Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Mors kjøttkaker holder ennå stand. ::

Mors kjøttkaker holder ennå stand.

Kjøttkaker har i mange år vært en av grunnstenene i det norske kjøkken. Men i den senere tid er det kommet mange varianter av disse og vi har begynt å eksperimentere mer med disse kakene. Selv om kjøttdieg fortsatt er hovedingrediensen, så er det atskillige variasjoner i det som blandes inn og tilbehør. Personlig har jeg eksperimentert med andre krydder i kakene og jeg vil anbefale indiske krydderblandinger. Det gjør at kakene får en sterkere og mer aromatisk smak. Hjemme har vi og brukt mye kjøttdeig av elg og det smaker ypperlig. Andre typer vilt vil og smake godt. Prøv malt reinsdyrkjøtt eller feks saue/lammekjøtt
Under har jeg samlet en del aktuelle oppskrifter, men husk at den originale mors kjøttkaker serveres med poteter, kålstuing og tyttebær syltetøy. Og som en venninne av meg sa, måltidet er ikke fullkomment før det er hjemmelagd sjokoladepudding til dessert, ypperlig for barna.

Kjøttkaker i brun saus

Kjøttkaker
(4 porsjoner)
500 g kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat
1/4 ts ingefær
2 1/2 ss potetmel
2 dl vann eller melk

1. Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Bland deretter krydder og potetmel inn i deigen. Spe med melk eller vann. Spe med litt væske av gangen og arbeid dette godt inn i deigen før du sper igjen.

2. Form farsen du nå har fått, til runde kaker.

3. Stek kakene i middels varm panne i smør eller margarin. Stek dem i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.

4. Ha kakene over i en gryte med kraft eller vann og la dem trekke i ca. 10 minutter.

Brun saus til kjøttkaker (4-6 porsjoner)
5 dl kraft /sjy
1 løk
3 ss hvetemel utrørt i litt vann
ca. 1 ts salt
ca. 1/2 ts pepper

1. Sil sjyen, tilsett hakket løk og la det koke opp. Tilsett meljevningen under omrøring til sausen er passe tykk.

2. La sausen koke 7-8 minutter. Smak til med alt og pepper. Tilsett noen dråper sukkerkulør til du får passe farge på sausen.

Sausen smaker godt til kjøttkaker.

Hotte kjøttkaker

(4 porsjoner)

500 g kjøttdeig /karbonadedeig
1 1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat
1/4 ts ingefær
2 1/2 ss potetmel
2 dl vann eller melk
ca. 2 ss peppermiks
2 ts paprikapulver

1. Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Bland deretter krydder og potetmel inn i deigen. Spe med melk eller vann. Spe med litt væske av gangen og arbeid dette godt inn i deigen før du sper igjen.

2. Form farsen du nå har fått, til runde, flate kaker.

3. Bland sammen peppermiks og paprikapulver på en tallerken. Rull kakene i kryddermiksen. Stek kakene på middels varme til de er gjennomstekte.

Server med friterstekte potetskiver, surret sopp og løk, brokkoli og peppersaus.

Frityrstekte potetskiver
(4 porsjoner)

ca. 10 poteter
ca. 2 dl olje til fritersteking

1. Skrell og del potetene i 5mm tykke skiver. Skyll dem og la vannet renne av på kjøkkenpapir.

2. Varm olje i en gryte og frityrstek potetene 2-3 ganger slik at de blir sprø.

3. Legg over på kjøkkenpapir og dryss over salt.

Keftedes - greske kjøttkaker

4 personer
500 g kjøttdeig
griljernmel eller brødrasp
1/2 dl melk
persille, oregano eller timian
1 egg
2 små løk
salt
pepper
smør

Finhakk løken og fres den litt i smør til den blir blank og myk. Bland den med kjøttet, griljernmel (brødrasp), krydderet, melk og egg.

Lag boller på ca 2 cm i diameter. Stek bollene i smør. Pass på at de blir stekt rundt det hele. Tilsett litt vann, øk varmen og la det koke i 2-3 minutter.

