Gå til forsiden av matoppskrift.no

Modello delle Venezie Rosato 2005

Oppdatertdato: 26.02.2006 Publisert først: 26.02.2006 Tema: Vin Forfatter:


Forsmak på rosa sommermodell

Italienske Masi sniklanserer en ny rosévin i måneder der Polet stort sett holder fokus på tyngre saker som dessertviner og kraftige rødviner. Rosévinen er et hint om at sommeren er på vei.
Dette er en rosévin som ikke bare passer som aperitiff, men også godt til mat. Masi har senket alkoholinnholdet fra 12,5 prosent til 12 prosent for å gjøre vinen lettere og friskere.

Slank rosé

- Vi så at det var økende etterspørsel etter rosé for to til tre år siden. Og da ikke etter halvtørre slik som tradisjonelle roséviner har vært, sier Daniel Block fra Masi.
- For eksempel hvit Zinfandel fra California med ti til 15 gram sukker per liter, er nesten som en Cocktail. Mange så på rosévin som tullevin som man ikke legger sjela si i verken når man lager den eller drikker den. Det tar vi skrittet bort fra her med en sukkermengde på seks gram per liter og en noe redusert alkoholmengde sammenliknet med tidligere årganger.

Godt til mat

Han sier også at rosé har hatt et uheldig rykte for å være en slags reserveløsning man serverer når man ikke vet hva man skal spise, men at dette også er et ufortjent rykte.
- Jeg tror nordmenn har fått øynene opp for rosévin fordi de reiser mye til Sør-Europa der rosévin er en naturlig del av måltidet.
Vinen er laget på den lokale druevarianten Refosco, men inneholder også mer kjente Merlot. Begge er blå druer, og grunnen til at vinen likevel blir rosa, er kort kontakt med drueskallet der fargestoffene sitter.

Vin for damene

Casanova, venetianeren som nedla flere hundre kvinner, drakk etter sigende Refosco. Han var både belest og språkmektig, og livnærte seg mellom sengehyggen som teatermusiker, abbed for paven, lege, finansmann, spion og munk. Dette til tross for at han ble jaget fra teologistudiene på grunn av sine umoralske eskapader.

I hans memoar ”Histoire de Ma Vie”, skrev han:
”Den gode kvinnen serverte et herlig måltid av fortreffelig mat elegant kledd med olivenolje, og jeg ga henne litt Refosco vin å drikke som jeg fant utsøkt”. Kanskje var det vinen som var årsaken til hans suksess med Italias døtre?
Ikke vet vi, og vi kan slett ikke love samme romantiske uttelling dersom du forsøker dette i dag, men det er jo lov å prøve…
Her har du i alle fall en romantisk vin, så utgangspunktet skal være godt nok.
Vinene lanseres i Polets bestillingsutvalg og vil være tilgjengelig der fra og med lørdag 4. mars.

Smak og behag:

Navn: Modello delle Venezie Rosato 2005
Land/distrikt: Italia/Veneto
Pris: 89,90 kroner (75 cl)
Polnummer: 43774 (BU). Vinmonopolet har plassert den under rødvin i bestillingslisten for mars. Dette blir rettet opp i mai-listen.
Druer: 70% Refosco, 30% Merlot
Alkoholstyrke: 12%
Produsent: Masi
Vurdering: Klar rosa farge med skjær av lilla. Den har en intens duft av jordbær, bringebær og rose. God syre gjør at vinen føles frisk i munnen. Smaken er av moreller, eple og noe sitrus. Smaken er lang.
Passer til: Som aperitiff men også svært god til lette retter uten tung saus. Den går godt til kylling eller til lett sjømat. Dette er en enkel og lett vin og har derfor samme bruksområder som en litt smaksrik hvitvin.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:781

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.