Gå til forsiden av matoppskrift.no

Mors kjøttkaker holder ennå stand.

Oppdatertdato: 27.07.2017 Publisert først: 01.03.2007 Tema: Kjøttdeig Forfatter: Fotograf: Kai Nordrum, Alf Børjesson


Kjøttkaker har i mange år vært en av grunnstenene i det norske kjøkken. Men i den senere tid er det kommet mange varianter av disse og vi har begynt å eksperimentere mer med disse kakene. Selv om kjøttdieg fortsatt er hovedingrediensen, så er det atskillige variasjoner i det som blandes inn og tilbehør. Personlig har jeg eksperimentert med andre krydder i kakene og jeg vil anbefale indiske krydderblandinger. Det gjør at kakene får en sterkere og mer aromatisk smak. Hjemme har vi og brukt mye kjøttdeig av elg og det smaker ypperlig. Andre typer vilt vil og smake godt. Prøv malt reinsdyrkjøtt eller feks saue/lammekjøtt
Under har jeg samlet en del aktuelle oppskrifter, men husk at den originale mors kjøttkaker serveres med poteter, kålstuing og tyttebær syltetøy. Og som en venninne av meg sa, måltidet er ikke fullkomment før det er hjemmelagd sjokoladepudding til dessert, ypperlig for barna.

Kjøttkaker i brun saus

Kjøttkaker
(4 porsjoner)
500 g kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat
1/4 ts ingefær
2 1/2 ss potetmel
2 dl vann eller melk

1. Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Bland deretter krydder og potetmel inn i deigen. Spe med melk eller vann. Spe med litt væske av gangen og arbeid dette godt inn i deigen før du sper igjen.

2. Form farsen du nå har fått, til runde kaker.

3. Stek kakene i middels varm panne i smør eller margarin. Stek dem i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.

4. Ha kakene over i en gryte med kraft eller vann og la dem trekke i ca. 10 minutter.

Brun saus til kjøttkaker (4-6 porsjoner)
5 dl kraft /sjy
1 løk
3 ss hvetemel utrørt i litt vann
ca. 1 ts salt
ca. 1/2 ts pepper

1. Sil sjyen, tilsett hakket løk og la det koke opp. Tilsett meljevningen under omrøring til sausen er passe tykk.

2. La sausen koke 7-8 minutter. Smak til med alt og pepper. Tilsett noen dråper sukkerkulør til du får passe farge på sausen.

Sausen smaker godt til kjøttkaker.





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Hotte kjøttkaker.

Hotte kjøttkaker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Marianne

Ingredienser

500 g kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat
1 kryddermål ingefær
2 1/2 ts potetmel
ca. 2 dl melk eller vann



Fremgangsmåte

1. Rør saltet godt inn i kjøttdeigen til den blir seig. Rør deretter i krydder, potetmel og finhakket løk.

2. Spe med litt væske av gangen. Rør godt mellom hver speing.
3. Form farsen til små, runde kaker. Dryss over grovknust pepper og stek ved svak varme.

Serveres med spaghettisaus (evt. fra pose), kokt ris og gjerne en salat av tomatskiver og løkringer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 149,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kjøttkaker i brun saus.

Kjøttkaker i brun saus


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 04.03.2016
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 g kjøttdeig
1/2 - 1 ts salt
1 1/2 ts potetmel
1 kryddermål pepper
1 kryddermål allehånde
ca 2 1/2 dl melk
margarin/olje til steking

saus:
5 dl kraft (eller vann og buljongterning)
2 1/2 ss hvetemel
1 dl melk
salt pepper
sukkerkulør


Her er det enkelt servert med poteter og gulrot. Men jeg har og lagt inn min favoritt nemlig surkål!
Jeg syns kjøttkaker i forskjellige varianter er nydelig mat. Tilbehøret har mye å si, samt at sausen må ha litt smak. Vi røre gjerne inn mer krydder, litt brunost, litt solbærsaft, litt hakket sylteagurk og for eksempel en klatt sennep i sausen. Men og evt ekstra krydder for eksempel chilipulver. Men man skal kanskje ikke tukle for mye med denne norske tradisjonsretten.


Fremgangsmåte

Rør kjøttdeigen godt med salt. Rør så inn potetmel og krydder. Spe med melk, litt om gangen. Rør godt. En kjøttdeig som har vært dypfryst, vil ikke alltid binde væsken like godt, og da må man spe med mindre mengde melk. Kjøttfarsen kan godt stå i kjøleskap en stund før steking.

Lag kjøttkakene med skje og stek dem pent brune i fett i panne.

Saus:

Kok opp kraften. Rør mel og melk til en klumpfri jevning og tilsett i kraften under omrøring. La sausen koke opp. Smak til med salt og pepper. Tilsett noen dråper sukkerkulør for å få brun farge.

Legg de stekte kakene i sausen og la dem trekke i 10-15 minutter til de er gjennomkokte.

Server kjøttkakene i sausen. Kokte grønnsaker eller kålstuing, kokte poteter og tyttebær er vanlig tilbehør. Grønn ertestuing passer også til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Panerte kjøttkaker.

