Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nå er det magert og enkelt som gjelder

Oppdatert: 21.01.2007 Publisert: 21.01.2007 Tema: Svin Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Ragge Strand




Gryteklare produkter er vinneren i dagligvarebutikkene når hverdagsmaten skal handles inn. Renskåret svinekjøtt er et av de gryteklare produktene. Kjøttet er magert, smakfullt og saftig. I tillegg tilfredstiller det forbrukerens førstekrav når det skal handles inn kjøtt; ferskt, mørt og magert. Dette bekreftes også av den flotte salgsutviklingen som har vært på renskåret svinekjøtt de siste årene.

Moderne, mørt og magert

Svinekjøtt tar lett til seg smak, og er egnet for både østens -og andre kryddersmaker. Renskåret svinekjøtt blir saftig og smakfullt hvis det ikke stekes ved for sterk varme. Og myten om at svinekjøtt må være gjennomstekt og nesten tørrstekt er og blir en myte. Nesten gjennomstekt, med en kjernetemperatur på 68-70 grader ved bruk av steketermometer i større stykker gir et perfekt resultat.

Renskåret svinekjøtt er magert, 2-4% fett og tilfredsstiller alle krav til sunt kosthold i hverdagen. Kjøtt har den positive egenskapen at det ikke opptar fett under steking, det foregår heller en avsmelting. Renskåret svinekjøtt har en fettprosent som ligger mellom 2-4, - og det må vi kunne si er mager mat. Kvernet svinekjøtt har en fettprosent på inntil 6, på lik linje med karbonadedeig som også defineres som magert.

Middag på 1-2-3

Tidsklemma er en utfordring for mange, spesielt småbarnsfamiliene. Også dette kravet til hverdagsmat blir tilfredsstilt gjennom retter med renskåret svinekjøtt. En pakke strimlet svinekjøtt, en pose wok-blanding og et glass wok-saus i en gryte og middagen er ferdig.

Favorittpasta

Pasta og svinekjøtt i en kremet saus med pepperoni som krydder. Populær rett som er rask og grei å lage.

2 porsjoner
300 g renskåret svinekjøtt i strimler
100 g pepperonipølse i skiver
2 ss olje
1 stk. gul paprika
1 stk. purre
2 båt hvitløk
1 beg. crème fraîche
2 ss finhakket persille
2 dl kjøttbuljong (utblandet)
¼ ts pepper

Slik gjør du:

1. Stek pepperoniskivene i stekepanna i litt olivenolje sammen med svinekjøttet på middels sterk varme. Legg kjøttet til side.
2. Del paprika i staver, purre i ringer og finhakk hvitløk. Surr grønnsakene i litt olje til de blir blanke og myke.
3. Ha kjøttet tilbake i panna og tilsett creme fraiche og buljong. La småkoke i 2-3 min. Smak til med pepper, og dryss over persille.
Serveres med pasta og en frisk salat.

Grønnsaksuppe med strimlet svinekjøtt

Grønnsaksuppe med svinekjøtt har du kanskje ikke prøvd før? Denne er kjempegod og full av viktige næringsstoffer.

2 porsjoner
150 g renskåret svinekjøtt i strimler
1 stk. brokkoli
2 ss olje
2 stk. potet
1 stk. løk
1 stk. kjøttbuljongterning
1 l vann
2 dl matfløte
½ ts salt
½ ts pepper

Slik gjør du:

1. Vask brokkoli og del den i grove biter, også stilken. Skrell poteter og løk, og del i terninger.
2. Kok opp buljongvannet og fløten og tilsett grønnsakene. Kok i ca. 10 minutter til alt er mørt.
3. Legg til side noen små buketter brokkoli. Resten jevner du med stavmikser direkte i kjelen.
4. Fres svinekjøttet raskt i varm panne i 2-4 minutter og dryss på salt og pepper.
5. Legg det ferdigstekte kjøttet i suppen sammen med brokkolibitene.

TIPS
Har du dårlig tid, kan du bruke en blomkål- og brokkolisuppe og tilsette stekte strimler av svinekjøtt.

Hot curry

4 porsjoner

500 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olivenolje
2 båt hvitløk
½ ss rød karripasta
1 stk. frisk ingefær (ca. 2 cm liten bit)
1 stk. purre
½ stk. brokkoli
1 stk. rød paprika
2 dl hønsebuljong (utblandet)
1 ss maisennamel
3 dl jasminris

Slik gjør du:

1. Sett på risen først!
2. Varm oljen i en wok eller stekepanne, ha i finhakket hvitløk og fres. Stek kjøttet i dette. Ta opp kjøttet.
3. Skjær grønnsakene i strimler og finhakk ingefær. Fres grønnsakene og ingefær i karripastaen i 2-3 minutter.
4. Ha kjøttet oppi, og tilsett buljongen. Rør maisenna ut i en kopp med 2 ss vann, og rør det inn.
Serveres med jasminris.

Jamaicapanne

2 porsjoner

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
½ stk. grønn squash
½ stk. løk
1 stk. rød paprika
1 ss smør
1 stk. hermetisk ananas i ringer (liten boks)
½ ts paprikapulver
¼ ts salt
1 ½ ss kokosmasse

Slik gjør du:

1. Skjær squashen i 1 cm tykke skiver, løk og paprika i mindre terninger.
2. Stek kjøttstrimlene raskt i smør, 1-2 minutter.
3. Stek grønnsakene 2-3 minutter.
4. Bland kjøtt, grønnaker, ananas og ananaslaken. Tilsett krydder, legg på lokk og la trekke et par minutter.
Dryss kokosmassen over retten og server med kokt ris og eventuelt sitronbåter.

Lørdagsspyd

Dette er noe du absolutt bør prøve!
Svinekjøtt, tyttebær, nøtter gir en helt spesiell smakskombinasjon.

2 porsjoner

400 g renskåret svinekjøtt i strimler
½ dl tyttebærsyltetøy
6 stk. valnøttkjerner
1 ss solsikkekjerner

Slik gjør du:

1. Legg kjøttbitene og tyttebærsyltetøy i en plastpose, og la dette marinere i ca. 2 timer.
2. Tre kjøttbitene på trespidd som har ligget i vann, ca. 4–6 spyd. Hakk valnøtter og solsikkefrø, og rull spiddene i nøtteblandingen.
3. Grilles forsiktig eller stekes i panne til de er gjennomstekt, ca. 2–3 min på hver side.
Server gjerne med tyttebærsyltetøy utrørt i rømme og bakt potet.

Pasta med svinekjøtt og tomatsaus

Det er ikke så vanskelig å lage en god pastasaus selv, ikke tar det så lang tid heller. Her er en enkel og god pastarett med renskåret svinekjøtt og hjemmeplaget tomatsaus.

2 porsjoner

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 stk. løk
2 båt hvitløk
1 stk. gulrot - revet eller skåret i tynne strimler
1 boks hermetiske tomater - hakkede
½ stk. hønsebuljongterning
1 dl vann
½ ts salt
¼ ts pepper
200 g pasta

Slik gjør du:

1. Hell tomatene, finhakket løk og hvitløk i en kjele. Ha i vann, buljong og gulrot og la det koke ca. 15 minutter.
Smak til med salt og pepper.
2. Kok pasta etter anvisning på pakken.
3. Brun kjøttet raskt i varm panne i to omganger.
4. Bland pastaen og kjøttstrimlene forsiktig inn i sausen til slutt.

Skinkebiff med kinakål og pesto

Skinkebiff er magert og mørt kjøtt. Her med kokt kinakål og pesto - kanskje en ny favoritt?

4 porsjoner

4 sk. skinkebiff
1 ts salt
½ ts pepper
1 stk. kinakål
1 l vann + 2 ss salt
3 ss pesto

Slik gjør du:

1. Fres skinkebiffene på sterk varme i litt olje ca. 2 minutter på hver side. Dryss over salt og pepper og la biffene ettersteke på svak varme mens resten gjøres klart.
2. Del kinakålen i 8 båter. Kok opp (det lettsaltede) vannet og kok kinakålen 3-4 minutter til den er mør.

Legg litt pesto over kålen rett før servering.
Serveres med stekte potetbåter.

Snadderlomper

2 porsjoner

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
1 stk. løk
1 stk. purre
1 dl yoghurt naturell
150 g frisk sjampinjong
1 båt hvitløk
1 stk. sitron
2 ss finhakket frisk basilikum
½ ts salt
½ ts pepper
12 stk. sorte oliven
4 stk. hvetetortilla

Slik gjør du:

1. Press et fedd hvitløk i yoghurten og rør om.
2. Skjær svinekjøttet i fine strimler og stek det i olivenolje, krydre med basilikum og pepper.
3. Stek sjampinjong skåret i skiver, ha i finhakket løk og skiver av purreløk. Stek det sammen et par minutter til løken er gjennomsiktig.
4. Krydre med basilikum. Ha i svinekjøttet og evt. skiver av sorte oliven. Krydre med salt og pepper.
5. Hell så yoghurtblandingen over. Rør om. Legg en passende porsjon på en tortillalefse, kryst litt sitronsaft over, rull lefsen sammen.

Svinekjøtt med nudler

4 porsjoner

600 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 pk. nudler
4 blad kinakål
4 bt. vårløk eller 1 purre
5 stk. sjalottløk
½ ss frisk ingefær
4 båt hvitløk
1 stk. rød chili
6 ss olje
5 ss soyasaus
½ ts pepper
½ ts salt

Slik gjør du:

1. Skjær kjøtt, kinakål og vårløk/purre i strimler og chili i ringer. Finhakk hvitløk og ingefær. Del løken i tynne båter. Kok nudlene etter anvisning på pakken.
2. Varm olje i panne/wok og fres kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme.
3. Surr grønnsakene sammen med ingefær og chili et par minutter. Ha i kinakål sammen med nudlene og kjøttstrimlene. Smak til med soyasaus, pepper og eventuelt salt.

Wok med bambusskudd

Du har alltid tid til en wok. Ha alle ingrediensene klare på forhånd, da er det bare å svine woken og servere rykende ferskt!

2 porsjoner

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje til steking
2 stk. vårløk eller 1/2 purre i terninger
1 stk. gul paprika i strimler
1 stk. rød paprika i strimler
1 boks hermetiske bambusskudd
150 g bønnespirer
1 dl kjøttbuljong (utblandet)
2 ss soyasaus
1 ss maisennamel
1 ts revet frisk ingefær
1 dl cashewnøtter

Slik gjør du:

1. Fres kjøttet raskt i en panne eller wok i små porsjoner. Legg kjøttet til side på en tallerken.
2. Vask og skjær opp grønnsakene og fres dem i pannen et par minutter.
3. Bland sammen alle ingrediensene til sausen i et desilitermål og hell blandingen over grønnsakene. Kok opp og legg i kjøttet.
4. Dryss over cashewnøttene rett før servering.

TIPS
Fres alltid det strimlede svinekjøttet i små porsjoner, 150 g – 200 g om gangen.
La kjøttet hvile mens du woker grønnsakene.
Har du ikke wok, bruk en stekepanne med høye kanter.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:497


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!