Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lette desserter på forsommeren

Oppdatert: 10.05.2012 Publisert: 04.06.2009 Tema: Dessert Forfatter: Fotograf: Jarle Nyttingnes, Astrid Hals




Det går fint an å spise dessert hver dag - velg en sunn variant hvis du har søthunger etter middag.
Kakene kan du spare til fest og selskap. Frukt i form av fruktsalat eller ovnsbakt frukt som varme epler eller bakt ananas smaker nydelig med litt lettyoghurt, kesam vanilje eller vaniljesaus.

Alle rettene inneholder mindre enn 200 kalorier per porsjon.

En litt sunnere ostekake

Med denne ostakaken kan du unne deg å skeie ut med god samvittighet.

10 porsjoner

Ingredienser
2 ½ dl havregryn
1 plate kokesjokolade
1 pk gelépulver med bringebærsmak
1 beger cottage cheese
½ l fruktyoghurt med skogsbær

Fremgangsmåte
Rist havregryn i tørr stekepanne til de er sprø. Smelt sjokoladen i vannbad og rør den sammen med havregrynene. Klem massen ut i en 24 cm springform. Dekk gjerne bunnen med bakepapir, da er kaken lettere å få ut av formen.

Lag gele med halv vannmengde. Avkjøl den, men pass på at den ikke stivner. Mos cottage cheesen så den blir glatt og rør den sammen med yoghurten. Rør inn geleen og la det stå til det tykner. Hell ostemassen over havregrynsbunnen i formen, og la kaken stå i kjøleskap til den stivner. Pynt med sesongens friske bær.

Epleostekake med cottage cheese

4 porsjoner

Ingredienser
2 stk egg
50 g sukker
1 beger cottage cheese
1 ts malt kanel
2 ss hvetemel
1 dl melk
3 stk eple
2 ss mandler hakkede
rosiner

Fremgangsmåte
I stekeovn 175 ºC i 40 minutter

Visp sammen egg, sukker, cottage cheese, kanel, hvetemel og melk. Hell røren i en smurt ildfast form. Skrell og del eplene i mindre biter. Legg dem på toppen av røren. Dryss over hakkede mandler og rosiner. Stekes midt i ovnen. Serveres lunken med kesam eller vaniljesaus. Til fest smaker det ekstra godt med litt vispet krem.

Fruktsalat med vaniljekesam

4 porsjoner

Ingredienser
1 stk mango
1 stk appelsin
1 stk kiwi
½ stk papaya
½ stk frisk ananas
1 stk carambola (stjernefrukt)
8 stk grønne druer
8 stk blå druer
2 dl vaniljekesam

Fremgangsmåte
Skrell mango, appelsin, kiwi, papaya, ananas og stjernefrukten. Del frukten i passe biter og druene i to. Server med vaniljekesam.

Kesamis

4 porsjoner

Ingredienser
3 stk eggeplomme
2 ss melis
3 dl kesam

Fremgangsmåte
Visp eggedosis av eggplommer og melis og visp inn kesam og ønsket smakstilsetning.
Frys isen, helst i iskremmaskin. Fryses isen i fryser må den røres i et par ganger for å unngå isnåler.

Smakstilsetninger:
Frø av 1 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker
2 ts kakao + 1 ts vaniljesukker
Moste friske eller fryste bær.
Smak halve porsjonen til med kakao og vaniljesukker, den andre halve med bær og legg kremene lagvis før innfrysing.

Kesampletter

4 porsjoner

Ingredienser
3 dl kesam
2 stk egg
1 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker
Supergode til kveldskosen.

Fremgangsmåte
Visp alle ingrediensene sammen til en glatt røre. La den svelle i 10-15 minutter. Stek lappene i en stekepanne med teflon. Server lappene med syltetøy og kesam eller rømme.

Panna Cotta med bærsaus

4 porsjoner

Ingredienser
2 ½ dl helmelk
3 ss sukker
3 stk gelatinplater
3 dl vaniljekesam (1 beger = 3 dl)

Bærsaus:
½ dl vann
½ dl sukker
50 g bringebær
50 g blåbær
50 g bjørnebær
50 g rips

Frisk sitronmelisse til pynt

Fremgangsmåte
Kok melk og sukker uten lokk. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i den kokende melken. Avkjøl melken til romtemperatur, og fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer eller glass og sett dem kaldt så panna cottaen stivner (ca 4 timer).

Bærsaus
Kok opp vann og sukker. Tilsett sukkerlake og bær i en hurtigmikser eller foodprosessor og kjør dette til en jevn saus.
Du kan benytte de bærene (200 g) du måtte ha for hånden.
Hvelv panna cottaene ut på porsjonstallerkener, hell på bærsaus og pynt med litt sitronmelisse.

Syltet klementin med yoghurt

4 porsjoner

Ingredienser
4 stk klementin
2 dl sukker til sukkerlaken
2 dl vann
½ stk vaniljestang
1 stk hel kanel
2 stk stjerneanis hele
1 stk kiwi
3 dl fruktyoghurt med vanilje

Fremgangsmåte
Kok opp vann, sukker og krydderne. Skrell klementinene, legg dem i laken og kok opp. Legg lokket på kjelen og sett til side. Hell av sukkerlaken, og server klementinene med litt melonyoghurt og kiwi.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1615


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!