Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lettvinte fristelser for små og store strandløver

Oppdatert: 07.07.2005 Publisert: 07.07.2005 Tema: Turmat Forfatter: Fotograf: Astrid Hals




Vi nordmenn er eksperter på å nyte den korte sommeren. Straks finværet kommer pakker vi sammen badetøy, solkrem, litt lesestoff og noe å spise, og så tilbringer vi resten av dagen ved strandkanten.
Tar man en titt på en offentlig strand er det lett å se at barnefamiliene dominerer. Barn elsker å bade, og de er ikke så nøye på om badetemperaturen er på hustrige 16 eller over 20 herlige grader. Derfor er det lett å glemme å spise mellom all badingen. De tar en kjeks i farta - og så ut i vannet igjen.
- I vokseperioden trenger barna viktige vitaminer og mineraler. Det er vi voksne som må passe på at barna får i seg litt næring, og ikke bare tomme kalorier i løpet av dagen, sier matkonsulent Marit Løvbrøtte ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Løvbrøtte vet godt at det ikke alltid er like lett å få barna til å spise, men gir følgende råd til foreldrene:
-Gi barna et varsel om at spisepausen nærmer seg, slik at de er forberedt på at de må opp av vannet.
-Samarbeid med andre foreldre i nærheten om et tidspunkt for spisepause, slik at barna får ro til å spise. Dersom de andre barna holder på med noe morsomt mens ditt barn må spise, er det lett å si at han/hun er mett for å komme ut i vannet til de andre igjen.
-Server mat som barna synes det er lett å spise. Håndmat er midt i blinken!

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt foreslår lettvinte fristelser i to varianter: Ett forslag til de som er innom butikken på vei til stranda, og ett forslag til de som synes det er greit å gjøre litt forberedelser på forhånd. Husk å oppbevare maten i kjølebag med kjøleelementer frem til den skal spises.
Flere sommerlige mattips finner du på www.kylling.no

Strandmat uten forberedelser

Barnevennlig
Kyllinglår i lompe

(per barn)

1 kyllinglår
½ avokado
2 lomper

melondessert

Rens kyllingkjøttet for skinn og ben. La kjøttet være i store stykker, da er det ikke så lett for at bitene faller ut av lompa. Skjær tynne båter med avokadokjøtt. Fordel kyllingbitene i to lomper, legg over et par avokadobåter og rull dem stramt sammen.

Skjær ut en båt fra en melon (vannmelon, honningmelon eller det barna synes er godt), og skjær denne opp i skiver. Da er det lett for barna å spise.

Appetittvekkere
Speket kalkun med melon eller olivener

(3 porsjoner)

2 pk speket kalkunfilet
1/2 ogenmelon eller 1 glass grønne olivener

Ta fra hverandre skivene med speket kalkunfilet og anrett dem sammen med båter av ogenmelon eller smakfulle olivener.

Voksenfavoritt
Grillet kylling med Cæsarsalat

1 grillet kylling
eller 4 grillede kyllinglår
1 pose Cæsarsalat med krutonger og dressing

Spis Cæsarsalaten med grillet kylling ved siden av eller del kyllingkjøttet i serveringsbiter som blandes inn i salaten.

Gourmetsalat på 1 minutt!
Lettvint kyllingsalat

1 pose ferdig salatblanding med ruccula
1 pk salatkjøtt av kylling
1/2 pk cherrytomater, røde eller gule
1 dl fylte, grønne olivener
1 ss solsikkekjerner eller pinjenøtter
2 ss revet parmesan

Bland alle ingrediensene sammen til salaten. Server eventuelt med en smakfull dressing ved siden av.

Fargerikt, smakfullt og fruktig!
Kyllinglår med melon- og druesalat

1 pk grillede kyllinglår

Melon- og druesalat:

1 ogenmelon
1 galiamelon
1 båt vannmelon
200 g blå druer

Rens melonene og skjær dem i terninger. Del druene i to. Bland sammen.
Server kyllinglår med melon- og druesalat som en koldttallerken. Har du en varm grill for hånden, kan kyllinglårene gjerne varmes på den.

Kaker med mat i
Smultringer

Kjøp ferdige smultringer på butikken. Smultringer er noe både barn og voksne setter pris på, og mer matnyttig, bokstavelig talt, enn søte kjeks.
Tips ved grilling:
Pakk smultringer inn i et stykke aluminiumsfolie og varm dem på grillen et lite øyeblikk før servering.

