Gå til forsiden av matoppskrift.no

Midtsommermat som smaker

Oppdatert: 23.06.2013 Publisert: 28.06.2010 Tema: Sommer Forfatter: Fotograf: melk.no




Rømmegrøt er norsk midtsommermat med lange tradisjoner. Mat av syrlige melkeprodukter smaker ekstra leskende og godt i sommervarmen. Nyt de lange lyse kveldene, og server rømmegrøt, spekemat og potetsalat, midtsommersalat og nygrillede asparges. Pølsehorn til de yngste? Og en deilig jordbærdessert som avslutning.

Rømmegrøt

Rømmegrøt har tradisjonelt blitt spist i sommerhalvåret i forbindelse med jonsok (St. Hans), olsok (29. juli) og barsok (24. august).

4 porsjoner
Under 20 min
lett

Ingredienser
2 beger seterrømme
2 ½ dl hvetemel
6 dl helmelk
1 ts salt

Fremgangsmåte
Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så kommer smøret frem. Skum av litt av smøret og server det varmt til grøten.
Rør i resten av melet, og spe med melken. Kok grøten i ca 5 minutter. Smak den til med salt.
Server den med rømmesmøret, sukker og kanel.

Asparges i fløtesaus

Vårens og sommerens deiligste grønnsak legger du på grillen i en fløtesaus.

4 porsjoner
20 - 40 min
lett

Ingredienser
1 bunt frisk grønn asparges
1 dl pinjekjerner
3 dl kremfløte eller matfløte
3 ss finhakket frisk timian , evt oregano eller basilikum
nykvernet salt og pepper

Fremgangsmåte
1. Kutt av ca 2 cm av den nederste delen av stilken eller ta tak i stilkenden omtrent midt på aspargesen og bøy den til den seige enden knekker. Skrell den nederste delen av stilken.
2. Rist pinjekjernene ved middels varme i en stekepanne til de er gylne.
3. Lag en kurv av aluminiumsfolie og legg aspargesen oppi kurven.
4. Hell fløte over aspargesen og strø timian og pinjekjerner på toppen.
5. Kvern salt og pepper over og sett kurven på grillen.
6. La stå til aspargesen er mør. Dette tar mellom 10–15 minutter.

Potetsalat med egg

Det er alltid godt med en potetsalat til grillmaten eller på koldtbordet. Prøv denne med egg og gulrot.

8 porsjoner
20 - 40 min
lett

Ingredienser
10 stk kokefaste potet
1 stk liten purre
100 g sylteagurk i skiver
1 stk gulrot
2 stk hardkokte egg
ca 2 dl kesam orginal, 8 %
ca 3 dl lettrømme eller lett crème fraîche

Fremgangsmåte
Skrell og kok potetene og avkjøl disse. Kutt potetene i små terninger.
Skyll purren og finsnitt den. Finhakk sylteagurk og skrell guleroten og riv den på rivjern. Kutt opp de avkjølte hardkokte eggene. Ha det hele i en stor bolle og tilsett kesam og lettrømme/ lett crème fraîche.
Bland at sammen og smak til med nykvernet salt og pepper. Pynt med litt hakket gressløk eller persille

Midtsommersalat med yoghurt

En søt og frisk sommersalat; det perfekte tilbehøret til middag eller som et lett og sunt "kosemåltid".

8 porsjoner
under 20 min
lett

Ingredienser
2 pk ruccula
2 stk mango
400 g bringebær
100 g skåldede mandler
2 dl yoghurt naturell eller melonyoghurt

Fremgangsmåte
Vask og tørk salaten.
Skrell og kutt mangoen i passende biter.
Ha ruccola, mango, bringebær og skåldede mandler i en skål. Legg på skjeer av yoghurt naturell eller melonyoghurt før servering.

Pølsehorn

Pølser passer til mye. Disse er innbakte, og smaker ekstra godt med krydderost.

24 porsjoner
over 60 min

Ingredienser
50 g meierismør
5 dl melk (lett- eller ekstra lett melk)
50 g gjær
1 ts salt
2 dl sammalt hvete, fin eller grov
ca 1,1 l hvetemel

Fyll:
24 skive jarlsberg , norvegia eller annen ost
100 g ferdig stekt løk
24 stk grillpølse
sammenvispet egg og revet ost

Fremgangsmåte
Smuldre gjæren i en bakebolle. Smelt smør, tilsett melk og varm til 37 °C. Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Tilsett resten av væsken, salt, sammalt hvete og det meste av hvetemelet. Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd til deigen slipper bakebollen. Dryss på litt mel, dekk til med plast og etterhev i ca 30 minutter.

Del deigen i 3 like leiver og kjevle hver leiv ut til runding. Skjær ut i 8 trekanter.
Legg en osteskive på hver og dryss over stekt løk og legg på en pølse før de rulles sammen til horn. Tilsett gjerne ketchup og sennep før du ruller hornet sammen.
Etterhev ca 20 minutter.
Pensle med egg eller melk og stek de fylte hornene i ovnen på 225 °C i ca 15 minutter.
Du kan også steke pølsene på grillen. Start på indirekte varme. Gi pølsene nok tid til å bli gjennomvarme. Flytt pølsene etter hvert over til direkte varme hvis du ønsker å gi dem mer farge og grill striper.

Jordbærkrem

Dette er en lekker og smakfull sommerdessert som passer til alle anledninger.

12 porsjoner
20 - 40 min
middels

Ingredienser
50 g mandler
1 kg jordbær
5 stk gelatinplater
2 stk egg
6 ss sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss kokende vann
2 dl kremfløte
2 dl kesam vanilje, 7,4 %

Fremgangsmåte
1. Grovhakk mandlene og del halvparten av jordbærene i små biter, resten skal benyttes til pyntingen.
2. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter.
3. Pisk egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis.
4. Ta de bløtlagte gelatinplatene ut av vannet. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i det kokende vannet.
5. Visp kremfløte til luftig krem.
6. Bland eggedosis, krem og vaniljekesam, og rør inn smeltet gelatin under konstant omrøring. Vend de delte jordbærene inn i kremen og hell den over i en randform som rommer ca 1 l.
7. Sett kremen kaldt og la den stivne i minimum 4 timer.
8. Hvelv jordbærkremen over på et serveringsfat og pynt med resten av jordbærene før servering.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1925


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!