Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Matallergi og julekaker ::

Matallergi og julekaker

Når man har en eller annen matallergi, er det ikke sagt at man ikke kan spise julekaker. Det finnes flere alternativer og nå er det fullgode råvarer som kan erstatte glutenmel, melk osv.
Bortsett fra å eksperimentere litt selv, kan man prøve noen av oppskriftene under. Jeg har og lagt inn noen tips under hver gruppe for erstatninger til råvarene. I samme slengen så nevner jeg noen sider som har flere oppskrifter på kaker til jul.

Glutenfrie julekaker

Som erstatning for vanlig mel fins det flere merker glutenfrie mikser som man kan bruke her. Jeg nevner at semper, finax og toro har erstatninger. Se ellers på mine glutenfrie sider for mer informasjon og linker.

Glutenfrie pepperkaker fra Finax

75 g usaltet smør
0,5 dl sukker
0,5 dl lys sirup
0,5 dl vann
1 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
0,5-1 ts malt nellik
0,5-1 ts malt kardemomme
0,5 ts bikarbonat (natron)
ca 4 dl Finax lavprotein melmix

Rør smør, sukker og sirup smidig. Tilsett alt det andre. Arbeid sammen til en jevn deig.
La deigen hvile over natten tildekket med plast.

Arbeid så deigen smidig og kjevle ut på melet bakebord så tynt som mulig. Trykk ut kaker med former.
Legges på papirkledd plate og stekes ved 225 grader i midten av ovnen i ca 5 minutter.

Glutenfrie pepperkaker

200 g smør eller margarin
2 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
1 1/2 ts malt nellik
1/2 ts støtt kardemomme
2 dl sukker
1 dl lys sirup
1/2 dl PO-fiber
1 ts natron
7 dl fin glutenfri melblanding

Skjær matfettet i biter og legg bitene i en bakebolle. Tilsett ingefær og det øvrige krydderet. Kok opp sukker og sirup i en kjele og hell det straks over fettet og krydderet i bakebollen. Rør til alt er godt blandet og la det avkjøles.

Bland PO-fiber, natron og mesteparten av melblandingen, men spar litt mel til utbaking. Rør blandingen ned i den kalde brydderrøren. Arbeid sammen til en glatt og smidig deig. Form deigen til pølser og legg dem kaldt noen timer hvis du velger den lettvinte måten med å skjære pepperkakene i stedet for å kjevle dem.

Hvis du skal kjevle, bør deigen først hvile i ca 1 døgn i kjøleskap, dekket med plastfolie.

Arbeid deigen smidig på lett melet bakebord. Del deigen i mindre biter og kjevl hver del mellom plastfolie.

Trykk ut figurer med former, eller skjær med kniv. Legg dem på bakepapir på platen.

Stek midt i ovnen ved 200 C i 6-7 minutter. La de ferdige pepperkakene avkjøles på flatt underlag.

Krumkaker

2 egg
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl smeltet smør
1 1/2 dl potetmel
1 1/2 dl maizenamel
1 1/2 dl vann

Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn avkjølt, smeltet smør og potetmel blandet med maisennamel. Tilsett vannet og stek i krumkakejern.

Glutenfrie mandelflarn

100 g smør
100 g hakkede mandler
1 dl sukker
1 ss sirup
2 ss kremfløte
2 ss Semper glutenfri mix
1 ts bakepulver
1 egg

Smelt smør og rør inn alle ingrediensene.
Sett deiegn med en teskje på bakepapir kledd plate.
Legg ikke for tett. Stek ved 175 grader i ca 6 minutter.

Kokoskaker glutenfrie

100 g smør
1 dl sukker
1 egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 dl kokosmasse
3 dl Semper glutenfri mix

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn egget. Bland det tørre og tilsett det til deigen. Dele deigen i jevne biter og rull de til boller.
Legg de på bakepapir kledd plate.
Stek ved 200 grader i ca 10 minutter.

Krydderkake glutenfri

3 egg
2 dl sukker
2 ss olje
2 dl vann eller melk
150 g Jyttemel
2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/2 ts nellik
1/2 ts kardemomme
1/2 ts ingefær

Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland alle de tørre ingrediensene, rør dem inn i eggedosisen vekselvis med væsken. Stek kaken i en godt smurt, avlang form ved 170ºC i ca 45 minutter. NB! Ikke bruk semulegryn! Det er glutenholdig!
Kilde: Forbrukerrådet

Melkefrie julekaker

Her er det flere alternativer som kan brukes istedenfor melk. Man kan og bruke standard oppskrifter og erstatte melken med soyamelk eller andre melkerstatninger. Les og mine artikler om melkerstatninger. Jeg vil senere komme med en test av de forskjellige erstatningene som er å få kjøpt. Se også mine sider om melkefri mat.

