Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Mors kjøttkaker er de beste ::

Mors kjøttkaker er de beste

Det er ingen tvil om hva som er den beste oppskriften på kjøttkaker, det er mors. Denne retten holder enda stand selv om kjøttkakene også blir offer for nymotens ingredienser og fremgangsmåter.

Kjøttkaker fungerer både som søndagsmiddag og hverdagsmat, og er populært blant store og små. Og man kan lett lage en liten vri på kjøttkakene som tilfredsstiller selv den mest kresne gourmetgane.
Her er noen varianter av kjøttkaker. Og husk at den perfekte kjøttkake middagen har kålstuing eller ertestung som tilbehør. Og som en venninne av meg sier, sjokoladepudding til dessert!

Kjøttkaker

4 porsjoner

400 g kjøttdeig
1 ½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
2 ss potetmel
1 ½ dl vann eller melk
2 ss smør til steking
6 dl vann
1 stk. kjøttbuljongterning

Slik gjør du:

1. Det enkleste er å bruke en foodprocessor. Ha alle ingrediensene i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder til farsen er jevn og fin. Eller lag farsen for hånd: rør saltet godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen.
2. Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.
3. Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
4. Ha kakene over i en gryte med 6 dl vann og en buljongterning og la dem trekke i ca. 10 minutter, eller ha kakene rett i brun saus.

Mors kjøttkaker med brun saus

4 porsjoner

500 g kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1/4 ts muskat
1/4 ts pepper
1 kryddermål ingefær
2 1/2 ss potetmel
ca 2 dl melk eller vann

Brun saus:
5 dl kraft eller sjy.
1 løk
3 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann.
Salt og pepper
Sukkerkulør til passe farge.
1-2 ss solbærsaft eller 2-3 skiver geitost.

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig.
Arbeid deretter krydder og poetemel inn i deigen.
Spe deigen med melk eller vann. Litt av gangen. Arbeid godt sammen mellom hver speing.
Form til runde kaker som stekes i smør i en varm panne. Ha de etterpå over i en gryte med litt vann og la de trekke i ca 10 minutter.

Sil sjyen, tilsett hakket løk og la det koke opp.
Tilsett meljevningen under omrøring til sausen er passe tykk. La den koke i 8-10 minutter.
Smak til med salt, pepper og solbærsaft eller geitost.
Kjøttkakene serveres i sausen.

Serveres med kålstuing

Greske kjøttkaker med saus

4 porsjoner

500 g kjøttdeig
2 skiver brød + vann
1 løk
3 hvitløksfedd
1 egg
1-2 ts salt
pepper

saus:
2 bokser hakkede tomater
1-2 ss tomatpurè
en skvett rødvin (hvis du har)
salt
litt timian
litt oregano
litt basillikum
litt sukker
spe med vann hvis sausen blir for tykk

Kjøttbollene:
Hakk løken veldig fint. Hakk hvitløken så fint du kan - ikke bruk presse. Legg brødet i en skål med vann og la det bli gjenombløtt. Kvern pepper over, viktig med nykvernet.
Sleng de våte skivene og de andre ingrediensene i en bolle. Bland sammen med hendene. Mulig du må ha i et egg til, se an. Form små kjøttkaker , stekes i panna i flere omganger. Kok ut panna mellom hver gang og hell over i en kjele sammen med bollene. sett på kok.

Bland sammen ingrediensene til sausen i kjelen. Smak hvor mye krydder, tomatpurè o.s.v. du trenger. Kok ca 20-30 min. Bollene skal være grå inni. Server med kyprospoteter eller andre poteter du liker. Grønn salat med eddik/olje-dressing er godt på.

Samiske kjøttkaker

1 kg malt reinkjøtt
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær
3 dl fløtemelk
2 egg
2 ss hvetemel

Rør kjøttdeigen med salt til den blir en seig masse, ha i krydderet, eggene og spe i fløtemelken under stadig omrøring. Massen skal til slutt være passe fast og lett å forme til kjøttkaker. Stek kakene.

Kålstuing

4 porsjoner

500-750 g hodekål
1/2 ts salt til 1/2 liter vann

Stuing:
3 ss hvetemel
4 dl melk
1 ss margarin eller smør
salt
pepper
persille

Fjern eventuelle visne blad. Skjær hodekålen i små biter. Mål opp vann og kok det opp. Legg i kålen, som så vidt skal dekkes av vannet. Tilsett salt. Kok kålen så vidt mør, 5-10 minutter. Hell av kokevannet og la kålen renne av, ellers blir stuingen for tynn.

Lag stuingen av bare melk - ikke kraft av kålen. Rør melet sammen med litt av melken i et kokekar, tilsett resten av melken og fettet. Kok sausen opp under omrøring og kok den i 3-4 minutter. Smak til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskatnøtt om ønskelig. Legg i den avrente kålen og varm stuingen. Hell den eventuelt i en bolle og klipp persille over.

Ertestuing

4 porsjoner

3 dl grønne erter
3/4 dl vann
1 1/2 ss meierismør
1 1/2 ss hvetemel
Salt
1 ts sukker

Legg ertene i bløt i kaldt vann natten over. Hell fra bløtevannet og kok opp ertene i nytt vann. Kok ertene møre. Rør sammen smør og mel ( kald smørjevning) og ha dette i ertene slik at det blir fyldig stuing. Kok stuingen ca. 10 minutter. Smak til med salt og sukker.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:772

FAKTA/BYLINE
Publisert: 10.03.2008
Oppdatert: 10.03.2008
Tema: Kjøttdeig
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen, Morten Brun


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter