Gå til forsiden av matoppskrift.no

Mer øko-mat i offentlige kantiner

Oppdatertdato: 20.01.2012 Publisert først: 05.12.2011 Tema: Økologisk Forfatter: Fotograf: Arve Gladheim


Det er gode utsikter til at offentlige virksomheter vil øke innkjøp av økologiske matvarer framover. Dette kom klart frem under et økologisk frokostseminar i Statens landbruksforvaltnings kantine.
Nærmere 40 personer deltok på et frokostseminar som Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) arrangerte i kantina hos Statens landbruksforvaltning (SLF) tidligere denne uka. Seminaret samlet deltakere fra innkjøpere og kjøkkenledelse i en rekke offentlige virksomheter. Formålet med seminaret var å vise hvorfor det er viktig for offentlige virksomheter å kjøpe inn mer økologisk produsert mat.
Difi har et spesielt ansvar, og arrangerer flere kurs og seminarer med stor deltakelse. Til neste år vil det også foreligge en egen veiledningspakke for innkjøp og bruk av økologisk mat i offentlige virksomheter.

Forsvaret i førersetet

- Det er fullt mulig å kreve økologisk mat og samtidig overholde lov og forskrift om offentlige anskaffelser, konstaterer Direktoratet for forvaltning og IKT i en egen pressemelding. Her slås det fast at økologisk mat kan regnes som et miljøkrav. Slike krav er allerede godt etablerte i konkurranser om offentlige kontrakter, og innkjøperne har dermed god anledning til å kreve økologiske matvarer.

Det ble blant annet redegjort for hvordan Forsvaret jobber for å nå sin målsetting for 2012, med 15 prosent økologisk. Tine og Forsvaret har nylig inngått en avtale om levering av økologisk lettmelk. Når all melk i Forsvaret etter hvert blir økologisk, betyr dette 650 000 liter økologisk melk per år.

Difi har fått prosjektstøtte fra SLF for arbeidet med å legge til rette for økt offentlig etterspørsel etter økologisk mat. Konkurranser og miljøledelse skal gi et vesentlig bidrag til regjeringens mål om 15 prosent økologisk produksjon og forbruk innen 2020, og at det offentlige skal gå foran som ansvarlig forbruker. Les mer om prosjektet Økologisk mat i offentlige anskaffelser.

Økologisk talsperson

Lege og kostholdsekspert, Berit Nordstrand, overbeviste tilhørerne om viktigheten av å være bevisst på hva maten inneholder, og hvordan dette kan påvirke vårt immunforsvar mot ulike sykdommer. Om ikke alle påstander er fullt ut dokumentert, er det en allmenn oppfatning av at økologisk mat er sunnere og smaker bedre, hevdet hun. Dessuten foregår økologisk produksjon uten bruk av kjemiske plantevernmidler og kunstgjødsel, og økologisk dyrehold setter strengere krav til dyrevelferd enn i konvensjonell produksjon.

Til sammenligning er det i Danmark et mål om 60 prosent økologi i alle offentlige kjøkkener. Målsettingen kommer fra den danske fødevareminister Mette Gjerskov, som legger til grunn at bruk av sunne økologiske råvarer ikke nødvendigvis øker kostnadene. Storhusholdningskjøkkenene har mye å gå på når det gjelder å redusere svinn, bruke flere sesongvarer og utvikle menyer med mer grønt og mindre kjøtt.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2345

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.