Brune pinner uten melk, egg og gluten

200 g melkefri margarin
200 g sukker
1 ss lys sirup
1/2 - 1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
5-6 dl Toro Fin brød- og kakemix.
Dersom man tåler gluten, kan man bruke vanlig hvetemel, disse er fine som julebakst.

Rør smør og sukker hvitt. Bland inn resten. Sett deigen kalt minst en time. Trill pølser, klapp dem flate. Pensle med vann og strø med perlesukker. Stekes gyldne ved 200 grader Skjæres opp i 1 ½ - 2 cm tykke ”pinner” med en gang de tas ut av ovnen.

Mandelkjeks uten melk og egg (uten mandler)

150 g blå melange eller annen melkefri margarin
2 dl sukker
2 dråper mandelessens
4 1/2 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

Disse kjeksene kan lages slik beskrevet under, men for dem som tåler det, kan de gjerne pensles med egg, og man kan pynte kjeksene med en mandel.

1. Sett ovnen på 175 grader
2. Rør margarin hvitt og mykt (bruk kjøkkenmaskin). Tilsett sukker og mandelessens og fortsett å røre kraftig til blandingen blir kremaktig.
3. Tilsett ca. halve melmengden, litt etter litt mens det røres inn. Tilsett bakepulver i den andre halvdelen av melet, før dette blandes inn i deigen.
4. Trill deigen til en pølse, og del denne i skiver med en skarp kniv. Skivene bør være rundt 1 cm tykke.
5. Kjeksene legges på bakepapirkledt stekeplate, og stekes ca. 15 minutter på 175 grader. Kjeksene flyter ut noe, så ikke legg dem for tett.

Fin honningkake

8 egg
500 g sukker
500 g honning
1/2 ts pepper
1 ss støtt pomeranskall
eller appelsinmarmelade
500 g hvetemel

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Rør inn pepper og pomeranskall. Varm opp honningen til den er flytende og bland den med eggedosisen. Rør inn mel, og hell røren i godt smurte former. Stek kaken nederst i stekeovnen ved 150 °C i 30-40 minutter, litt avhengig av størrelsen på formene. Avkjøl i formen. Pakk honningkaken inn i aluminiumsfolie eller en tett kakeboks. Sett kakene mørkt og kjølig i 2-3 måneder til de er ferdig modnet.

Kokosmakroner

4 eggehviter
180 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
250 g kokosmasse

Pisk eggehviter og sukker til stiv marengsmasse - tilsett helst sukkeret i tre omganger. Bland lett inn kokosmassen.

Legg røren i topper med to teskjeer på bakepapirkledd plate.

Stek dem fint gylne ved 170 C i 10-15 minutter.

Peppernøtter melkefri

1 dl sirup
75 g melkefri margarin
75 g sukker
1 dl vann
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær
1/2 ts kanel
1/2 ts nellik
1/2 ts hjortetakksalt
1/2 ts natron
250 g mel

Sirup, margarine og sukker smeltes og de øvrige ingredienser blandes i. Deigen eltes godt, den skal være fast, og trilles til kuler på størrelse med en hasselnøtt. Peppernøtterne legges på en bakeplate og bages ved 180 grader i ca. 10 min.

Søtt julebrød

1 l vann
50 g gjær
1 ts salt
5 dl mørk sirup
2 dl rosiner
1 l siktet rugmel
2 l hvetemel

Varm vann og sirup til det er fingervarmt. Smuldre gjær i en bakebolle. Tilsett salt, lunken væske, rosiner og elt inn mel til en passe fast deig som knapt slipper bakebollen. Sett deigen til heving på et lunt sted ca 1 time.

Ta deigen opp på bakebordet og kna den godt. Form til 4 små runde brød som legges på bakeplate. Etterhev ca 30-40 minutter.

Stek ved 200 C ca 30-40 minutter på nederste rille i ovnen. Blir overflaten mørk, dekk med litt matpapir

Julekaker for diabetikere

Det fins idag flere typer søtningsmiddel som kan erstatte sukker i kaker, og hvis man i tillegg ikke bruker det feteste fettet kan man tilpasse flere oppskrifter til en diabetes diett. Bruk gjerne vegetabilsk lettmargarin og skummet melk i oppskrifter. se og mine diabetessider for mer informasjon

Krydderkake

2 egg
3 ts flytende søtningsstoff
1 dl melk
75 g margarin
1 1/2 ts kanel
1 ts nellik
1 ts ingefær
evnt. revet appelsinskall
2 ts bakepulver
3 1/2 dl hvetemel

Pisk eggene godt. Tilsett melk, søtningsstoff og smeltet margarin. Ha i krydder, bakepulver og hvetemel. Rør til røra er jevn.

