Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nå er det tid for en god. varm suppe.

Oppdatert: 19.11.2009 Publisert: 19.11.2009 Tema: Suppe Forfatter: Fotograf: EFF, Astrid Hals, Alf Börjesson, Studio Dreyer Hensley




Nå på høsten fins det ikke noe som er mer hygelig enn å invitere noen venner, eller bare familien på en god tallerken varm suppe. Dette trenger ikke vær så mye arbeid, det varmer og metter i kulden. Og om en lager mye, så har man som regel mat dagen etterpå også.
Her noen varmende forslag som garantert sprer lykke i omgivelsene!

Fersk kjøtt og suppe

6 porsjoner

1-1 1/2 kg suppekjøtt ( bibringe)
1 1/2 l vann
1 ts timian
evt. 1 laurbærblad
1 purre
1 persillerot
300 g kålrot
300 g gulrot
300 g hodekål
200 g løk
50 g knollselleri
salt og pepper
kruspersille

Løksaus
1 ss smør
1 ss hvetemel
2,5 dl kraft
1 løk
1 ts sukker
1 ts eddik
Salt og pepper.

Kjøtt, timian, laurbærblad og oppdelt purre legges i kjele med kaldt vann. La det koke sakte opp, og videre bare stå og trekke ved svak varme ca. 1 1/2 t. Skum av underveis. Resten av grønnsakene skrelles og skjæres i skiver og biter. Kålen strimles og kokes med de siste 20 minuttene.
Suppen serveres først, deretter kjøttet med nykokte poteter og sursøt løksaus. Nyklippet kruspersille drysses over både suppen og kjøttfatet.

Løksaus: (ca 2 porsjoner)
Lag lys saus av smør, mel og kraft.
Finhakk løken og surr den gylden i en panne. Ha den i sausen med sukker og eddik.
Smak til med salt og pepper.
La småkoke i noen minutter.

Betasuppe, skikkelig hjemmelagd

6 porsjoner, gir ca 297 kcal pr porsjon

4 ss byggryn (kan utelates)
1,25 dl gule erter
1,5 liter kaldt vann
300 gr fårekjøtt, saltet
150 gr kålrot
150 gr gulrot
200 gr skrelt potet
0,25 stk purre, finhakket
salt
pepper

Legg gryn og erter i bløt hver for seg over natten.
Kok erter, gryn og vann i ca 90 minutter.
Tilsett kjøttet, og kok det i ca 30 minutter. Ta opp kjøttet og del det i terninger som legges tilbake i kjelen.
Skjær grønnsakene i terninger og tilsett. Kok til alt er mørt, ca 15 minutter, og smak til med salt og pepper. Suppen skal være tykk og serveres med flatbrød.
Her er en for festligheter nærmere jul:

Bouillabaisse

4 porsjoner, gir ca 569 kcal pr porsjon

1 kg filét eller ca 2 kg fisk av beste sort
Ca 2,5 ss olivenolje
Ca 1 dl sjalottløk eller småløk
Ca 0,75 stk purre
2 fedd hvitløk
Ca 1,5 stk gulrøtter
0,25 stk sellerirot, ca 100 g
12 dl fiskekraft eller fiskebuljong
2 dl kremfløte
1 dl tørr hvitvin eller eplejuice blandet med 1 ts hvitvinseddik
Ca 2,5 ts salt
3 ts rosépepper
1 kg friske blåskjell

Blåskjell med skall, vaskes og kokes i 1 dl vann eller hvitvin, kraften brukes i suppen. Fres finhakket løk og hvitløk lett i oljen.
Tilsett resten av grønnsakene fisk-/blåskjellkraft, hvitvin og rosépepper. Kokes til grønnsakene er nesten møre. Legg i fiskestykkene, varm opp suppen til rett under kokepunktet og la trekke til fisken er kokt. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.
Ha i rensede blåskjell og reker, må ikke koke bare bli varme.
Blåskjell og reker med skall kan legges i suppetallerken ved servering. Server suppa med godt brød og smør til.

Deilig kyllingsuppe

4 porsjoner

400 gr kyllingfileter
1 ts karri
1/2 ts cayennepepper
salt og pepper

1/2 gul paprika
1/2 rød parika
1 purre

7-8 dl vann
2 hønsebuljong
1 dl eplejuice, lysekloster el. hvitvin
1 boks creme fraiche
Litt fløte

1. Del kyllingfiletene i små biter. Stekes i smør. Krydres med karri, cay.pepper, salt og pepper. Legges så til siden, strø litt mel over.
2. Paprikane og purren brunes.
3. Kok opp vann, buljong, eplejuice/lysekloster/hvitvin, creme fraiche og fløteskvetten. Skal koke i ca 7-8 min. Ha i paprika og purre etter halvgått koketid og kyllingbitene på slutten..
Jeg for min del liker godt med smak, og krydrer det derfor litt ekstra.

Fransk potetsuppe

4 porsjoner, gir ca 236 kcal pr porsjon

4 stk poteter
2 stk purrer
2 stk stor løk
0,75 liter buljong
0,5 ts salt
pepper
0,75 dl fløte
persille

Potetene skrelles og skjæres i terninger, purrene skjæres i tynne ringer, løken hakkes fint. La grønnsakene koke i buljongen til de er møre.
Gni så suppen gjennom en sil, og smak den til med salt og pepper. Rør inn fløten. Suppen kokes opp igjen. Før serveringen drysses hakket persille og litt hakket purre over.

Grønnsakssuppe med strimlet svinekjøtt

2 porsjoner, gir ca 653 kcal pr porsjon

150 gr strimlet svinekjøtt
1 bunt(er) brokkoli, eller 1 pk. frossen
2 ss olje
2 stk poteter
1 stk løk
1 liter vann + 1 terning kjøttbuljong
2 dl matfløte
0,5 ts salt
0,5 ts pepper

1. Vask brokkoli og del den i grove biter, også stilken. Skrell poteter og løk og del i terninger.
2. Kok opp buljongvannet og fløten og tilsett grønnsakene. Kok i ca. 10 minutter til alt er mørt.
3. Legg til side noen små buketter brokkoli. Resten jevner du med stavmikser direkte i kjelen.
4. Fres svinekjøttet raskt i varm panne i 2-4 minutter og dryss på salt og pepper.
5. Legg det ferdigstekte kjøttet i suppen sammen med brokkolibitene.

TIPS
Har du dårlig tid, kan du bruke en blomkål- og brokkolisuppe og tilsette stekte strimler av svinekjøtt.

Italiensk vintersuppe - Minestrone

4 porsjoner

4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, presset
3 poteter, i terninger
3 gulrøtter, i skiver
1 purre i ringer
1 liten skalk hodekål, i strimler
1 squash, i skiver

2 modne tomater, flådd i båter 1/2 chilipepper, uten frø, finhakket
6 dl kraft eller buljong
1/2 boks tomater - 200 g
100 g pasta, kokt i lettsaltet
vann
1 boks store hvite bønner,
skylt i kaldt vann
salt og pepper
sukker
frisk rosmarin
kruspersille
revet skarp hvit ost

Dette er en ren grønnsaksuppe. Vil du ha i litt kjøtt, kan du skjære opp 150 g bacon eller lettsaltet flesk i terninger og steke det før du har grønnsakene i kjelen.
Ha olivenolje og hvitløk i en stor kjele og la det surre et par minutter. Ha i poteter og grønnsaker og stek og rør i 4-5 min. til det er godt blandet. Hell på kraft og tomater og la alt småkoke 10-15 min. til grønnsakene er møre.

Ha i pasta, bønner og finhakket rosmarin og kok opp. Smak til med salt, pepper og litt sukker. Server suppen rykende varm med kruspersilledryss, revet ost og ferskt brød.

Kokos-kyllingsuppe

4 porsjoner, gir ca 642 kcal pr porsjon

1 liter kokosmelk
1 stk stor løk, hakket
1 stang(stenger) finhakket sitrongress
2 cm ingefær, skrelt og hakket
2 stk ukjernede, røde chili
250 gr utbenede kyllinglår eller brystfilet
2 ss koriander, hakket

Hell kokosmelk, løk, sitrongress, ingefær og hele chili i en mellomstor gryte og kok opp. Skjær kyllingkjøttet i munnstore stykker og hell dem i gryten.
Skru ned platen og la syde i 15 minutter, til kyllingkjøttet er mørt.

Server suppen med ett dryss av hakket koriander. Fjern chiliene før servering.

Nepespa fra Setesdal i Aust–Agder

4 porsjoner, gir ca 854 kcal pr porsjon

500 gr pinnekjøtt
1,5 kg kålrot
2,5 liter vann
2,5 dl melk
50 gr smør
1 dl hvetemel
0,5 ts salt
0,25 ts pepper

1. Kjøttet kokes i vann i ca. 2 timer.
2. Skjær kålroten i skiver. Kok den sammen med kjøttet de siste 15 minuttene. Ta opp kjøtt og kålrot.
3. Lag suppen ved å smelte smør og røre inn mel. Ha i melk og rør det godt til det tykner. Smak til med salt og pepper.
4. Kok suppen i 10 min.

Serveres i dyp tallerken med lefse. Lefsa dyppes i suppa. Server kålrot og kjøtt ved siden av på en tallerken.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1760


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!