Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Mojito – nordmenns nye drinkfavoritt

Oppdatertdato: 2015-03-08 Publisert: Tema: Rom Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Mojito er Cubas uoffisielle nasjonaldrink. Drinken ble utviklet på Cuba på 1800-tallet på samme tid som Don Facundo Bacardí Massó revlusjonerte romproduksjonen med ”det runde brennevinet med lett fylde” fra byen Santiago de Cuba. Den passet godt sammen med de lett tilgjengelige ingrediensene på øya, lime og mynte. Dermed var oppskriften på plass og drinken ble straks en av Ernest Hemingways favoritter.

Da USA hadde alkoholforbud i perioden 1920-1933 valfartet amerikanerne over til Cuba. Her ble det amerikanske folket introdusert for de cubanske spesialitetene. Drinken Mojito dukket igjen opp på trendy barer i USA sent på 80-tallet. Til Europa kom de gamle klassikerne sammen med ulike fruktdrinker på 90-tallet. Siden det har etterspørselen bare tatt helt av og i dag fås denne søte, men likevel noe syrlige blandingen av knuste mynteblader, sukker, lime, sodavann og Bacardi sin rennesanse verden over.

Hvorfor nettopp Mojito har blitt så populær i Norge har rektor og bartender Steinar Jensen et klart svar på.
– Det er fordi vi liker smaken av det friske og ekte. Nordmenn er lei av kunstige smaksekstrakter og etterspør kvalitet. Derfor går det fort unna en 8-10 svære bunter med blant annet mynte i baren på en god kveld. Råvareforbruket har endret seg enormt, fortsetter Steinar Jensen.

- Nordmenn begynner å se helheten i en kulinarisk opplevelse, mat og drikke går hånd i hånd. Det stilles i dag store krav til hva som blir servert og bartendernes kunnskaper.
- Vi skal heller ikke undervurdere utseendet på drinken, en Mojito er jo lekker å se på og det er viktig når vi skal gå rundt med et glass i hånden på fest.

Smak for kvinner og menn

Mojito er en balansert drink. Det vil si at den hverken er for søt eller sur , dermed blir den likt av de fleste og passer for både menn og kvinner. Mojito er et smart drinkvalg til sommerselskapet.

- I selskaper er bruk av friske råvarer et spennende innslag. Urter, lime og frukt avgir en utrolig god lukt i hele rommet og det gir inntrykk av noe ekstra, fortsetter Steinar Jensen. Det er spennende å samle seg rundt tillagingen og når man lager drinkene selv blir de jo akkurat slik du vil ha dem. Slik går du frem når du skal lage en original mojito:

MOJITO - ORIGINAL

Oppskrift til en drink

12 mynteblader,
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Myntestilk

Ta mynteblader, lime og sukker i et glass og press ingrediensene sammen med en muddler, en liten trestav for mosing. Har du ingen muddler kan en 0,5 mineralvannsflaske i plast med korken på brukes. Fyll glasset med knust is og tilsett rom og rør godt. Til slutt skal drinkene toppes med litt Club Soda/Farris. Pynt drinken med en myntestilk og server med sugerør.

Mojito er en litt søt drink, gjør den gjerne surere med limesaft eller søtere med sukker. Balansen bestemmer du. Husk at sukkeret fremhever myntesmaken.

Sukker

Sukker tilsettes for å oppnå sødme og balanse i smaken. Man kan bruke flere typer former for sukkertilsetning:
  • Fruktose (det sunne alternativ), hvitt, brunt og sukkerlake.
  • Hvitt sukker/fruktose ser best ut og er så finkornet at det løser seg fort opp i drinken. Drinken får en klar farge som gir en fin kontrast til grønnfargen på myntebladene.
  • Brunt sukker har større sukkerkorn og gir et mer rustikk inntrykk både i smak og utseende. Resultatet blir en mer brunfarget, mindre klar drink og har knasende gode sukkerkorn på bunnen av glasset.
  • Sukkerlake lager du enklest ved å blende like deler vann og sukker. Har du ikke blender kan du koke like deler sukker som vann i 10 minutter. Avkjøles før bruk. Vil du lage drinker med mindre kalorier kan du bytte ut sukkeret med lavkalorisukker/ suketter.

Mynte

Det finnes mange ulike typer mynter. Mynter er navn på planter i mynte-slekten som tilhører leppeblomstfamilien. De er aromatiske urter og brukes som smakstilsetninger i en rekke matvarer og produkter. Artene er rike på eteriske oljer og avgir derfor god og frisk lukt.
  • Mynte i bunt anbefales, men bruk kun de smakfulle bladene siden stilkene er bitre. Bladene gir en rund og aromatisk smak. Fåes i de fleste innvandrer - forretninger.
  • Peppermynte – her kan stilken benyttes. Peppermynte gir en skrap og krydderaktig smak med hint av fluor.
  • Mynte i potte – her kan stilken benyttes. Denne mynten gir en beskere smak, smaker mynte men er mindre smakfull enn myntebunten.
  • Sveitsermynte – her kan stilken benyttes. Denne mynten har en god krydderaktig smak. Er skarpere i smaken enn myntebunten. Fåes i de fleste innvandrer – forretninger.

Lime

Lime (Citrus aurantifolia) er et tre som tilhører sitrusfrukt familien. Det fins ulike underarter av lime. Treet kan bli opptil fem meter høyt og får små hvite blomster. Frukten er vanligvis rund og er mellom 3-6 cm i diameter. Fargen er grønn og fruktkjøttet er som regel surt. Lime brukes som smaksforsterker i både mat og drikke.
Lime fås kjøpt i de aller fleste matforretninger.

Is

Mojito er best med knust is, vanlig is kan knuses i et rent kjøkkenhåndkle som ikke loer. Is - knusere kjøpes billig hos de fleste leverandører av kjøkkenutstyr.
Knust is kan kjøpes på noen butikker, eller spør din lokale bar.

Topping

Med ”topping” menes noen skvetter på toppen av drinken. Club Soda er et godt alternativ, men også andre typer vann med kullsyre fungerer. Gjerne med fruktsmak.

Varianter av mojito

MOJITO – SHOT

4 cl Bacardi Superior
12 mynteblader
Saften av 1/4 lime
2 ts sukker
1 mynteblad til pynt

Bland ingrediensene og shake (ristes) med is.
Sil innholdet i et shot glass.
Pynt med et mynteblad.

FROZEN MOJITO

4 cl Bacardi Superior
12 mynteblader
Saften av 1/4 lime
2 ts sukker
1 myntestilk til pynt

Ingrediensene kjøres med is i en vanlig kjøkkenblender.
Hell opp i et ønsket glass.
Pynt med en myntestilk og serveres med sugerør.

MOJITO – PUNCH ( 17 personer)

1 flaske Bacardi Superior ( 70 cl)
Cirka 100 mynteblader
Saften fra 5 lime
34 ts sukker

Bland ingrediensene i overnevnte rekkefølge.
Blandingen bør helst stå en time før servering. Blandingen røres i ved jevne mellomrom.
Serveres i glass med knust is og sugerør.
Soda topping hvis ønskelig.
Most frukt kan tilsettes i punchen.
La gjerne gjestene forsyne seg selv.

MOJITO ROYALE

12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Champagne eller musserende vin.
1 myntestilk til pynt

Mynte, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med Champagne eller musserende vin.
Pynt med en myntestilk og serveres med sugerør.

MOJITO SPRITE

12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Sprite/ 7-up
1 myntestilk til pynt

Mynte, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med Sprite/ 7-up.
Pynt med en myntestilk og serveres med sugerør.

MOJITO ISTE

12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Iste
1 myntestilk til pynt

Mynte, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knust is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med iste.
Pynt med en myntestilk og serveres med sugerør.

BASILIKUM – MOJITO

1 stilk basilikum
12 mynteblader,
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Soda vann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende)
1 basilikumstilk til pynt

Basilikum, mynte, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knust is og rom. Røres godt samen.
Drinken toppes med soda vann.
Pynt med myntestilk og serveres med sugerør.

CHILI – MOJITO

1/4 chili
12 mynteblader,
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
2 chili til pynt

Chili, mynte, lime og sukker muddels (moses).
Blandingen tilsettes knust is og rom. Røres godt sammen.
Pynt med 2 chili som skal illustrere djevelhorn.
Serveres med sugerør.

RIPS – MOJITO

8 ripsbær
12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
1 Ripsklase til pynt

Rips, mynte, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Pynt med en ripsklase og serveres med sugerør.

MANGO – MOJITO

1/2 mango
12 mynteblader,
2 limebåter evt saften av en 1/2 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Soda vann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende)
Noen mangobiter til pynt

Mango, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med soda vann.
Pynt med mangobiter og serveres med sugerør.

JORDBÆR – MOJITO

1 stk jordbær 12 mynteblader,
2 limebåter eventuelt saften av en 1/2 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Soda vann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende)
1 jordbær til pynt

Jordbær, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med soda vann.
Pynt med en ett jordbær og serveres med sugerør.

PÆRE – MOJITO

1/2 pære
12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/2 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Soda vann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende)
1 pærebit til pynt

Pære, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med soda vann.
Pynt med en pærebit og serveres med sugerør.