Helles i en smurt og strødd formkakeform og stekes ved 175 C i 30 minutter

Krydderkjeks

0,75 dl myk margarin
0,6 dl Fruktose
1/2 ts brun sukker erstatning
2,5 dl mel
1/2 ts bakepulver
1 ts kanel
1 krm salt
1 ts vaniljesukker

Bland margarin, fruktose, og brunt sukker erstatning i en stor bolle. Rør til det er lett og luftig.
Ha i mel, bakepulver, kanel og salt. Miks godt.
Bland inn vanilje.
Form små kaker som legges på bakepapir. Trkk de flate med en gaffel.
Stek ved 190 grader i ca 8-10 minutter.
Kjøl ned på rist.

Julekaker uten egg

Her er det mange kaker som i utgangspunktet ikke inneholder egg og eggeallergikere har det lettere her. Husk og at egg kan erstattes med flere ting, som feks banan. Se ellers mine eggallergisider.

Goro

100 g smør
100 g smult
3 ss melis
300 g hvetemel
1 krm ingefær
1 dl rømme

Myk smør og smult, og rør det sammen med melis. Tilsett det andre og arbeid til en jevn deig. Strø litt mel over og la stå over natten kjølig.
Kjevles tynt ut og skjær ut emner som passer til gorojernet.
Varm jernet og stek kakene til de er lysegule på begge sider.
Legg de ferdige på en fjel og renskjær dem. Avkjøl på rist.

Juledrømmer

6 1/4 dl hvetemel
1/2 ts hjortetaksalt
250 g smør eller margarin
3 dl sukker (ca 250 g)
evt 2 ss kakao
smør eller margarin til stekeplaten

Dette er en gammel oppskrift på lettlagde småkaker. Blander du kakao i halvparten av deigen får du to kakesorter av samme deig.

Bland hjortetaksalt i melet.

Smuldre smør og mel.

Tilsett sukker. Arbeid alt godt sammen til en jevn deig. Del deigen og tilsett kakao i halvparten om så ønskes.

Rull deigen ut til lengder. Del dem i mindre biter og form små boller.

Sett bollene på smurte plater. Lag en fordypning i hver bolle med tommelfingeren.

Stek kakene ved 150 C ca 20 minutter.

Julevørterbrød

75 g gjær
1 flaske vørterøl
2 ts salt
1 dl mørk sirup
1 ts nellik
1 ss anis
1 dl rosiner
500 g rugmel
500 g hvetemel

Varm opp vørterølet til det er lunkent, ca 35 C, og løs opp gjæren i dette. Tilsett salt og sirup og rør til det er oppløst. Bland krydder og rosiner i rugmelet og arbeid dette inn. Tilsett nok hvetemel til at det blir en fast deig. Dekk til og la deigen heve ca 1 time.

Kna deigen kraftig, del den i 8 emner og form dem til brød. Etterhev brødene og stek dem i 20 minutter ved 200 C, eller til de er brune og gjennomstekt.

Krumkaker

75 g smør
75 g sukker
3 dl skummet kulturmelk
ca 150 g byggmel

Smelt smør og ha i sukker, melk og rør så i melet.
La røren svelle en stund.
Stekes pene i krumkakejern og kjøles ned etter krumming på rist.
Det er greit å være 2 ved baking.

Sirupssnipper

1 1/2 dl fløte
150 g sirup
150 g sukker
100 g smør
450 g hvetemel
1/4 ts pepper
1/4 ts ingefær
1/4 ts anis
1/4 ts kanel
3/4 ts hornsalt
3/4 ts natron
mandler, skåldet
Kok opp fløte, sirup og sukker. Ha i smøret og avkjøl til blandingen er lunken. Sikt i det tørre. Elt deigen sammen. La deigen stå kjølig til neste dag. Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper. Legg dem på smurt plate. Legg en halv skåldet mandel på hver kake.

Snippene blir blanke hvis de pensles med eggehvite. Stek dem ved 175 C i ca. 5 minutter.

Julen uten gjær

Nå blir det ikke brukt gjær i de fleste julekaker, så det byr ikke på noe problem, men skal man til med julekake ol er det verre. men prøv denne under:

Julekake

350 g hvetemel
150 g sammalt hvete
2 ss bakepulver
50 g mandler
1/2 ts salt
650 g honning
3 dl melk
1 ts ingefær
1/2 ts anis
1 ts kanel
1 ts koriander
2 nellikspiker
skallet av 1 appelsin
skallet av 1/2 sitron

Knus mandler. Riv sitron og appelsinskall på et rivjern, få ikke med det hvite. Knus krydderne i en morter.

Hell melk i en liten gryte og varm opp til nesten kokepunktet og sett til side.

