Gå til forsiden av matoppskrift.no

Multesesongen nærmer seg

Oppdatert: 26.08.2014 Publisert: 09.08.2005 Tema: Bær Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Per Alfsen




Nå er vi igang med multesesongen, og dermed ett av høstens gyldne øyeblikk som gir oss en av de delikatessene som fins i norsk natur. Jeg plukker ikke så mye multer lenger som jeg gjorde før, men rett rundt hytta finnes det allerede godt modne eksemplarer.
Multer er fine til å fryse ned og da brukes til dessert i jula, ypperlige som syltetøy, som likør og vin, naturell eller med krem. Multekrem eller blandet med is er mine favoritter.
Men så over til oppskriftene og forslagene.

Frysetøy med multer

1 kg multer
1 dl sukker
Evt frysepulver eller stivelse.

Frysetøy er rått, frossent syltetøy. Bæra knuses litt og røres med sukker før det fylles i passende beger og fryses. Ikke bruk store enkelt porsjoner. Holder seg dårligere tint enn vanlig syltetøy. Frysetøy blir gjerne litt tynt. Man kan bruke tykningsmiddel for å tykne det.

Multesyltetøy

2 liter rensede multer (1 kg)
6 dl sukker (500 g)

Rens multene på en tallerken. Fjern eventuelle skadede bær.

Legg bærene lagvis med sukkeret i et kokekar. La det stå i 1-2 timer eller kjølig over natten, slik at bærene safter seg.

Varm bærene langsomt på svak varme under lokk, rist litt på kokekaret av og til. Kok bærene forsiktig under lokk i ca 10 minutter.

Trekk kokekaret fra varmen. La det stå en stund og fjern eventuelt skum.

Øs syltetøyet opp i rene varme glass, helt opp til kanten. Sett på lokk med en gang. Oppbevares kjølig.

Multekrem

6 porsjoner

6 dl kremfløte
1 ts sukkerv 2½ dl molter, lettsukrede
Visp fløten til luftig krem. Bland moltene forsiktig i kremen.
Multekrem passer fint som festdessert og når man vil servere noe ekstra. For dere som ikke får tak i friske multer, så kan det brukes syltetøy.

Multelikør

1 kg multer
1 flaske (75 cl) 45% sprit
500 g sukker
2 1/2 dl vann

Ha multene på et glass og hell på sprit. Legg på lokk og la det trekke i 8-9 dager.

Kok sukkerlake av sukker og vann og avkjøl.

Sil vekk multene og smak likøren til med sukkerlake.

Fyll på en karaffel.

Multeisparfait

100 g sukker
1/2 dl vann
1 vaniljestang eller 1/2 ss vaniljesukker
5 eggeplommer
4 dl kremfløte
2 dl rørte multer

Kok opp sukker, vann og vaniljestang (splittet på langs). Skrap ut vaniljekornene. La det koke 5 min. Pisk eggeplommene og spe med den varme vaniljelaken (ta ut vaniljestangen). Pisk til luftig eggedosis. Pisk kremfløten stiv og bland kremen lett inn i eggedosisen. Vend inn multene og frys blandingen i egnet form, minst natten over. Hvelv isen på serveringsfat med kant og anrett multer rundt. Pynt med multer på toppen.

Multesuppe



1 liter multer
3 liter vann
400 g sukker
100 g sagomel
fløte

Kok multene i vannet ca 15 minutter. Sil og tilsett sukker og sagomel. Sagomel kan erstattes med potetmel om ønskelig.

Sagomelet røres ut i kaldt vann og røres inn i suppen, som gis et kort oppkok.

Ved servering toppes hver tallerken med pisket fløte og pyntes med 2-3 friske multer.

Multefromasj

1 1/2 dl kokt eller rått multesyltetøy, ev. fryste
3 dl kremfløte
1 dl sukker
3 plater gelatin
2 egg

Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker luftig. Visp eggehvitene til hardt skum i en annen bolle.

Visp kremfløten, og bland den llett med eggeplommene.

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i ca 10 minutter. Smelt den siden over svak varme og rør den ned i eggeblandingen når den er avkjølt. Bland så i multene og eggehviteskummet.

Ha massen i en skål eller form og sett den i kjøleskapet for å stivne. Etter noen timer er den ferdig og kan forsiktig hvelves over på et serveringsfat. Om du ønsker kan du pynte med litt krem og noen multer.

Goro-napoleon

12 stk. goro
2 stk. gelatinplater
5 dl ferdig romkrem
1 ½ dl kremfløte
250 g multer

Fremgangsmåte:

Legg gelatinplatene i kaldt vann ca. 10 minutter. Pisk fløten til stiv krem. Klem vannet ut av gelatinen og rør inn 1/2 dl kokende vann. Avkjøl noe og bland det inn i romkremen. Pisk krem av fløten og vend den inn i romkremen. Ha kremen i en bolle og la den stivne noe i kjøleskap.

Lag napoleonskaker ved å begynne med en goro, så litt romkrem og noen multer, så en ny goro, romkrem og noen multer og den siste goroen på toppen.

Server kakene nylaget.

Rasperisk

4 porsjoner

12 store poteter (ca.1 kg )
6 dl vann
4 dl havremel
2 ts salt
steikesmør

Potetene skrelles, raspes og blandes med vann, havremel og salt. Steikes i panne som tynne pannekaker. Smøret skal være lyst gyllent. Ræsprisk stekes til de blir gylne. Serveres med sukker, rørte tyttebær, eplemos eller multer med is. Stekt bacon er også et meget godt alternativ som tilbehør

Multer med is
Bruk friske multer rørt med litt sukker, eller multesyltetøy. Dette serveres sammen med is og feks en skvett multelikør. Smaker himmelsk. Enkel og rask festdessert, eller til hverdags som jeg har.

Multe- og osteterte

BUNN:
2 dl. havregryn
2 dl hvetemel
150 g smør
1 1/2 dl sukker
2 ss vann

FYLL:
250 g fløteost naturell eller Philadelphia
200 g sukker
1 1/2 dl lettrømme
4 egg
1 ts vaniljesukker

PYNT:
1/2 liter multesyltetøy

Denne kaken smaker ekstra godt med friske multer.

Smelt smøret. Bland inn alt det andre og elt deigen lett sammen. Klem den ut i en ca 24 cm paiform (ikke oppover sidene) og prikk deigen med gaffel.
Stek ved 200 grader i 25-30 minutter til paiskallet er gyllent. Avkjøl.

Rør sammen ost og sukker. Rør inn rømme og ett egg om gangen. Ha i vaniljesukkeret. Hell kremen i paiskallet, og stek ved 120 grader i 50 minutter eller til ostemassen er fast og fint lysebrun.

Legg multesyltetøyet over like før servering.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:324


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!