Søk alt
Søk etter oppskrifter!!
Du er her :: Hovedsiden :: Mine beste oppskrifter på rips, solbær og stikkelsbær. ::

Mine beste oppskrifter på rips, solbær og stikkelsbær.

Nå er det sesongen for våre tradisjonelle hagebær som rips, solbær og stikkelsbær. Når de er modne varierer selvsagt fra landsdel til landsdel. Jeg har samlet de beste oppskriftene med disse bærene og det er dere som selv har stemt disse fram + noen personlige favoritter.
Litt fakta først:

Fakta om rips.

Rips er opprinnelig et viltvoksende bær, men det er de dyrkede ripsene vi i dag kjenner best. Som hagebær er rips et av de mest hardføre vi har. Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig hos oss. Den røde ripsen har en noe friskere og syrligere smak enn den hvite. Sylting av rips vært kjent fra 1600-tallet og på 1700-tallet var buskene svært utbredt i landet vårt. I norske hager finnes det svært mange ripsbusker, men det er liten kommersiell produksjon. Rips inneholder stoffet pektin som gjør at den egner seg til gelé og sylting.

Bruksområde.
Brukes til syltetøy, saft og gelé. Brukes i kaker, som pynt, til vin,i puddinger og paier.

Fakta om solbær.

Solbær er nær beslektet med rips og har vært viltvoksende før man begynte å dyrke dem. I Norge har solbær vært kjent siden 1600-tallet. Fra begynnelsen av ble solbær brukt til medisinske formål før man senere oppdaget at de også kunne brukes til vin og annen matlaging. Kun en liten del av det som dyrkes av solbær i dag, omsettes i frisk tilstand da mye går til næringsmiddelindustrien til safting og sylting.

Bruksområde.
Syltetøy, saft, gele,vin, desserter, sauser og i kaker.

Fakta om stikkelsbær.

Stikkelsbær er i slekt med rips og solbær, men mye større og henger ikke i klaser. De kommer opprinnelig fra Kaukasus og det vestlige Afrika, og man begynte med å dyrke dem frem i Norden fra 1600-tallet. Stikkelsbær kan variere noe i utseende. Fasongen kan være rund, men også noe avlang og skallet varierer fra nesten glatt til håret. Stikkelsbær finnes både som grønne, gule, røde og purpurfarget og smaken er søt og litt syrlig. Bær som skal brukes til syltetøy og gelé bør være høstet umodne, mens bær som skal brukes til dessert eller fryses bør være mer modne. Stikkelsbær finnes i mange villahager, men det er liten kommersiell produksjon i Norge.

Bruksområde.
Egnet til gelé, brukes også til saft, vin og sylting. Glimrende i paier og kaker, kan spises naturell. Franskmennene bruker stikkelsbær til røkt kjøtt og fet fisk.

Brownie med rips

100 g mørk sjokolade
100 g smør
150 g sukker
3 egg
50 g hvetemel
35 g finhakket valnøtter

Glasur:
50 g sjokolade
50 g smør eller margarin
1 eggeplomme
3/4 dl siktet melis

Pynt:
Rips eller andre bær

Smelt sjokolade og smør i vannbad. Pisk egg og sukker tykt og sikt i mel og rør i nøtter.
Hell deigen i en smurt form, 20 cm i diameter, som er kledd med bakepapir i bunnen. Stek kaken ved 200 C i 20-25 minutter.
Avkjøl kaken i formen før den vendes ut.
Glasuren lages ved å smelte sjokoladen og avkjøle den litt før den piskes glatt med de øvrige ingrediensene. Smør den over kaken og pynt med bærene.

Ripsgelé

2 dl vann pr. Liter rips
1 kg sukker pr. Liter vann
1 ts vaniljesukker pr. Liter vann

Vask bærene og sett dem over svak varme sammen med vannet. Kok til bærene er godt itu. Sil fra og mål saften, bland i sukker og vaniljesukker og kok langsomt i ca 30 minutter.
Skum godt under kokingen. Ta geléprøven. Ha geleen i små glass når den er ferdig kokt.
For å se om geléen er nok kokt og blir stiv kan du ta geléprøven: øs litt gelé på en kald skål. La den stå kaldt et par minutter. Skyv geléen sammen med baksiden av en skje. Danner det seg rynker på geléen foran skjeen er den ferdig kokt.

Ripssaft

1 kg rips
1 dl. Vann

300 g. Sukker pr. Liter saft
1 ts. Konserveringsmiddel pr. Liter saft, evt følg bruksanvisning.

Bærene skylles og has i gryten sammen med vannet. Der legges lokk på, bringes langsomt i kok og koker ved svak varme ca. 15 min.
Saften siles så gjennom et klede eller en saftpose og skal stå ca. 1 time.
Saften måles og helles i gryten sammen med sukkeret. Saften kokes så ca. 5 min. Uten lokk på gryten. Den skummes og det tilsettes konserveringsmiddel.

Helles på flasker og korkes straks.

Rørt rips og vaniljesaus

4 porsjoner

Vaniljesaus
2 stk egg
3 ss sukker
1 ss potetmel
8 dl melk
2 ss vaniljesukker
1 dl kremfløte

Rørt rips
400 gr moden rensket rips
100 gr sukker

Vaniljesaus kan lages på flere måter, men vi velger denne: Pisk sammen egg, sukker, potetmel og litt melk i en kjele. Ha i resten av melken. Sett på svak varme og pisk, ikke rør, til sausen tykner. Smak til med vaniljesukker og avkjøl.
Rør rips med sukker i en mikser til alt sukkeret er godt blandet og ripsen er lys rød og skummende.
Rør fløten til krem og rør inn sausen like før servering.