Panerte kjøttkaker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat
1/4 ts ingefær
2 1/2 ss potetmel
ca. 2 dl vann eller melk
1/2 hakket løk
2 dl revet hvit ost
3 ss strøkavring
1/2 paprika
2 ss finhakket persille eller timian

Lun potetsalat:
8-10 poteter
1 purre
1 gulrot
1 paprika
smør eller olje til steking

Vinaigrette:
4 ss olje
1-2 ss eddik
1 båt hvitløk, presset
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 ss finhakket timian, oregano e.l. evt. 1 ts tørket



Fremgangsmåte

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Bland deretter krydder og potetmel inn i deigen. Spe med vann eller melk. Spe med litt væske av gangen og arbeid dette godt inn i deigen før du sper igjen. Rør inn hakket løk og revet ost. Form til ovale kjøttkaker. Bland sammen kavring, finhakket paprika og persille på en tallerken. Rull kakene i blandingen og legg over i en ildfast form. Stek kakene på 200 C i ca. 25 minutter.

Server med lun potetsalat med grønnsaker.

Vask potetene godt og kok dem i lettsaltet vann til de er møre. Rens og del purren i tynne ringer, gulrot i tynne staver og paprika i strimler. Surr grønnsakene lett i panna, de kan gjerne være litt sprø og spenstige. Bland sammen ingrediensene til vinaigretten og la den stå og trekke smak en liten stund. Del potetene i skiver mens de ennå er varme og legg dem lagvis med grønnsakene på et fat eller i en bolle. Bland sammen ingrediensene til vinaigretten, hell over potetene og server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mine beste kjøttkaker.

Mine beste kjøttkaker


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.01.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

300 g kjøttdeig
300 g karbonadedeig
1 ss salt
2 dl fløte
1 egg
1 ss potetemel
1 ss hvetemel
1 ts muskat
1 ts ingefær
1 dash sort pepper
0,5 raspet rødløk

Saus:
2 ss smør
3 ss hvetemel
6 dl kraft/vann
1 dash salt
1 dash pepper
1 dl solbærsirup
2 ss lake av sylteagurk
4 skiver brunost

Tilbehør
Stekt løk
Poteter
Gulrot
Surkål, kålstuing eller ertestuing
Tyttebærsyltetøy


Våre beste kjøttkaker lagd fra bunnen av. Vi bruker 50/50 kjøttdeig og karbonadedeig. Og denne gangen servere vi med surkål, stekt løk og sylteagurk. Og vi hadde dessverre ikke tyttebærsylt.
Vi bruker både hvetemel, potetmel og egg i deigen. Egg binder. For mye potetmel gjør kakene seige. Finn gjerne din egen kombinasjon.


Fremgangsmåte

Rør kjøttdeigen godt sammen med salt. Rør så inn potetmel, hvetemel, egg, løk og krydder. Spe med fløte mens du rører. Rør godt. Mengden fløte kan varieres og man kan og bruke melk. Kjøttfarsen kan godt stå i kjøleskap en stund før steking.
Lag kjøttkakene med 2 skjeer og stek dem pent brune på begge sider i en stekepanne.

Sausen:
Ha en dyp stekepanne eller gryte. Brun smøret til det er lysebrunt. Rør inn mel til en grynet masse. Spe så med kraft(vann og buljongterning) mens du rører. Skal bli litt tyktflytende. La småputre i 10 minutter. Mot slutten røres så inn krydder, saft, lake og ost. Ett par dråper sukkerkulør om den er for lys.

Når sausen og kakene er ferdige så legges kjøttkakene i sausen og får fortsette å koke i 5-10 minutter. Rør bare forsiktig.

I stekepannen etter at kjøttkakene er stekt, steker du løk. Og poteter og gulrot kokes ved siden av.

Server med surkål, kålstuing eller ertestuing.
Og selvfølgelig tyttebærsyltetøy.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 129,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kyllingkjøttkaker.

Kyllingkjøttkaker


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 23.05.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

400 g kyllingkjøttdeig
1 stk. egg
1 ts salt
½ ts pepper
¼ ts malt muskat
smør til steking

1 pose kjøttkakesaus

Kålstuing:
ca. 600 g hodekål
1 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
½ ts salt
¼ ts malt muskat



Fremgangsmåte

Rør kjøttdeigen godt inn med egg, salt og krydder. Form deigen til runde kaker og stek dem i litt smør.
Lag brun saus av pose og legg kjøttkakene i sausen. La alt trekke noen minutter.

Skjær kålen i litt store biter og kok dem så vidt møre i lettsaltet vann. Hell av vannet. Lag hvit saus ved å smelte smøret, røre i melet og spe litt og litt med melken. Kok opp etter hver speing. Ha kålen i den hvite sausen og smak til med salt og muskat.

Server kyllingkjøttkakene med kålstuing, kokte poteter og tyttebærsyltetøy.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 97,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kjøttkaker 4.

Kjøttkaker 4


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.04.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

400 g kjøttdeig
1 ½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
2 ss potetmel
1 ½ dl vann eller melk
2 ss margarin eller olje til steking
6 dl vann
1 stk kjøttbuljongterning


Savner du mor? Ta fram foodprocessoren og lag kjøttkaker! Raskt, enkelt og knallgodt!


Fremgangsmåte

1. Det enkleste er å bruke en foodprocessor. Ha alle ingrediensene (unntatt vann og buljong) i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder til farsen er jevn og fin. Eller lag farsen for hånd: rør saltet godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen.
2. Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.
3. Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
4. Ha kakene over i en gryte med vann og en buljongterning og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt), eller ha kakene rett i brun saus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 93,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:180





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.