Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Mye å spare for smarte brudepar ::

Mye å spare for smarte brudepar

Oslo (NW): God planlegging kan redusere prisen for et bryllup med mange titusener, ifølge eksperter. I mai og juni får de rekordmange spørsmål fra gifteklare par.
– Et storslått bryllup med 70 gjester kan fort koste opp mot 200 000 kroner, men det er også fullt mulig å lage en hyggelig feiring til halve prisen, sier Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Fokus Bank.
Hun mener det kan være svært lønnsomt å gjøre en grundig jobb med bryllupsbudsjettet.

– Hvordan man ønsker å feire dagen varierer jo mye, men det er uansett smart å gå igjennom utgiftene post for post og se etter muligheter for prisgunstige løsninger. Her spørs det hva som føles viktig og hva man faktisk har råd til.
Lokalleie, mat og drikke er som regel de tyngste utgiftspostene og legger gjerne beslag på godt over halve budsjettet. Et enklere og kanskje litt utradisjonelt bryllup kan få slike kostnader vesentlig ned.
Brudekjole, blomster, pynt, musikk og morgengaver er andre poster der man kan få uttelling for god planlegging.

Må prioritere

– Noen velger å bruke 15 000 kroner på en kjole, men du får kjoler til 5000 også. Brukte kjoler er også å få tak i, eller man kan kjøpe kjole i utlandet. Et rimelig alternativ er å leie. Vi som gir råd om personlig økonomi kan ikke prioritere på andres vegne, men bidra til å synliggjøre konsekvenser av ulike valg, sier Haftorn Iversen.
Rådgiverne i Fokus Bank får fra tid til annen spørsmål fra folk som trenger økonomiske råd i forbindelse med feiringen eller ekteskapsinngåelsen.

– Særlig nå på forsommeren. Også vi merker at det er bryllupsrush for tiden, sier Monica Haftorn Iversen.
Brud og brudgom jobber som regel sammen om budsjettet, men er opptatt av ulike sider av feiringen, ifølge Heidi Ness Hetlevik, som driver nettstedet Bryllupsguiden.no.

– Mitt inntrykk er at bruden er langt mer interessert i visuelle ting som bord, pynt og invitasjoner enn det brudgommen er. Mange menn har ikke sterke oppfatninger om slike ting, med unntak av eget antrekk og bilen paret skal kjøres i, sier Ness Hetlevik.

Mindre pliktløp

Hun mener trenden går i retning av lettere arrangementer med personlig vri, mange venner og mindre pliktløp.

– Men her går det nok et skille mellom de som gifter seg for første gang og de som har vært gift tidligere. Det første bryllupet holder nok i større grad fast ved tradisjonell skikk og bruk.
Bryllupsguiden tilbyr leverandøroversikter og har en rikholdig meny av tips, huskelister og temaartikler.

– Mai, juni, august og september er sesongtoppene for oss. Da har vi 20 000 unike besøkende i måneden på sidene våre, sier Heidi Ness Hetlevik.
Ifjor ble det inngått 23 100 ekteskap her i landet, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. 10 200 ektepar ble skilt, og 11 200 ble separert.

– Vi får mange henvendelser når folk skal inngå ekteskap og i forbindelse med samlivsbrudd. Gode økonomiske rutiner og klare avtaler ektefellene imellom er til god hjelp både i gode og onde dager, sier Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:2454

FAKTA/BYLINE
Publisert: 14.05.2012
Oppdatert: 28.05.2012
Tema: Fest
Forfatter:
Fotograf: Freeimages.com


Meld deg på nyhetsbrev