Strandmat med litt forberedelser

Mye smak!
Pitabrød med kyllingsalat

Kyllingsalat:
1 pk salatkjøtt av kylling
½ finhakket rødløk evt. purre
1 liten boks mais
1 paprika
½ tube hvitløksmajones
1 pakke philadelphia
smak til med grovkvernet pepper eller litt karri

Bland alle ingrediensene sammen til en salat. Salaten passer godt som fyll i pitabrød og bagetter eller som pålegg til brødskiven.

Med en smak av sommer
Røkt kalkunsalat med jordbær

1 pose ferdig salatblanding etter ønske
300 g røkt kalkunpålegg
100 g hvitost i terninger
4 stilker stangselleri i biter
1/2 l jordbær delt i båter
1 dl cashewnøtter (sløyfes til små barn)

Dressing:

1 1/2 dl matyoghurt
1/2 dl honning
1 ss finhakket persille
1 ss sennep
1 1/2 ss sitronsaft

Ha den ferdige salatblandingen i en serveringsbolle og tilsett strimlet kalkunpålegg, osteterninger, stangselleribiter, jorbærbåter og nøtter. Bland alt lett.
Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og smak den godt til. Server dressingen ved siden av salaten.

Lages på forhånd og legges i fryser klare til badeturen
Pizza-snurrer

Deig:
25 g gjær
2 1/2 dl fingervarmt vann
2 ss olje
1/2 ts salt
2 egg
ca. 8 dl hvetemel

Pizzasaus:
ca. 4 ss tomatpuré
litt vann
ca. 3/4 ts sukker
ca. 1 ts oregano (pizzakrydder)
litt salt og pepper

Fyll:
8 grillpølser av kylling/kalkun
2 dl maiskorn
1/2 rød paprika i biter
ca. 150 g revet hvitost
1 sammenvispet egg til pensling

Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 °C) og tilsett olje, salt, egg og hvetemel. Elt deigen godt, dekk til bollen med plast og la deigen heve i 1/2 time til dobbel størrelse.

Lag en enkel og god pizzasaus av tomatpuré rørt ut med litt vann. Rund av smaken med litt sukker. Smak til pizzasausen med oregano, salt og pepper.
Kjevle ut deigen til en avlang leiv. Smør pizzasaus på leiven og fordel alt fyllet og osten. Rull sammen leiven på samme måte som til en rullekake. Skjær 3 cm brede stykker av "pølsa" og legg dem med snittflaten opp på bakepapirkledd stekebrett. Trykk eventuelt snurrene litt ned (blir bredere og ikke så høye). La dem etterheve i ca. 20 minutter.

Stek pizza-snurrene nest nederst i stekeovnen ved 225 °C i 20-25 minutter. Avkjøl snurrene litt på rist før de spises eller pakkes i fryseposer og legges i fryseren.

Kalkunsnurrer

(ca. 20 stk.)

1 porsjon deig som til pizzasnurrer

Fyll:
200 g røkt kalkunpålegg
375 g (1 pk) frossen spinat
2 begere cottage cheese
2 egg
2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss merian eller oregano
ca. 50 g revet parmesan

Lag gjærdeig som forklart på pizzasnurrer og la den heve til dobbel størrelse. Kjevle deigen ut til en avlang leiv.
Skjær kalkunpålegget i terninger. Legg spinaten i en sikt og hell fra vannet. Bland sammen alle ingrediensene til fyllet og fordel det utover deigen. Rull deigen sammen til en pølse. Skjær 2-3 cm tykke skiver av pølsen og legg dem på bakepapirkledd stekebrett. La skivene heve i 20-30 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og stek snurrene ved 225 °C i ca. 20 minutter.

Mindre fett enn ferdigkjøpte
Store muffins

200 g smør
2 dl sukker
4 egg
5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 dl kefir/ kulturmelk

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og tilsett vekselvis med melk.
Fordel røren i store muffinsformer. Stek dem midt i stekeovnen ved 200 °C i 15-20 minutter. Avkjøl på rist. Pakk gjerne muffinsene i fryseposer og legg dem i fryseren til de skal spises. Pynt eventuelt muffinsene med medbrakt melisglasur.

Tips:
Muffinsene kan varieres ved å tilsette hakket kokesjokolade, hakkede valnøtter eller blåbær i røra.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:633


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!