Gå til forsiden av matoppskrift.no

Marinér grillkjøttet selv

Oppdatert: 26.07.2009 Publisert: 26.07.2009 Tema: Marinade Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Kim Holthe




Butikkmarinerte kjøttprodukter inneholder ofte mye salt og noe sukker. Ved å marinere kjøttet selv kan du lage egne og spennende smakskombinasjoner, samtidig som du har full kontroll over ingrediensene.
- Lager du marinaden selv, har du kontroll på hva den inneholder. Dette er veldig greit med tanke på salt, eller dersom de som skal spise maten har allergier, opplyser informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen

KOS-regelen

Christensen forteller at hensikten med marinering først og fremst er å gi kjøttet ekstra smak. Her er det utallige muligheter.

- Det er bare å bruke fantasien og smaksløkene. Et enkelt tips til handlerunden er å bruke KOS-regelen, som betyr Krydder, Olje og noe Syrlig. En marinade av frisk rosmarin, en god olje, litt sitronsaft og et hvitløkfedd kan gjøre underverker på en ytrefilet av storfe, sier hun.

Unngå salt

Christensen forteller at krydder, urter og løk gir kjøttet ønsket smak. - Den syrlige væsken kan være eddik, vin, sitronsaft, surmelk eller yoghurt. Salt bør unngås. Dette fordi saltet trekker ut væske fra kjøttet, forklarer hun.

Christensen mener også at sukker med fordel kan unngås på store kjøttstykker. - Mye sukker gjør at marinaden karamelliserer seg. Store kjøttstykker som trenger lang tid på grillen blir da fort brent, påpeker hun.

Størrelsen teller

Når marinaden er laget er det viktig å beregne riktig marineringstid ut i fra kjøttstykkets størrelse.

- Marineringstiden kan variere med alt fra noen timer til et par døgn. En filet eller stek bør marineres natten over, mens biter til spyd og koteletter kan klare seg med 2-3 timer, sier Christensen. En marinade kan også med fordel smøres på kjøttet under grillingen.
Hun forteller at dersom kjøttet skal brukes neste dag eller senere, må det marineres i kjøleskap.

Bruk plastpose

Christensen forteller at det kan være lurt å la kjøttet marineres i en plastpose.

- Hell marinaden over og press ut luften i posen før du knyter den sammen. For å unngå søl kan det være smart å ta en ekstra pose utenpå, eller legge posen i en bolle. Så er det bare å snu og vende på posen en gang imellom, sier hun.
Denne marineringsmetoden sørger for at marinaden dekker alt kjøttet, samtidig som det blir lite søl på kopper og kar.

- Før det marinerte kjøttet havner på grillen, bør det tørkes lett av. Dette gjelder også ved kjøpemarinader i butikken, sier Christensen.

Chilimarinade

4 porsjoner

Ingredienser
2 dl olje
Saften av 1 stk sitron
2 ts gurkemeie
2 ts paprikapulver
½ stk løk i ringer
6 stk hel pepper
2 stk rød chili syltede eller ferske

Slik gjør du:
1. Vask og hakk opp chilien i biter. Bland ingrediensene godt sammen.
2. Legg kjøttet i en dobbel pose og hell marinaden over. Klem ut luften og knyt igjen. Husk å snu på det en gang i blant. La det ligge i minst 30 minutter, men gjerne natten over.
Marinaden passer godt til alle typer kjøtt.

Rødvinsmarinade

Det finnes mange varianter av rødvinsmarinader. Her er en med hvitløk, rosmarin og grønn pepper. Det viktigste i en marinade er olje, noe syrlig og krydder eller urter.

4 Porsjoner

Ingredienser
4 ss rødvin
2 ss olje
1 båt hvitløk
1 ss tørket rosmarin
2 stk laurbærblad
3 stk knuste grønne pepperkorn

Slik gjør du:
1. Bland sammen alle ingrediensene i en plastpose og legg i kjøttet.
2. La kjøttet trekke i marinaden minst 1 time. Vend på posen av og til.
3. Ta kjøttet ut av posen, tørk det litt med et kjøkkenpapir og grill etter oppskrift.
Egner seg til biff, lamme- eller svinekjøtt.

Hvitløksmarinade

Marinade med mye smak, passer spesielt godt til lammekjøtt.

4 Porsjoner

Ingredienser
4 ss olje
2 ss sitronsaft
2 båt finhakket hvitløk
3 stk knuste grønne pepperkorn
1 ts frisk rosmarin
1 stilk frisk kruspersille
½ ts tørket timian

Slik gjør du:
Bland sammen ingrediensene. Passer godt som marinade til lammekjøtt.

Kryddermarinade

Smakfulle urter med en liten smak av konjakk setter en god smak til denne marinaden. Prøv den til biffkjøtt, det blir godt!

4 Porsjoner

Ingredienser
½ dl konjakk
1 ss olje
1 båt hvitløk
1 ts tørket rosmarin
½ ts tørket timian
¼ ts tørket basilikum
½ stk presset sitron

Slik gjør du:
Bland sammen ingrediensene.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1671


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!