Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Mors kjøttkaker er de beste

Oppdatertdato: 2008-03-10 Publisert først: 2008-03-10 Publisert: Tema: Kjøttdeig Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Morten Brun


Det er ingen tvil om hva som er den beste oppskriften på kjøttkaker, det er mors. Denne retten holder enda stand selv om kjøttkakene også blir offer for nymotens ingredienser og fremgangsmåter.

Kjøttkaker fungerer både som søndagsmiddag og hverdagsmat, og er populært blant store og små. Og man kan lett lage en liten vri på kjøttkakene som tilfredsstiller selv den mest kresne gourmetgane.
Her er noen varianter av kjøttkaker. Og husk at den perfekte kjøttkake middagen har kålstuing eller ertestung som tilbehør. Og som en venninne av meg sier, sjokoladepudding til dessert!

Kjøttkaker

4 porsjoner

400 g kjøttdeig
1 ½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
2 ss potetmel
1 ½ dl vann eller melk
2 ss smør til steking
6 dl vann
1 stk. kjøttbuljongterning

Slik gjør du:

1. Det enkleste er å bruke en foodprocessor. Ha alle ingrediensene i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder til farsen er jevn og fin. Eller lag farsen for hånd: rør saltet godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen.
2. Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.
3. Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
4. Ha kakene over i en gryte med 6 dl vann og en buljongterning og la dem trekke i ca. 10 minutter, eller ha kakene rett i brun saus.

Mors kjøttkaker med brun saus

4 porsjoner

500 g kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1/4 ts muskat
1/4 ts pepper
1 kryddermål ingefær
2 1/2 ss potetmel
ca 2 dl melk eller vann

Brun saus:
5 dl kraft eller sjy.
1 løk
3 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann.
Salt og pepper
Sukkerkulør til passe farge.
1-2 ss solbærsaft eller 2-3 skiver geitost.

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig.
Arbeid deretter krydder og poetemel inn i deigen.
Spe deigen med melk eller vann. Litt av gangen. Arbeid godt sammen mellom hver speing.
Form til runde kaker som stekes i smør i en varm panne. Ha de etterpå over i en gryte med litt vann og la de trekke i ca 10 minutter.

Sil sjyen, tilsett hakket løk og la det koke opp.
Tilsett meljevningen under omrøring til sausen er passe tykk. La den koke i 8-10 minutter.
Smak til med salt, pepper og solbærsaft eller geitost.
Kjøttkakene serveres i sausen.

Serveres med kålstuing

Greske kjøttkaker med saus

4 porsjoner

500 g kjøttdeig
2 skiver brød + vann
1 løk
3 hvitløksfedd
1 egg
1-2 ts salt
pepper

saus:
2 bokser hakkede tomater
1-2 ss tomatpurè
en skvett rødvin (hvis du har)
salt
litt timian
litt oregano
litt basillikum
litt sukker
spe med vann hvis sausen blir for tykk

Kjøttbollene:
Hakk løken veldig fint. Hakk hvitløken så fint du kan - ikke bruk presse. Legg brødet i en skål med vann og la det bli gjenombløtt. Kvern pepper over, viktig med nykvernet.
Sleng de våte skivene og de andre ingrediensene i en bolle. Bland sammen med hendene. Mulig du må ha i et egg til, se an. Form små kjøttkaker , stekes i panna i flere omganger. Kok ut panna mellom hver gang og hell over i en kjele sammen med bollene. sett på kok.

Bland sammen ingrediensene til sausen i kjelen. Smak hvor mye krydder, tomatpurè o.s.v. du trenger. Kok ca 20-30 min. Bollene skal være grå inni. Server med kyprospoteter eller andre poteter du liker. Grønn salat med eddik/olje-dressing er godt på.

Samiske kjøttkaker

1 kg malt reinkjøtt
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær
3 dl fløtemelk
2 egg
2 ss hvetemel

Rør kjøttdeigen med salt til den blir en seig masse, ha i krydderet, eggene og spe i fløtemelken under stadig omrøring. Massen skal til slutt være passe fast og lett å forme til kjøttkaker. Stek kakene.

Kålstuing

4 porsjoner

500-750 g hodekål
1/2 ts salt til 1/2 liter vann

Stuing:
3 ss hvetemel
4 dl melk
1 ss margarin eller smør
salt
pepper
persille

Fjern eventuelle visne blad. Skjær hodekålen i små biter. Mål opp vann og kok det opp. Legg i kålen, som så vidt skal dekkes av vannet. Tilsett salt. Kok kålen så vidt mør, 5-10 minutter. Hell av kokevannet og la kålen renne av, ellers blir stuingen for tynn.

Lag stuingen av bare melk - ikke kraft av kålen. Rør melet sammen med litt av melken i et kokekar, tilsett resten av melken og fettet. Kok sausen opp under omrøring og kok den i 3-4 minutter. Smak til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskatnøtt om ønskelig. Legg i den avrente kålen og varm stuingen. Hell den eventuelt i en bolle og klipp persille over.

Ertestuing

4 porsjoner

3 dl grønne erter
3/4 dl vann
1 1/2 ss meierismør
1 1/2 ss hvetemel
Salt
1 ts sukker

Legg ertene i bløt i kaldt vann natten over. Hell fra bløtevannet og kok opp ertene i nytt vann. Kok ertene møre. Rør sammen smør og mel ( kald smørjevning) og ha dette i ertene slik at det blir fyldig stuing. Kok stuingen ca. 10 minutter. Smak til med salt og sukker.

Hotte kjøttkaker


Prøv også Hotte kjøttkaker.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Marianne

Ingredienser

500 g kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat
1 kryddermål ingefær
2 1/2 ts potetmel
ca. 2 dl melk eller vann



Fremgangsmåte

1. Rør saltet godt inn i kjøttdeigen til den blir seig. Rør deretter i krydder, potetmel og finhakket løk.

2. Spe med litt væske av gangen. Rør godt mellom hver speing.
3. Form farsen til små, runde kaker. Dryss over grovknust pepper og stek ved svak varme.

Serveres med spaghettisaus (evt. fra pose), kokt ris og gjerne en salat av tomatskiver og løkringer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 149,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:772





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.