Gå til forsiden av matoppskrift.no

NZ Sauvignon Blanc BiB

Oppdatertdato: 08.07.2009 Publisert først: 08.07.2009 Tema: Hvitvin Forfatter:


BiBelsk sauvignon blanc

Denne toliteren med ren sauvignon blanc fra New Zealand er en god investering til sommermaten.

Mange kjenner sauvignon blanc best som hoveddruen i klassiske Sancerre-viner. Denne vinen er imidlertid et bevis på at druen også trives godt på andre siden av jorda.

Til sjømat

Vinen som har det usedvanlig selvforklarende navnet ”NZ”, er en sikker match til det meste som kan fiskes opp fra havet, om du ikke tenker for kreativt. Den går også greit til kylling- og svinekjøtt uten alt for kraftig tilbehør og skumle marinader.

Vinen kommer fra produsenten Nick Goldsmit som holder til i Marlborough nord på den new-zealandske sørøya. Selv om de første vinstokkene i Marlborough ble plantet så sent som i 1973, kommer nå 79 prosent av new-zealandsk vin herfra.

Verdenskjent

Av alle New Zealands vinproduserende regioner, er det Marlborough med sin fantastiske sauvignon blanc som virkelig har satt landet på vinkartet. Spesielt vinen Cloudy Bay er blitt en eksklusiv og etterspurt, internasjonal merkevare.

Marlborough har kysten i øst og fjellene i vest, og er en av landets tørreste og mest solrike områder. Dette gir druer med spesielt intense og modne aromaer. I tillegg er det nokså kaldt her, noe som gir druer med god syre. Syren kan fort forsvinne på varme steder.

Aromatisk

Typisk for sauvignon blanc-vin fra Marlborough er at den har et sjeldent aromatisk og modent preg, med innslag av blant annet asparges, sitrus og mango. Årsaken til dette er at druene vanligvis dyrkes i områder med steinete og lite fertil jord. Denne vinen har imidlertid et urtepreg, noe som kan tyde på at den kommer fra et mer blandet jordsmonn som holder bedre på vannet.

Og for sikkerhets skyld: BiB er den internasjonale forkortelsen for Bag-in-box - vin på kartong med andre ord. Den kommer ikke fra Israel. Et ordspill med andre ord.

Smak og behag:

Navn: NZ Sauvignon Blanc BiB
Land/distrikt: New Zealand/Marlborough
Produsent: Nick Goldsmith
Pris: 280 kroner (200 cl)
Polnummer: 58246 (bestillingsutvalg)
Alkohol: 12,5%
Druer: 100 % sauvignon blanc
Karakteristikk: Lys strågul. Frisk og fruktig med innslag av stikkelsbær, sitrus og urter. God lengde. Ueiket. Drikkes nå.
Passer til: Aperitiff, skalldyr, fisk, kylling og annet lyst kjøtt. Nydelig til asparges.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1654

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.