Gå til forsiden av matoppskrift.no

Mais i ny innpakning

Oppdatert: 17.09.2008 Publisert: 17.09.2008 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: frukt.no




På denne årstiden kommer mais i en ny innpakning til forbrukere, nemlig uten hermetikkboksen. Mais er ikke bare rimelige bokser i 3 pakning i butikkhylla, men og en frisk delikatesse som finnes i grønnsaksdisker over store deler av landet.
Og nå er det tiden til innkjøp av disse og prøve den ferske maisen.

Men mais brukes og til andre ting, først en liten oversikt.

Mais
Brukes som grønnsak men regnes som en kornsort. Vi bruker mest sukkermais. Er søt , mør og melkeaktig. Inneholder Vitamin A, vitamin B og mineraler. Finnes og som minimais. Kjøpes fersk, fryst eller hermetisk. Som korn brukes det til mel, grynblandinger, cornflakes, popkorn osv
Vanlig mais brukes som tilbehør, grønnsak, stekt, øl brygging, whisky mm.

Maismel
Fint maismel
Svært finmalt maismel produsert fra tørkede maiskjerner. Helkornmel av mais er en utmerket kilde til magnesium, kalium og fosfor, og er rikt på kostfiber.
Maismel
Et grovt mel av malte, tørkede maiskjerner som gir en litt sprø konsistens til tørre kaker og andre kaker, muffins og brød.
Fint maismel blir brukt i fine pannekaker, kaker, muffins og brød, men har lavt gluteninnhold og må derfor blandes med hvetemel for hevingens skyld.
Grovt maismel.
Av denne utmalingen lages maisgrøt. Melet blir også brukt i tortillas, maischips og deig til tamale (meksikansk rett).

Maisolje
Denne ravfargede oljen er blant verdens mest brukte olje. Den er nærmest lukt- og smakløs og er praktisk i matlaging. Maisolje er rik på flerumettet fett og inneholder også fettsyrer som er bra mot kolesterol. Oljen fås både raffinert og uraffinert.
Den blir også brukt i salatdressing og i margarinproduksjon.

Maissirup
En tykk, søt sirup laget av maisstivelse og syrer eller enzymer. Maissirup fås kjøpt i kolonialforretninger.
Mye brukt til søtsaker, særlig i sukkertøy, men også til drikkevarer, hermetisk frukt, iskrem, babymat og gele


Kokte nye maiskolber
Maiskolbene bør spises når de er nyhøstede. Fjern dekkbladene og silkehår. Kok opp vann og la kolbene koke i 10-12 minutter til kornene er møre. Serveres varme med smør, salt, pepper og hvitløksbaguetter. server gjerne disse som tilbehør til kjøtt retter.

Grillede maiskolber
Dette er snadder og passer godt som tilbehør til kjøtt.

Bruk kokte maiskolber. Grilles på middels varme i 5-8 minutter. Kan og grilles i folie med smør, salt og pepper.
Server med godt smør, salt og pepper.

Mais med urtesmør
4 personer

8 maiskolber
vann
1 ts sukker

100 g smør, romstemperert
2 ss persille, finhakket
1 ss basilikum
1 hvitløkbåt, presset

Kok opp vann og sukker, rens maiskolbene for stilker og legg dem i kokevannet. Kokes i 3 – 5 minutter. Rør inn presset hvitløk og finhakkede urter i romstemperert smør og stryk urtesmøret på maiskolbene rett før servering. Smaker kjempegodt sammen med hjemmelaget potetstappe!

Stuet mais i fløte
4 personer

8 maiskolber
2 ss smør
3 ss tomatpure
2 dl kremfløte
2 ts salt
1/2 ts hvit pepper

Kolbene kokes 10 minutter i lettsaltet vann. Plukk av kornene og la dem dampe litt i smeltet smør i en gryte. Tilsett tomatpure, fløte og krydder. La det koke til det tykner og kornene er møre. Server som tilbehør til middag.






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:353


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!