Gå til forsiden av matoppskrift.no

Mager kjøttrekord

Oppdatert: 31.01.2011 Publisert: 26.01.2011 Tema: Slanking Forfatter: Fotograf: Synøve Dreyer, matprat




Oslo (NW): Vi storhandler magert kjøtt i januar, viser ferske salgstall. De to første ukene i januar ble det solgt fem prosent mer kylling og kalkun enn i samme periode i fjor. Det er ny rekord, viser tall fra Nortura.
– Økningen er størst for magert kjøtt av kylling og kalkun, mens det er stabilt for magre produkter av svin og storfe, sier salgssjef Yngve Stender i Prior og Gilde.

– Folk har nok dessuten spist mye rester etter jul og nyttår til langt ut i januar, og det har blitt mange hverdagsmiddager med kjøttdeig, som har økt med hele ti prosent, sier Stender.

Mange vil spise sunt

Informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, sier de opplever stor interesse for sunne oppskrifter i januar.

– De fleste av oss har nok godt av å redusere kaloriinntaket i januar og spise litt sunnere. Mange er motivert for å legge om kostholdet på nyåret.
MatPrat har utviklet over 300 sunne oppskrifter der man også får en beregning av næringsinnholdet.

– Ikke dropp middagen selv om du ønsker å gå ned litt i vekt. Gjennom middagen får vi i oss grønnsaker og dermed en variert tilførsel av viktige vitaminer, mineraler og sporstoffer som kroppen trenger. Proteinene fra kjøtt eller fisk er også nødvendige, og proteiner øker metthetsfølelsen, sier hun.

Bruk tallerkenmodellen

Hun synes den såkalte tallerkenmodellen er smart, og den kan hjelpe oss til å sette sammen en sunn og allsidig middag.

– La kjøtt eller fisk få en tredel av plassen. Fyll den neste tredelen med kokte poteter, pasta, ris eller grovt brød. Siste tredel av tallerkenen fyller du med grønnsaker eller salat.
Som hovedregel er det sunnest å bruke renskåret, magert kjøtt fremfor pølser og kjøttdeig. Kokte poteter er bedre enn stekte og friterte. Fullkornpasta og naturris er bedre enn de hviteste variantene.

– Så må man ikke gå i fellen med å overlesse den sunne middagen med fet saus eller dressing, sier Åse Kringlebotn.

Her er 2 lette og enkle kyllingretter til hverdags fra matprat.

Kyllingfilet med råkost

ca 214 kcal pr porsjon

4 porsjoner

4 stk kyllingfilet
1 ss flytende margarin til steking
salt og pepper

Råkostsalat:
4 stk gulrot
1 stk grønt eple

Dressing:
2 ss sitronsaft
smak til med litt sukker

1. Stek kyllingfiletene i en stekepanne på middels varme i 2 minutter på hver side. Legg over lokk og etterstek i 6-8 minutter.
2. Riv gulrøtter grovt og bland inn biter av eple. Rør sukkeret ut i sitronsaften og hell over råkosten.
Server for eksempel med kokt pasta.

Tips
Tilsett gjerne kokte linser og eventulet revet kålrot som en variasjon i råkostsalaten.

Kyllingwok med fullkornsnudler

ca 500 kcal pr porsjon

4 porsjoner

Det er enkelt å lage fargerik og fristende middag som samtidig er sunn å spise! Med strimlet kyllingfilet og oppdelte grønnsaker wokker du middag for en hel familie på få minutter.

4 stk kyllingfilet i tynne strimler
1 ss revet frisk ingefær
2 ss rapsolje
salt og kvernet pepper
1 stk rødløk i tynne ringer
1 stk grønn squash i strimler
1 stk mango i biter
5 ss appelsinjuice
2 ss soyasaus
250 g fullkornsnudler eller ris

1. Stek kyllingstrimlene raskt sammen med revet ingefær i to omganger. Ha på salt og pepper. Ta opp kjøttet og hold det varmt.
2. Fres rødløk og squash et par minutter og tilsett kyllingkjøttet.
3. Bland sammen appelsinjuice og soya. Hell det i pannen og tilsett mangobitene.
Server kyllingwoken med ris eller nudler og pynt gjerne med limebåter.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2089


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!