Smoothie med solbær, rips og yoghurt naturell.

100 g solbær
100 g rips
5-6 dl naturell yoghurt
2 ss sukker

Kjør alt sammen i hurtigmikser el. Pynt med rips vendt i sukker. Sukker i drikken kan ev. sløyfes

Solbærkake

150 g smør
2 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 egg
1 dl melk
3 dl hvetemel
1 1/2 dl kokos
1 1/2 ts bakepulver
3 dl solbær

Randform eller annen form, ca. 1 1/2 liter I stekeovnen: 175 °C, ca. 45 minutter

Rør smør, sukker og vaniljesukker til lett og luftig smørkrem. Tilsett eggene, ett av gangen under kraftig omrøring. Bland mel og bakepulver og ha det i smørkremen. Hell røren i godt smurt form som er strødd med kokos og trykk solbærene lett ned i deigen. Stekes. Smaker godt med vispet krem, vaniljesaus eller is til.

Rødglødende styrkedrikk

2 beger lettyoghurt m/jordbær
1 dl solbærsaft
2,5 dl solbær, frosne
2,5 dl bringebær eller jordbær, frosne

Kjør de frosne bærene i en hurtighakker eller foodprosessor til ønsket konsistens. Server straks - gjerne i høye glass

Stikkelsbærsyltetøy

1 kg stikkelsbær
1 dl vann
700 g sukker (ca 8 dl)
1/2 ts natriumbenzoat

Rens og vask stikkelsbærene, la dem renne av i en sil.
Legg bærene i en kjele og hell vannet over. Kok dem ca 15 minutter.
Tilsett sukker og kok ca 20 minutter, til bærene er klare. Rør forsiktig i gryten fra bunnen av, under koking, så ikke bærene legger seg ved.
Ta kjelen av varmen og skum godt. Bland natriumbenzoat med litt av det varme syltetøyet og rør det inn i det ferdige syltetøy.
Fyll syltetøyet på varme glass, avkjøl. Hell smeltet syltevoks over og lukk glassene med skrulokk eller syltepapir når voksen er stivnet.

Stikkelsbærsaft

2 kg stikkelsbær (ca 4 liter)
8 dl vann
500-600 g sukker (6-7 dl) pr. liter avsilt saft
1/2 g natriumbenzoat pr. liter saft

Skyll stikkelsbærene og legg dem i syltekjelen.
Hell på vann og kok bærene mot bunnen i kjelen så all saft blir presset godt ut. Kok ca 15 minutter.
Hell mosen i et sileklede og la saften renne av.
Mål opp saften og hell i syltekjelen. Varm den opp til kokepunktet.
Tilsett sukker, og gi saften et raskt oppkok, kok videre i ca 10 minutter over svak varme. Skum godt. Tilsett om nødvendig, natriumbenzoat utrørt i litt av saften.
Fyll saften på varme rene flasker. Korke og lakke flaskene omgående.

Stikkelsbær-smoothies

2 porsjoner

3 dl stikkelsbær, fryste
1 dl melis
3 dl ferdig vaniljesaus
1 beger fruktyoghurt

Kjør stikkeldbær og melis i foodprocessor og bland inn vaniljesaus mens maskinen går. Legg stikkelsbærmos og yoghurt lagvis i glassene.

Solbærsmoothies med sjokoladesaus

200 g solbær
6 dl naturell yoghurt
2 ss sukker

Sjokoladesaus:
100 g kokesjokolade
1 dl fløte

Kok opp fløte og ha i hakket sjokolade. La det hele ligge en stund til sjokoladen har smeltet. Rør godt sammen og lag sjokoladestriper i glassene. Kjør alt til smoothiesen i hurtigmikser, smoothiemaker, e.l. Pynt med revet sjokolade og solbær. Sukker kan evt. sløyfes.

Makrell med stikkelsbær i Wok

4 porsjoner

4 stk pir (små makreller)
salt og pepper
4 ss hvetemel
litt smør
1 stk løk i tynne skiver
250 gr rensede stikkelsbær
50 gr sukker
3 ss olje
2 ss dill, hakket
Noen små kvister fennikel.

Rens og fileter fisken. Ta vekk alle benene. Skjær den i 1 cm stykker. Rull fiskestykkene i en blanding av mel, salt og pepper.
Smelt smøret i woken og surr løken i 5 minutter under omrøring. Tilsett stikkelsbær og surr enda noen minutter. Tilsett sukker og surr til det er smeltet og blitt en tykk saus. Ta opp frukten og sausen og legg det på ett serveringsfat. Tørk woken godt med kjøkkenpapir.
Hell i olje og surr fisken ved sterk varme til de er gyldne og sprø. Fisken får dryppe av på litt papir og serveres med stikkelsbærsausen.
Pyntes med dill og fennikel.
Ris passer til.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:1672

Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638, 4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen

Last ned RSS feed med siste oppskrifter og ingredienser

FAKTA/BYLINE
Publisert: 30.07.2009
Oppdatert: 03.08.2011
Tema: Bær
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen, Synøve Dreyer, Kim Holthe
Del artikkelen på:
Meld deg på nyhetsbrev