Serveres straks.

Amerikanske kjøttkaker

100 g loff uten skorpe
kryddergrønt
2 ss melk
500 g kjøttdeig
1 stor løk
1egg
salt
pepper
2 ss hvetemel

Panering:
3-4 ss brødrasp
1 egg
fett til steking

Saus:
2 ss smør eller margarin
2 ss hvetemel
1 ts paprikapulver
1/2 l buljong eller kjøttkraft
1/2 l tomatsaft
salt
pepper

Smuldre loffen, bland i støtt kryddergrønt og hell over melk. La det stå og trekke ca 20 minutter.

Bland kjøttdeigen med finhakket løk. Rør i loffen, tilsett egg og krydre godt.

Form 8 avlange kjøttkaker, som rulles i hvetemel og deretter vendes i sammenvispet egg og brødrasp.

Stek kjøttkakene pent brune. Stek dem ikke for lenge, de er best når de er svakt rosa inni.

Ta kjøttkakene opp av stekepannen, smelt 2 ss smør, dryss på hvetemel og paprika. La det koke et par minutter.

Spe med buljong og tomatsaft. La sausen koke minst 10 minutter. Smak til.

Varm kjøttkakene i sausen.

Server kjøttkakene i sausen med salat og kokte poteter.

PANERTE KJØTTKAKER

(4 porsjoner)

500 g kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts muskat
1/4 ts ingefær
2 1/2 ss potetmel
ca. 2 dl vann eller melk
1/2 hakket løk
2 dl revet hvit ost
3 ss strøkavring
1/2 paprika
2 ss finhakket persille eller timian

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Bland deretter krydder og potetmel inn i deigen. Spe med vann eller melk. Spe med litt væske av gangen og arbeid dette godt inn i deigen før du sper igjen. Rør inn hakket løk og revet ost. Form til ovale kjøttkaker. Bland sammen kavring, finhakket paprika og persille på en tallerken. Rull kakene i blandingen og legg over i en ildfast form. Stek kakene på 200 C i ca. 25 minutter.

Server med lun potetsalat med grønnsaker.

Lun potetsalat:
8-10 poteter
1 purre
1 gulrot
1 paprika
smør eller olje til steking

Vinaigrette:
4 ss olje
1-2 ss eddik
1 båt hvitløk, presset
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 ss finhakket timian, oregano e.l. evt. 1 ts tørket

Vask potetene godt og kok dem i lettsaltet vann til de er møre. Rens og del purren i tynne ringer, gulrot i tynne staver og paprika i strimler. Surr grønnsakene lett i panna, de kan gjerne være litt sprø og spenstige. Bland sammen ingrediensene til vinaigretten og la den stå og trekke smak en liten stund. Del potetene i skiver mens de ennå er varme og legg dem lagvis med grønnsakene på et fat eller i en bolle. Bland sammen ingrediensene til vinaigretten, hell over potetene og server.

Kjøttkaker Pelotas

400 g blandet kjøttfarse
2 ss brødrasp
4 ss melk
1 løk
1 grønn paprika
salt
pepper
1 knivodd chilipepper
35 g kokosmasse, ca 1 dl
3 ss finhakket kruspersille
2 ss tomatpuré
3 ss olje

Med denne retten som skriver seg fra Sør-Amerika begynner vi med brødraspet som skal svelle i melken. Rens løk og finhakk den. Rens paprika for kjerner og hvite hinner. Finhakk den. Arbeid farsen sammen med krydderet til den blir jevn og glatt.

Tilsett løk, paprika samt 3/4 av kokosmassen, persille, tomatpuré og det svellede brødraspet.

Form 12 kjøttkaker av farsen og rull disse i resten av kokosmassen.

Stek kjøttkakene i olje til de blir pent brune. Senk varmen og etterstek dem ca 10 minutter.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:180

FAKTA/BYLINE
Publisert: 01.03.2007
Oppdatert: 01.03.2007
Tema: Kjøttdeig
Forfatter:
Fotograf: Kai Nordrum, Alf Børjesson


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter