Gå til forsiden av matoppskrift.no

Marinering og grillolje

Oppdatert: 23.05.2010 Publisert: 23.05.2010 Tema: Marinade Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson, Eksportutvalget for fisk, Kim Holthe




Nå som grillsesongen er over oss for fullt er det mange tips en kan ta med seg når det gjelder å forbedre smaken på det man griller. Noe av det mest effektive man kan gjøre er å marinere kjøtt og fisk før man griller det, og samtidig pensle godt under grillingen, med en grillolje.

De vi mest marinerer er kjøtt, både lyst og mørkt kjøtt.

Hensikten med marinering er først og fremst å gi kjøttet ekstra smak, alt etter hva du lager marinaden av. Marinering av kjøtt kan også gjøre kjøttet mørere.

Marinade inneholder matolje, krydder og en syrlig væske. Oljen trekker til seg smak fra krydderet og overfører kryddersmaken til kjøttet. Krydder, urter, løk m.m. gir kjøttet ønsket smak. Den syrlige væsken kan være eddik, vin, sitronsaft, surmelk, yoghurt eller lignende. Syren sørger for at mørningen settes i gang og holdbarheten på kjøttet øker. Salt trekker ut væske fra kjøttet, derfor bør man ikke bruke salt i marinade.

Små stykker trenger kortere marinering enn hele stykker. Skal kjøttet brukes samme dag kan man la det ligge fremme på kjøkkenbenken. Skal kjøttet brukes neste dag eller senere må det ligge i kjøleskap.

Det kan være lurt å legge kjøttet i en plastpose. Hell marinaden over og press ut luften i den før du knyter posen sammen. For sikkerhetsskyld kan man ta en ny pose utenpå for å være sikker på at posen ikke lekker, eller legge posen over i et fat/bolle. Posen bør snus og vendes på en gang i mellom. Ved bruk av pose til marinering oppnår man at marinaden dekker alt kjøttet og man slipper å søle ut kopper og kar.

Jeg gir her noen eksempler på enkle marinader til forskjellige råvarer.

Marinade til breiflabb
1 ss pesto
1 1/2 ss olivenolje
1 1/2 ss sitronsaft
salt og pepper

Bland sammen pesto, olje, sitron, salt og pepper til marinade. La fiskeskivene trekke i den ca. 1 time (i kjøleskap).

Olje og urtemarinade til kjøtt eller fisk
Til ca 0,5 - 1 kg kjøtt eller fisk

3 dl olivenolje
4-5 ss balsamicoeddik evt. rød eller hvitvin
2 dl hakkede urter
2-4 fedd hvitløk
grovmalt pepper

Denne marinaden blir best om den kjøres sammen i en foodprocessor. Legg kjøtt evt. fisk i en pose og hell over marinaden. Legg til marinering 6-8 timer ved romtemperatur, evt. natten over i kjøleskap. Pensle med marinaden under grillingen.

Hvitvinsmarinade til grønnsaker, fisk og skaldyr
4 ss hvitvin
3 fedd most hvitløk
litt salt
4 ss olje (f.eks oliven)
godt med frisk kruspersille

Finhakk kruspersillen og bland alle ingrediensene godt sammen. Det du skal marinere lar du ligge i marinaden i rundt en times tid.

Grønn peppermarinade til kylling
1 dl olivenolje
1 ss grønn pepper
saft av 1 sitron
1 ss hvitvineddik
2 ss frisk eller 2 ts tørr basilikum
1/2 ts hvit pepper

Del kyllingen i fire. Vend kjøttet i marinaden noen ganger og la det ligge i 5-6 timer. La marinaden dryppe av og tørk stykkene før de stekes

Marinade med sitron og rosmarin
1 ½ sitronsaft
1 dl olivenolje
½ finhakket løk
2 ss finhakket frisk rosmarin eller 2 ts tørket

Bland alle ingrediensene til marinaden i en pose og legg i kjøttet. Knytt igjen posen og mariner kjøttet i 1 - 2 timer. Vend posen et par ganger underveis

Marinade til grillspyd

1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
2 ts sennep
2 ts worcestersaus
1 ts knust timian
noen dråper tabasko
2 ss chilisaus
2 ts soyasaus

Bland sammen ingrediensene til marinaden. Legg ingrediensene til grillspydet eller det ferdige grillspydet i marinaden ca. 1 time før grilling.

Marinade til lammekjøtt
4 ss olje
2 ss sitronsaft eller 1 ss hvitvinseddik
1 fedd knust hvitløk
3 knuste pepperkorn
1 ts rosmarin
1/2 ts timian
1 stilk persille

1. Bland sammen alle ingrediensene og la marinaden stå og trekke litt før du legger kjøttet i.

2. Skal kjøttet brukes samme dag kan det marineres i romtemperatur. Skal det brukes neste dag bør det marineres i kjøleskap

Marinade til makrell
1/2 dl olivenolje
1/2 dl eplejuice
1 ts hvitvinseddik
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss finhakket dill
1 ss finhakket persille
1 ts finhakket estragon eller finhakket rød chili

Mariner fisken 1-2 timer.

Ved grilling kan den grilles i dobbel grillrist eller rett i folie.

Marinade til svinekjøtt
4 ss olje
2 ss sitronsaft, hvitvin eller sherry
2 grovknuste pepperkorn
2 stilker persille
1 ts lys sennep eller 2 ts soyasaus

1. Bland sammen ingrediensene og la marinaden stå og trekke litt før du legger kjøttet i.

2. Skal kjøttet brukes samme dag, kan kjøttet marineres i romtemperatur. Skal det brukes neste dag bør det marineres i kjøleskap.

Karri- /vinmarinade til kalkun
1 finhakket løk
1 båter revet hvitløk
2 ss olje
2 ss karri gjerne halvparten sterk
2 ts tomatpuré
1 bit revet, frisk ingefær, ca. 2 cm
1 ss sukker, gjerne brunt sukker
1 dl hønsebuljong
2 ss soyasaus
1 dl hvitvin

Fres løk, hvitløk og karri i olje i en liten kjele. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. La det trekke noen minutter. Avkjøl.

Ha kalkunfilet og marinade i en dobbel plastpose og knyt igjen. La dem marinere en time eller over natten.

Rosmarinmarinade til lyst kjøtt
4 ss finhakket frisk rosmarin
5 båter finhakket hvitløk
2 finhakkede sjalottløk
10 knuste enebær
1 ss finhakket sitronskall
1 dl tørr vermut
3/4 dl sitronsaft
3/4 dl olivenolje
3/4 dl Dijonsennep
3/4 dl soyasaus
2 ss chilisaus

Bland alt sammen.Kjøttet marrineres i en plastpose over natten i kjøleskap.

Sursøt-grillsaus til kylling
4 ss chilisaus
1 ss vinedikk
1 ss worcestershiresaus
4 ss ripsgelé

Bland alle ingrediensene. Sett bollen i litt varmt vann og rør til ripsgeleen har smeltet. Pensle kyllinglår og kyllingvinger med sausen. Krydre med salt og kvernet pepper

Chilimarinade

2 dl olje
saft av 1 sitron
2 ts gurkemeie
2 ts paprikapulver
1/2 løk i ringer
2 ts paprikapulver
5-6 pepperkorn
2 hele syltede chili

Bland ingrediensene godt sammen. Marinaden passer godt til alle typer kjøtt.

Argentinsk BBQ-saus til kjøtt
4 båter hvitløk
1/2 dl frisk hakket persille
1/2 dl frisk grovhakket oregano
1 frisk grovhakket rød chili
1/2 dl hvitvinseddik
1/2 dl olivenolje
1 ts salt
1/2 ts nykvernet sort pepper
1 dl kokende vann

Bland persille, oregano, chili, hvitvinseddik, olivenolje, salt og pepper i food-processor/ matmølle eller i en blender og hakk det fint. Hell på kokende vann mens maskinen fortsatt går og la det hele få en fin konsistens, som en litt grov saus.

Smak sausen til. Avkjøl sausen og ha den over i et glass med tett lokk. Den kan oppbevares i 10-12 dager i kjøleskap.

Denne smakskraftige sausen kan brukes som marinade til kjøtt. Bruk også sausen som en grillolje ved steking eller som saus ved servering.

BBQ grillsaus til pensling
2 båter hvitløk. Presset
2 dl ketchup
1/2 dl varm honning
1 ss olje
2 ts karri
1 ss worcestershiresaus
1 ts paprikapulver
2 ts sitronsaft
1 ts tabasco
litt nykvernet pepper
½ ts salt

Alt røres sammen og brukes som pensling på grillmat ved grilling.

Sjekk denne artikkelen for mer info om marinade:
MMM...MARINADE





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:301


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!