Bland inn honningen. Sett gryta kaldt, gjerne i et kaldt vannbad. Ha i krydderne og sitron- og appelsinskallet og la røren bli kjølig. Ha mel, knuste mandler, salt og bakepulver i en kjøkkenmaskin, eller en bolle. Hell oppi røren og bland godt, enten med kjøkkenmaskinen eller for hånd. Det hele skal bli en ganske løs masse, uten klumper.

Hell deigen i 2 godt smurte former. La det heve ca 30 min. på et lunt sted. Stek ved 175 C i ca 45 min. Legg bakepapir oppå formene mens de steker, så brødene ikke blir brent.

Honningbrød

3 1/4 dl vann
1 ts knust anisfrø
400 g honning (ca 2 1/2 dl)
200 g sukker
1 ss dobbelt kullsurt natron
1/4 ts grovt salt
1 ts malt kanel
1/2 ts revet muskatt
1/2 dl hakket sukat
1/2 dl hakket pomeranskall
675 g hvetemel

(1 stort brød)

Ha vann og anisfrø i en gryte og la det koke opp. Kok under lokk på svak varme i 3-4 minutter.

Ha honning og sukker i en bolle. Hell det kokende anisvannet over og rør til honning og sukker er oppløst.

Bland natron, salt, kanel, revet muskatt, sukat og pomeranskall i melet. Tøm det søtete anisvannet i melblandingen og rør til det er jevnt.

Hell røren i en brødform på ca 2 liter.

Sett formen midt i kald ovn. Sett ovnen på 175 C og stek brødet i 1 time. Prøv om det er ferdig ved å stikke i det med en strikkepinne. Er pinnen tørr når du trekker den ut er brødet ferdig. Slå av varmen og la brødet stå i ytterligere 20 minutter.

Del brødet i fire og pakk det i folie. Skjær brødet i skiver etter et døgn.

Andre interessante oppskrifter

Scones uten gjær og melk

5 dl grov sammalt hvete
5 dl hvetemel
ca. 5 ss smør (100 g) smuldres i melet
1/4 ts salt
5 ts bakepulver
4 dl soya- eller rismelk
Linfrø og karve etter smak og behag

Rør ingrediensene godt sammen. Trill ut til 4 emner. Legg dem på plate og klapp dem ned. Stekes i 10 min. i 200-250 grader. Prøv deg frem. Varmluftovn krever lengre steketid. Kan fryses.

Ris mel kjeks(melk, egg og glutenfrie)

2,5 dl rismel
1,25 dl olivenolje
4 ss honning
1/4 ts rent vanilje ekstrakt
1 egg replacer

Bland alt godt sammen. La det stå kjølig over natten. Eltes ut til små baller som presses flate med ett glass. Ste i 12 minutter ved 176°C. Blir ca 20-25 stk. Glutenfritt, melkefritt og eggfrie.

Aprikos biter

4,8 dl havre gryn
2 ss sirup
1 ss melkefri margarin
1 ss brunt sukker
10 tørkede aprikos finhakket

Smelt sukker, sirup og margarin i en panne. Når det er smeltet røres grynene inn sammen med aprikosene. Ha alt i en smurt bakeform 18-20 cm. Stekes ved 190°C i ca 10-20 minutter, skal begynne å bli brun. Tas ut og lag streker i kaken mens den er varm. Kjøl ned og brekk den i biter etter strekene.

Fruktkake

1 glass tørket frukt
1/4 glass sukker
1/2 glass vann
1 glass hvetemel
1 ss. olje
1/2 ts. bakepulver
1 ss. soyamel
1 ss. hvetekim

Kok frukten, sukkeret og vannet i en kjele i 4-5 minutter. Tilsett melet, oljen, bakepulveret, soyamel og hvetekim. Bland ingrediensene godt sammen, og stek fruktkaken ved middels varme i tre kvarter.

Marsipan (candida)

3 store ferske dadler
7 tørkede usvovlede aprikoser - kok frukten i et par minutter
125 g skåldede mandler. Tørkes i ovnen på 75 grader i noen minutter. Males.
Ev. et par dråper bittermandelessens fra apoteket.

Litt brunere enn vanlig marsipan, men den smaker godt. Kjør frukt og malte mandler i kjøkkenmaskinen til blandingen begynner å smule seg, kna den så sammen for hånd til den er en jevn masse. Trill som kuler som pyntes med en halv valnøtt. Oppbevares kaldt.

For flere oppskrifter så besøk mine diett og allergisider, eller bruk avansert søk for å finne det som passer akkurat deg. God Jul og lykke til.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:87

FAKTA/BYLINE
Publisert: 06.12.2007
Oppdatert: 09.12.2014
Tema: Matallergi
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen, Ragge Strand, Astrid Hals
Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter