrynsbunnen i formen, og la kaken stå i kjøleskap til den stivner. Pynt med sesongens friske bær.

Kaken gir 16 biter.

Epleostekake med cottage cheese


2 egg
1/2 dl sukker
1 beger cottage cheese
1 ts kanel
2 ss hvetemel
1 dl melk
3 epler
2 ss hakkede mandler
rosiner

I stekeovn på 175 grader i ca 40 minutter

Visp sammen cottage cheese, egg, mel, sukker og kanel. Hell røren i en smurt ildfast form. Skrell og del eplene i mindre biter. Legg dem på toppen av røren. Dryss over hakkede mandler og rosiner. Stekes midt i ovnen. Serveres lunken med 2-3 ss vaniljekesam.
Til fest kan du gjerne bruke litt vispet krem eller iskrem.

Frisk bærpai

8 porsjoner

Paideig:
4 dl hvetemel
2 ts tørrgjær
2 ts sukker
1 ½ dl melk
2 ss smør smeltet

Fyll:
5 dl blåbær
10 g ingerfær frisk,revet
1 ss potetmel
4 ss sukker

I ovn ved 180 °C i ca. 40 minutter

Bland alle ingrediensene til deigen og rør den raskt sammen. La den hvile tildekket i ca. 20 minutter. Kjevle deigen ut og kle en paiform, ca. 24 cm i diameter. Prikk bunnen godt.
Bland bær med ingefær, potetmel og sukker og hell det i formen. Det er unødvendig å tine fryste bær.
Stek paien nederst i ovnen til den er gjennomstekt.
Server paien lun med vaniljekesam til.

Frukter med vaniljekesam


4 porsjoner

1 stk. mango
1 stk. appelsin
1 stk. kiwi
1 stk. papaya
10 stk. grønne druer
10 stk. blå druer
1 stk. frisk ananas
1 stk. carambola (stjernefrukt)
3 dl vaniljekesam

Skrell frukten og del i passe biter. Server med en klatt vaniljekesam.

Kesamis


4 porsjoner

3 stk. eggeplomme
2 ss melis
3 dl kesam

Visp eggedosis av eggplommer og melis og visp inn Kesam og ønsket smakstilsetning.
Frys isen, helst i iskremmaskin. Fryses isen i fryser må den røres i et par ganger for å unngå isnåler.

Smakstilsetninger:
Frø av 1 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker
2 ts kakao + 1 ts vaniljesukker
Moste friske eller fryste bær.
Smak halve porsjonen til med kakao og vaniljesukker, den andre halve med bær og legg kremene lagvis før innfrysing.

Kesampletter

4 porsjoner

3 dl kesam
2 stk. egg
1 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker

Visp ingrediensene sammen til en glatt røre. La den svelle i 10-15 minutter. Stek lapper i belagt stekepanne eller plettpanne.
Server lappene med syltetøy og Kesam eller rømme.

Pannacotta med syltet kumquat


4 porsjoner

2 ½ dl helmelk
3 ss sukker
3 stk. gelatinplater
3 dl vaniljekesam ( 1 beger)

Kok melk og sukker uten lokk i 3-4 minutter. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelkt gelatinen i den kokende melken. avkjøl melken til romterperatur. fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer og sett dem kaldt så pannacottaen stivner.

Hvelv pannacottaene ut på porsjonstallerkener. Pynt med deilige friske jordbær.

Syltet klementin med yoghurt


4 porsjoner

4 stk. klementin
2 dl sukker til sukkerlaken
2 dl vann
½ stk. vaniljestang
1 stk. hel kanel
2 stk. stjerneanis hele
1 stk. kiwi
3 dl fruktyoghurt med vanilje

Kok opp vann, sukker og krydderne. Skrell klementinene, legg dem i laken og kok opp. Legg lokket på kjelen og sett til side. Hell av sukkerlaken, og server klementinene med litt melonyoghurt og kiwi.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1048


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!