Gå til forsiden av matoppskrift.no

Mango øker mest

Oppdatert: 06.03.2008 Publisert: 06.03.2008 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Studio Dreyer & Hensley, Alf Børjesson, Eksportutvalget for fisk,




Mango er den frukten som øker klart mest i popularitet i Norge.

I fjor økte importen med 57 prosent, eller 1300 tonn mer enn året før. Ikke minst skyldes dette at den største grossisten, Bama, økte sin import med hele 84 prosent.

– På verdensbasis er mango en av de mest spiste fruktene. Det er ikke så lenge siden nordmenn oppdaget den, men nå kommer vi sterkt etter, sier Hanne Linnert i Bama.
En veldig viktig årsak til mangoens økende popularitet er at den nå kommer ferdig modnet til butikkhyllene.

– Det finnes over tusen forskjellige typer mango, og ikke alle er like innbydende. Grovt fruktkjøtt med trevler er ikke uvanlig. Vi har funnet fram til en sort som nordmenn liker, full av smak og med mykt fruktkjøtt, sier Linnert.
Mango er også blitt mye mer synlig i fruktdiskene, noe som i seg selv er med på å øke forbruket. Det er en vare som gjerne legges i kurven på impuls.

Pop uten steiner

Nordmenn spiser også stadig mer druer. I fjor ble det importert nesten 3600 tonn mer enn året før, en økning på 12 prosent. Totalt spiser nordmenn nå nærmere 30 000 tonn druer i løpet av et år, mens ’’nykomlingen’’ mango enda er nede i 3650 tonn.

– Igjen er produktutvikling en viktig årsak. Så å si alle druene du får nå er steinfrie. Slik var det ikke før. Og når du tygger dem, er sjansen stor for at de er både sprø og saftige, sier Linnert.
Før var druer noe eksklusivt. I tillegg var de bare å få tak når det var sesong. Nå er de tilstede på de fleste fruktfat året gjennom.

– Vi har også gått vekk fra å selge druer i løsvekt. Halvkilospakningene gjør mye for kvaliteten og holdbarheten. Strenge krav til jevn kvaliteten fra våre leverandørene hele året gjennom, gjør sitt til at drueforbruket fortsetter å øke, sier Linnert.

Spiseknep

Druer er greie å spise, ikke store utfordringen der. Å fortære en mango, kan derimot kreve sin mann og kvinne dersom man er nybegynner. Starter du feil, blir resultatet ganske grisete.

– Det er ikke lenge siden mango var helt ukjent for veldig mange. Derfor har vi satset mye på å informere om hvordan den skal inntas, sier Linnert.
Det beste er å kjøpe en egen mangodeler, men en skarp kniv gjør også nytten. Start med å kutte av endene og sett mangoen på høykant. Før kniven ned fra stilkfestet og langs den flate steinen på begge sider. Deretter deles fruktkjøttet i terninger uten å skjære igjennom skallet. Det myke skallet bøyes bakover så terningene skilles og kan tas løs en etter en.

Bananer er fremdeles den suverent mest spiste frukten i Norge og er snart oppe i 80 000 tonn i året. Vi spiste fem prosent flere bananer i fjor enn året før.

Frukt som øker i popularitet:

1) Mango + 57%
2) Druer + 12%
3) Epler + 11%
4) Appelsiner + 10%
5) Bananer + 5%

(Prosentvis økning i 2007, basert på importtall.)

Noen oppskrifter med mango.

Mango passer i hovedretter sammen med feks kylling, okse og svinekjøtt. Det kan fint lages en god, frisk saus av mango. Som dessert er mango ypperlig i både is, mousse og sorbeter. Mango passer og fint i forskjellige salater fra fruktsalater til kyllingsalater. Her har dere noe enkle forslag til bruk.

Biffsandwich med mangosaus

Ett ypperlig kveldsmåltid for 2 personer.

