Gå til forsiden av matoppskrift.no

Marinade er årets grillhit

Oppdatert: 31.07.2005 Publisert: 31.07.2005 Tema: Marinade Forfatter: Fotograf: Tom Haga, Gastronomisk Institutt




Oslo (NW): Nå skal grillmaten marineres. Salget av marinert kjøtt skyter i været i sommer, men en smakfull ølmarinade lager du like godt selv. – Hva passer vel bedre om sommeren enn grillmat og øl, spør Daniel Madsen ved Gastronomisk Institutt.
Ifølge kjøttprodusenten Gilde er salget av marinert svinefilet mer enn fordoblet på ett år, og ferdigmarinert entrecôte er en av sommerens storslagere, med en salgsøkning på over 60 prosent.
– Entrecôte egner seg ypperlig på grillen. Fettmarmoreringen gjør kjøttet saftig. Et mørkt øl som bayer passer veldig godt både i marinade og i glasset til slikt kjøtt, sier kokk Daniel Madsen ved Gastronomisk Institutt.

Mange prøver seg fram med hjemmelaget marinade når de griller. Husk at en marinade skal inneholde olje og krydder, i tillegg til en syrlig ingrediens som sitron.
– Lyst øl passer i marinade til lyst kjøtt som kylling, mens det mørkere bayerølet er et godt valg til kraftig oksekjøtt, sier Madsen.

Bayerøl i marinaden gir i tillegg til god smak også kjøttet en fin karamellisert grillskorpe.

Daniel Madsen anbefaler også bayerøl i glasset til denne retten.
– Bitterheten i ølet takler godt fettet i entrecôten, sier han.

GRILLET BAYER-ENTRECÔTE MED SOMMERSALAT (4 personer)

600-800 gram hel entrecôte (godt modnet og fettmarmorert)
1 flaske bayerøl
5 dl. solsikkeolje
1 ss. revet sitronskall
2 ss. paprikapulver (krydder)
2 ss. salt
1 ss. spisskumin (krydder)
1 ss. cayenne (krydder)
1 stk. knust hvitløksfedd
1 kvast fersk koriander
1 kvast fersk persille

Alle ingredienser blandes sammen. Legg i kjøttet og la det ligge i marinaden natten over.

Når grillen er varm legges kjøttet på. La det grille 5 minutter på begge sider. Sødmen i marinaden vil karamellisere kjøttet, så pass på at det ikke blir brent. Legg kjøttet på risten over grillen i 10-15 minutter. La det hvile i 15 minutter før du skjærer i det. Kjøttet er perfekt når det er rosa/rødt og kjøttsaften forblir i kjøttet og ikke på skjærefjølen.
Tips. Brun kjøttet litt over direkte varme og videre på indirekte varme. Dette kalles kombinasjonsgrilling.

Sommersalat:

16 stk. grillede cherrytomater
1 potte fersk koriander
1 boks hvite bønner
1 stk grillet paprika
1 ss. sitronsaft, pluss revet skall
1/3 fedd hvitløk
1 ss. olivenolje
salt og pepper

Alt blandes og smakes til med salt, pepper og sitronsaft.
Server gjerne med god hvitløkmajones, urtesmør eller en lett dressing.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:643


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!