Gå til forsiden av matoppskrift.no

Makrell hører til sommeren

Oppdatert: 03.08.2009 Publisert: 03.08.2009 Tema: Fisk Forfatter: Fotograf: Magnus Thor Magnusson, Eksportutvalget for Fisk




Makrell er en fisk som mange av oss forbinder med sommeren og da særlig i sør. Den er god som stekt eller på grillen. Smaker og godt røket.
Makrellen er en livlig fisk å få på stang og er en opplevelse for barn som er ute på en av sine første fisketurer.

Som sommermat på grill og stekepanne er det mange variasjoner man kan lage og hos mange hører rabarbra hjemme sammen med makrellen.
Ett lite utvalg av oppskrifter får du her:

Stekt makrell

2 porsjoner

4 - 6 makrellfileter
1/2 ts salt,
1/2 krm pepper,
3 ss hvetemel,
margarin til steking,
2 - 3 syrlige epler,
1 - 1 1/2 ts karri,
2 dl melk

Tørk fiskefiletene godt og vend dem i hvetemelet, som er tilsatt saltet og pepperen. Dette gjøres enklest i en plastpose. Legg filetene en og en med skinnsiden opp i en varm stekepanne med lysebrun margarin. Stek filetene pent lysebrune på begge sider. Del eplene i tynne båter og legg dem innimellom filetene i pannen. Etter et par minutter drysses karrien på og melken helles over. La dette surre noen minutter.

Server makrellen med en frisk tomat- eller råkostsalat og potetmos med gressløk.

Rømmesurret makrell

4 porsjoner

1 1/4 kg makrell
1 ts salt
grovhakket persille
3 ss hvetemel
2 dl rømme, 20%

Rundrens makrellen. Skjær av hode og hale, vask og tørk den godt. Dryss den i buken med grovhakket persille og salt.
Bland mel og salt og vend fisken i blandingen.
Stek fisken som ørret og spe med rømme. Drypp sausen over fisken av og til.
Legg fisken på fat og hell sausen over. Kok ut av pannen med litt vann eller hvitvin og hell sjyen og rikelig grovhakket persille over.

Server med kokte poteter og en salat.

Stekt makrell med sursøt saus

4 porsjoner

2 mellomstore makreller
hvetemel med salt og pepper
3 ss smør
1/2 dl helmelk
2 dl seterrømme
saften av 1/2 sitron
2-3 ts sukker
salt
2 ss hakket gressløk

Fileter fisken og ta ut sidebeina.
Vend fileten i kveitemel tilsatt salt og pepper og stek den gyllen og sprø.
Ta ut fisken og hold den varm. Slå av overflødig fett og kok ut pannen med melk. Ha i rømmen og sitronsaft. Smak til med sukker og salt. Kok til sausen tykner. Dryss over gressløk.
Server med sprø salat eller agurksalat. Kokte nypoteter.

Stekt makrell med krydderkokt rabarbra

4 porsjoner

8 makrellfileter
salt og pepper
smør/olje til steking

Krydderkokt rabarbra:
3 stilker rabarbra i ca 7 cm biter
2 dl vann
1 dl sukker
2 stjerneanis
1 kanelstang
1 ts hel nellik
1 ts hel pepper

Tilbehør:
Nypoteter med balsamicoeddik

Krydderkok rabarbraen først. Kok vann, sukker og krydder i 5 minutter. Legg i rabarbraen og kok opp. Sett til side og la rabarbraen avkjøle i laken. Fjern mest mulig bein fra makrellfiletene, skyll og tørk dem. Dryss med salt og pepper og stek dem med skinnsiden ned først. Server de nystekte makrellfiletene med rabarbraen og litt av laken. Nykokte poteter med litt balsamicoeddik over er godt tilbehør.

Stekt makrell med sennep og rabarbra

4 porsjoner

8 små makrell (pir)
salt
pepper
4 ss god sennep
olje til pensling
2-3 rabarbrastilker
3 ss sukker
2 ss smør
1 ts malt ingefær eller 1 ss frisk revet ingefær

Strø fisken med salt og pepper. Lag snitt i skinnet og fyll med sennep.
Grill eller stek fisken i smør.
Skjær rabarbrastilkene i biter. Damp dem sammen med sukker og smør over svak varme. Smak til med ingefær.
Server sammen med friske sommergrønnsaker.

Grillet makrell med rabarbrakompott

4 porsjoner

4 store makrellfileter
olje til pensling
salt
pepper

Kompott:
1 rabarbrastilk
1 rød løk
smør
1-2 ss sukker
1 ts ingefær
salt
pepper

Start med å lage kompotten. Grovhakk løken. Trekk av skinnet på rabarbraen og kutt den i biter på ca 1 cm. Fres løken i smør til den blir blank. Tilsett rabarbraen. Ha i sukker og ingefær. Kok noen minutter til du får en tykk kompott. Smak til med salt og pepper, eventuelt mer sukker.
Skulle rabarbraen være svært sur, kan det være lurt å gi den et oppkok i vann før du blander den i kompotten.
Tørk makrellfiletene godt. Strø med salt og pepper før du pensler med olje. Stek på varm grill til de har fått fin farge.
Anrett med kompott. Server med salat og gjerne bakte poteter.

Kjetil's beste makrellfilet med grønnsaker

4 porsjoner

6 - 8 makrellfileter
salt og pepper
sitronsaft
olivenolje

Tilbehør:
1 - 2 grønn squash
2 store tomater
1 ts tørket timian

Drypp sitronsaft over makrellfiletene. Dryss over salt og pepper og pensle med olivenolje. Pensle en dobbel grillrist med olje og legg makrellfiletene i.
Grill filetene på begge sider.

Tilbehør:
Skjær squashen på langs i tynne skiver med kniv eller ostehøvel. Del tomatene i to. Pensle grønnsakene med olivenolje, dryss over urter og grill dem ved siden av fisken. Loff smaker godt ved siden av.

Tips
Naboens tips:
Bruk både gul og grønn squash. Tørket timian byttes med frisk timian eller rosmarin. Loff byttes med hvitløksloff.

Grillet hvitløksmarinert makrell

4 porsjoner

2 store eller 4 små makrell
2 sitroner
3 hvitløksfedd
2 ss olivenolje
1 ts salt
pepper
karse

Rens og vask fisken og skjær 3-4 snitt i hver side av dem. Skjær 1 sitron og 1 hvitløkfedd i skiver og fordel inni fisken. Press den andre sitronen og hvitløken og bland med olje, litt salt og pepper. Hell blandingen over fisken og la det hele stå i 2-3 timer.
Hell marinaden fra fisken og stek dem på grillen. Pensle med marinaden.
Server med frisk (brønn)karse, tomater, sitron og nykokte poteter. Varm stikkelsbærsaus er et pikant tilbehør

Og til slutt oppskriften på rabarbrasuppe som dessert til makrellen.

Festsuppe med rabarbra

500 g rabarbra
8 dl vann
1 1/4 dl sukker
1 ss potetmel
litt vann


En herlig frisk rabarbrasuppe er både rask og lett å lage. Serveres varm eller kald, gjerne med vispet krem eller is.

Skrell eventuelt rabarbra og skjær den i biter (ca. 1 ½ cm). Legg rabarbra i kokende vann tilsatt sukker og kok til de faller sammen. Rør potetmel med litt kaldt vann og rør det i den varme suppen og la alt komme til kokepunktet igjen. Serveres varm eller kald.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:625


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!