2 stk biff av mørbrad, à 150 g
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts koriander
1 ss smør/margarin
2 chiabattabrød
2 salatblad
2-3 kvister frisk koriander

Mangosaus
1 mango
1ss sitronsaft

Fruktsalsa
3 ss majones
2 ss melonyoghurt
1/2 grønt eple i små terninger
2 stilker selleri i små terninger
10 druer

1. Bland sammen ingrediensene til fruktsalsaen.
2. Rens mangoen, og del kjøttet opp i biter. Mos den til en saus sammen med sitronsaft i en stavmixer.
3. Varm chiabattaen, og del den i to. Krydre og stek biffene til de er medium stekt.
4. Anrett sandwichen i brødet med salat, fruktsalsa og biff som er skråskjært i skiver.

Legg på mangosaus. Pynt med korianderkvister.

Mangosaus

Denne passer til feks svinekoteletter, grillkylling og annen stekt/grillet kjøtt.

1 stk. mango
2 ss sitronsaft
ca. 1 ts sukker
½ stk. Chili

1. Rens mangoen for skinn og stein. Kjør den glatt i foodprocessor med sitronsaft.
2. Bland inn finhakket chili og smak til med sukker. Server sausen kald.

Mangosalat

4 personer

¼ icebergsalat
2 mangofrukter
1 ss reven, frisk ingefær
Saften av 1 lime
Frisk rød chili, skåret i tynne ringer

Skjær salaten i strimler. Skrell mangoene og skjær fruktkjøttet fri fra steinen. Skjær fruktkjøttet i mindre stykker.
Bland mango, slat og ingefær. Dryss chili på og press limesaft over.

Norske reker i mangosalat

Kosemåltid til 4

200 g reker
1 lime
2 finhakkede rød chili
2 ts cumin
2 ts sesam olje

Mangosalat:
2 mango
4 finhakkede sjalottløk
1 rød paprika i ringer
1 rød chili i ringer
2 ss brunt sukker
3 ss friske korianderblad
1 dl sitronmelisse

Riv skall og press saft av lime. Bland limejuice og limeskall med finhakket chili, cumin og sesamolje. Vend rekene inn i blandingen og la dem få stå i 10 minutter.
Skjær mangoen i tynne skiver og bland disse med de øvrige ingrediensene i salaten.

Vend inn de marinerte rekene og fordel salaten på serveringsskåler.Server med brød.

Mangosorbet med mangosaus

Dessert til 4

900 g most mango
1/2 ts sitronsaft
revet skall av en appelsin og en lime
4 stivpiskede eggehviter
50 g melis
1 1/4 dl kremfløte
50 g melis

I en stor, kald bolle blandes halvparten av mangomassen med sitronsaft og appelsin- og limeskall.
Skjær eggehvitene forsiktig i mosen sammen med melis. Dekk til med folie og la stå i fryseren i minst 1 time.
Ta mangoblandingen ut av fryseren og pisk den grundig. Sett den tilbake i fryseren til den er gjennomfrossen.
Lag sausen av kremfløte, melis og resten av mangomosen. Dekk til og sett kaldt i 24 timer.
Ta sorbeten fra fryseren 10 minutter før servering, så den mykner litt. Bruk en skje eller en isskje og ha sorbeten i porsjonsskåler. Hell over en rikelig mengde med mangosaus.

Mangomousse

Til 4 personer

1 moden mango
2 ss. sitronsaft
2 ss. kokende vann
2 blader gelatin
2 ss. sukker
2 eggehviter

Ha det kokende vann opp i sitronsaften og løs opp den allerede oppbløtte gelatin oppi. Skrell og sten ut mangoen og blend kjøttet med sukkeret. Ha gelatinen i. La den stå i kjøleskapet imens fløten piskes stiv. Eggehvitene piskes stive. Brett forsiktig begge deler opp i mangomassen. Ha mangomoussen opp i en stor skål og sett den i kjøleskapet et par timer. Pyntes med litt krem, frukt eller reven sjokolade like før servering.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1290


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!