Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nå er aspargesen her!

Oppdatert: 23.06.2015 Publisert: 29.05.2012 Tema: Sommer Forfatter: Fotograf: Dag Øyvind Olsen/Newswire, frukt.no, matprat.no
Tjølling (NW): På ti år har vi tredoblet forbruket av fersk, grønn asparges. Nå er den norske aspargesen moden. Den norske aspargessesongen varer bare til sankthans. Etterspørselen er større enn produksjonen. Derfor importeres det asparges fra land sør i Europa.
– Norsk asparges er luksusmat, og dyktige produsenter og kokker har vært fødselshjelpere som har bragt fersk asparges inn i norske hjem, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
For ti år siden spiste vi 579 tonn fersk grønn asparges her i landet. I fjor gikk det unna 1777 tonn. På hver av oss blir det likevel bare litt over 300 gram. I land som Tyskland og Sveits spises det i gjennomsnitt halvannet kilo fersk asparges per innbygger i sesongen.

Sjekk kvaliteten

På Aspargesgården i Tjølling i Vestfold pakkes tusenvis av bunter asparges til butikker og restauranter. Asparges er den grønnsaken som kommer aller først om våren, og det er selve skuddet som stikker opp av bakken som nennsomt høstes for hånd.

– Det er ingen enkel produksjon å drive i Norge. Vi ligger helt i grenseland for hvor langt nord man kan dyrke asparges, men den norske aspargesen blir veldig aromatisk og mild i smaken. Den er sprø og helt fersk når du kjøper den i butikken, sier produsent Trygve Tvedten.
Han gir følgende tips når du skal kjøpe asparges;

– Toppen skal være sammenklemt. Stengelen skal være spenstig og fylt med saft. Sjekk bunnen på stengelen, den skal også være fin og frisk. Er den det, kan du praktisk talt spise hele stilken.
Det beste er når den får stå oppreist i kjøleskapet med et fuktig håndkle surret rundt stenglene. Og den bør spises så raskt som mulig.

Anvendelig grønnsak

Fersk asparges kan spises rå i salater, forvelles, grilles, friteres, stekes og kokes. Det er viktig at den ikke blir helt gjennomkokt, men beholder sprøheten. Et par-tre minutters oppkok er nok.

– Asparges er et måltid i seg selv, gjerne med litt salt og olivenolje. Som tilbehør til spekemat og potetsalat er den ypperlig, eller på middagstallerkenen til kjøtt, fisk eller fugl. Asparges er gourmetmat på sitt ypperste, sier Britt Kåsin.

Romerne kultiverte asparges

Aspargesplanten er en staude som lever under jorden i opptil 15 år. Første avling høstes etter to år. Etter hvert vokser røttene seg flere meter lange, og man kan høste fra samme plante i mange år. Den største utfordringen er å holde ugresset unna.

– Temperaturen i jorda avgjør når planten begynner å spire. På grunn av kjølige maidager ble sesongen en uke forsinket i år, sier Trygve Tvedten.

– Plutselig vokser aspargesen med rekordfart, hele 12 centimeter på 24 timer. Da er den moden for innhøsting.
Hver eneste stengel skjæres for hånd på jordet. Så kvalitetssorteres stenglene, de vaskes og pakkes i bunter. Alt er håndarbeid.
Asparges er en gammel kulturplante som er dyrket siden romertiden. I dag foregår produksjonen over store deler av verden. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit asparges vokser og høstes under bakken.

– Nå er den norske aspargessesongen her, forsikrer produsent Tvedten.

her er 2 gode oppskrifter med asparges

Frisk asparges med sitron-hollandaise

6 personer

1 kg asparges
2 ts salt
250 gr smør
3 stk eggeplommer
0,5 stk sitron, saften av
finrevet skall av 1 appelsin

Dette er en klassiker som en forrett eller en rett for seg selv.

Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp. Rens aspargesen og ta bort den nederste delen av stilken som er treet. La aspargesen koke ca. 5 minutter. Anrett på tallerkener. Ha smør i en kjele og la det smelte ved svak varme. Ha eggeplommene i en food processor med sitronsaft og appelsinskall. La maskinen gå ca. 10 sek., La maskinen gå sakte og hell i smøret mens maskinen går. Sausen vil bli tykk, men den skal ikke skille seg. Hold den varm og hell den over aspargesen.

Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke

4 porsjoner

1 bunt(er) friske grønne asparges
2 ts salt
1 ts sukker
0,5 liter vann/buljong
2 dl fløte
1 dl melk
0,5 ts pepper sort, kvernet
2 stk tomater
8 skive(r) spekeskinke

1. Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen. Skrell så den nederste tredjedelen. Del så aspargesen i biter på ca 1 cm. Kok opp i vann/buljong, melk og fløte. La det koke i 6 minutter. Ta så ut 1/3 av aspargesen.
2. Ha innholdet i foodprocessoren, og kjør til du har fått en glatt og fin konsistens. Ha tilbake i kjelen, og hold varmt.
3. Del tomatene i båter, ta ut innmaten, og skjør tomatkjøttet i små terninger, som du blander med den 1/3 delen av aspargesen som du tok ut av suppa.
4. Stek skivene med spekeskinke i panna til de har fått en gyllen farge, og er sprøe og gode.
5. Anrett så en spiseskje med tomat og asparges i hver suppetallerken, hell varm suppe rundt, og på toppen legger du 2 skiver med spekeskinke.

Klikk her for flere oppskrifter med asparges

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2462

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Aspargessuppe hjemmelagd.
Aspargessuppe hjemme...
Prøv også Grillet laks med nye poteter og grønne asparges.
Grillet laks med nye...
Prøv også Frisk asparges med sitron-hollandaise.
Frisk asparges med s...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!