KIWI – MOJITO

Fruktkjøtt fra 1 kiwi
12 mynteblader,
2 limebåter eventuelt saften av en 1/2 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Soda vann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende)
1 kiwi skive til pynt

Kiwi, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med soda vann.
Pynt med en skive kiwi og serveres med sugerør.



Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Alkoholfri mojito.

Alkoholfri mojito


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 30.04.2009
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

12 blad frisk mynte
saften av ½ stk. lime
2 ts brunt sukker
10 stk. isbiter
½ l sprite
1 blad frisk mynte til pynt



Fremgangsmåte

Alt unntatt sprite, kjøres i en blender, toppes med sprite og serveres umiddelbart. I stedet for spite kan du bruke 7-up eller soda.
Gode varianter av mojitos kan bl.a. være å tilsette ananas, rips, tranebær eller basilikum.
Ønsker du en ekte mojito så tilsetter du rom.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 32,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kiwi mojito.

Kiwi mojito


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.04.2007
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen

Ingredienser

Fruktkjøtt fra 1 kiwi
12 mynteblader,
2 limebåter eventuelt saften av en 1/2 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Soda vann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende)
1 kiwi skive til pynt



Fremgangsmåte

Kiwi, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med soda vann.
Pynt med en skive kiwi og serveres med sugerør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 78,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Original Bacardi Mojito.

Original Bacardi Mojito


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.02.2012
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Ukjent kilde

Ingredienser

4 cl Bacardi Superior
10-12 mynteblader
1/2 lime i båter
2 ts sukker
Soda



Fremgangsmåte

Lime og sukker muddles. Gi myntebladene en klaps før de forsiktig muddles sammen med lime og sukkeret. Fyll opp glasset med knust is og Bacardi Superior.
Rør med en barskje. Fyll opp med mer knust is og soda. Pyntes med en myntestilk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 95,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chili mojito.

Chili mojito


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2007
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen

Ingredienser

1/4 chili
12 mynteblader,
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
2 chili til pynt



Fremgangsmåte

Chili, mynte, lime og sukker muddles (moses). Blandingen tilsettes knust is og rom. Røres godt sammen.

Pynt med 2 chili som skal illustrere djevelhorn.
Serveres med sugerør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 136,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 25,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mojito cranberry.

Mojito cranberry


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2007
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen

Ingredienser

12 mynteblader
2 limebåter eventuelt saften av en 1/4 lime
2 ts sukker
Knust is
4 cl Bacardi Superior
Cranberry juice (tranebærjuice).
1 myntestilk til pynt



Fremgangsmåte

Mynte, lime og sukker muddles (moses).
Blandingen tilsettes knus is og rom. Røres godt sammen.
Drinken toppes med tranbærjuice
Pynt med en myntestilk og serveres med sugerør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 159,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 26,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Havana Club Mojito.

Havana Club Mojito


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.05.2012
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Jeanette
Bildet er tatt av Jeanette

Ingredienser

4 cl Havana Club Añejo Blanco rom
4 cl ferskpresset juice av lime
2 cl sukkerlake (50/50 sukker/vann kokes)
5 cl sodavann
Fersk mynte i bunt, gjerne marokkansk
Isbiter



Fremgangsmåte

I stedet for å bruke sukker (som er for grovkornet og ofte legger seg nederst i glasset), forbereder du sukkerlake på forhånd, ved å koke opp 50/50 vann og sukker.
Når massen når kokepunket, trekker du kjelen vekk fra platen og rører til sukkeret er løst opp - avkjøles og oppbevares i en plastflaske med skrukork i kjøleskapet.
Utstyret det kan være greit å ha er en limepresse, eller så kan du fint presse lime på vanlig måte, men sile den så ikke kjøtt og steiner følger med. Alt annet utstyr kan du fint finne i hvilken som helst kjøkkenskuff.
Lime bør presses samme dag, da dette er ferskvare og forandrer smak under oppbevaring fra dag til dag.

Selve drinken lager du ved å ta ca 2-3 stilker med mynte og plukke av bladene som legges i et høyt drinkeglass.
Fyll i 2 cl sukkerlake og 4 cl limesaft. Bruk kun ferskpresset limejuice, ikke båter av lime, da skallet fra limen avgir en bitter olje, som gir en uønsket smak i drinken.
Muddle lett (ikke knuse) for å frigi smak fra mynten i blandingen.
Tilsett 4 cl Havana Club Añejo Blanco, soda og fyll opp glasset med isbiter helt opp til toppen.
Jo mer is, jo saktere smelter isen og frigir minst mulig vann i drinken. En herlig leskende Mojito er klar til servering!

Tips: Knust is smelter raskere.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 143,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1071





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.