Gå til forsiden av matoppskrift.no

Lutefisksesongen er nå i gang

Oppdatert: 28.11.2014 Publisert: 05.11.2011 Tema: Fisk Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen
Som flere sikkert har sett er det nå sesong for lutefiskelskere. Lutefisk er igjen på menyen på flere restauranter, og i fiskediskene finner man og delikatessen.

Men skal man virkelig få en opplevelse av lutefisk måltidet er det lurt å la proffene imponere deg på en av de mange restauranter som serverer dette.
Det er nok mange forskjellige kvaliteter og varianter ute å går, men ett våkent blikk fra dere og noen oppfølgende spørsmål til spisestedet, avslører ofte de som ikke har "ren lutefisk i posen."

Vi tok turen ned på en av de bedre lutefiskrestaurantene i Kristiansand, restaurant Luihn, og snakket med innehaver og kjøkkensjef Roy Parker om lutefisk.
- Det viktige her er selvfølgelig råvarene og det å få en skikkelig lutet fisk, sier Roy. Det er ofte den gamle metoden med luting som lager det beste resultatet, sier han.
- Nå er det ikke så lett å få tak i disse, men vi har lykkes med å finne gode leverandører, legger han til.

Lutefisk
Lutefisk er som sagt lutet tørrfisk av sei eller torsk. Det er en kunst å kunne "lese" tørrfisken slik at bare den beste blir plukket ut til lutefisk.
Etter at man har funnet råvarene, kan man begynne bløtleggingen. Fisken skal bløtes i opp til en uke(+-) og det er viktig å skifte vann ofte.

Selve luting skjer ved at fisken legges i lut. Før i tiden brukte en bare lut av aske feks av bjørk, mens en nå oftest bruker kaustisk soda.
Etter lutingen vannes fisken ut igjen og her er det viktig med rent vann, da lutingen har tatt livet av alle bakterier.


Og så tilbake til tilberedningen, hvor vi igjen får gode råd av Roy Parker.
- Når fisken skal i gryta, bruker jeg en stor gryte med fiskerist i bunnen. Jeg har litt vann i den, koker opp og legger fisken på risten. Fisken drysses med pepper og mye salt(skal være salt skorpe). Lokkes legges på og vannet skal fosskoke i 10-15 minutter, slik at fisken nesten blir steamet, sier Roy.
- Fisken hos oss blir servert med mandelpoteter, ertestuing og ristet bacon. Og annet tilbehør som sirup, sennep, hvit saus, brunost, løk osv, serverer vi til, sier han

Restaurant Luihn vil frem mot jul ikke bare servere lutefisk, men også skikkelig pinnekjøt i tillegg til mange viltretter med hjort, reinsdyr, fasan mm. Det anbefales å prøve noe av disse som ett alternativ til den vanlige julematen.

Restaurant Luihn har egen nettside: Les mer

I vårt arkiv har vi og andre artikler om lutefisk:
Lutefisksesongen står for tur.

Ringerikspotet - en rund delikatesse.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:694

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Lutefisk Larousse Gastronomique 2006.
Lutefisk Larousse Ga...
Prøv også Lutefisk.
Lutefisk...
Prøv også Tradisjonell lutefisk.
Tradisjonell lutefis...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!