Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nå er det tid for epler!

Oppdatert: 15.10.2013 Publisert: 16.09.2009 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Anne Manglerud, kylling.no




Nå begynner de norske eplene å komme og mange har epler i hagen. Her er noen gode oppskrifter med epler som dere kan prøve dere på nå på høsten. Flere av de har fått høy score hos dere lesere og noen er av mine egne favoritter. Så lykke til og god eplehøst.
Jeg vil senere legge ut en oversikt over de beste eplekakene.

Eplemos

8 porsjoner

2 kg epler
Ca 100-400 g sukker pr kg mos
1 dl vann

Vask og rens eplene og del de i biter. Kok eplene møre i vann på svak varme. Rør slik at eplene ikke svir seg. Mos frukten gjennom moseapparat eller sikt. Mål opp mosen. Ha den tilbake i gryta og kok opp. Tilsett sukker og la koke i 10 minutter med sukkeret. Fyll mosen på varme glass.

Brukes som for eksempel dessert med krem eller som tilbehør til andre retter. Passer og på brødskiva.

Mosen kan også fryses. Da kan den lages helt uten sukker. For å få bedre holdbarhet bør man bruke konserveringsmiddel.

Tilslørte bondepiker

4 porsjoner

3 dl knust tørket brød eller kavring
3 dl sukker
2 ss smør
1/2 ts kanel
2,5 dl kremfløte

eplemos

Bland knust brød eller kavring, sukker, smør og kanel i stekepanne. Rør hele tiden ved svak varme, til blandingen får en gylden farge og blir sprø. Pisk kremfløte. Legg eplemos, stekt brød/kavring og krem lagvis i en egnet dessertbolle. Tilslørte bondepiker bør serveres så nylaget som mulig.

Stekte epler

3 porsjoner

3 stk epler
3 ts sukker
litt kanel
3 ts smør

180 grader i ca. 20 minutter

Bruk faste, syrlige epler. Stikk ut kjernehuset. Snitt i skallet langs midten av eplet for å hindre at eplet sprekker. Sett eplene i en ildfast form. Fordel sukker, kanel og smør i hullene.
Stek eplene til de er møre.
Server eplene varme med iskrem, fløtekrem eller vaniljesaus.

Rognebærgelé med eple

2 liter rognebær, ca 1 kg
1/2 kg epler
7 1/2 dl vann
9 dl sukker

Skyll bær og frukt godt. Skjær eplene i biter.
Kok bær, frukt og vann til mos. Sil massen og la den stå og renne av seg i 30 minutter.
Mål opp saften og kok den opp. Strø over sukkeret under omrøring og kok ytterligere 10-20 minutter. Ta en geléprøve.
Ta gryten vekk fra varmen og la geleen avkjøles noe. Skum. Hell geleen på glass og la den stå og stivne. Sett på tette lokk.

Waldorfsalat

4 porsjoner

3 stk epler
3 stang(stenger) selleri
1 liten boks ananas i biter
50 gr valnøtter
1,5 dl majones
1,5 dl stivpisket kremfløte
1 stk sitron
200 gr blå druer

1. Skjær eplene i terninger og dynk med sitronsaft, slik at de ikke blir brune. Selleri og ananas skjæres i biter.
2. Bland sammen majones og stivpisket fløte.
3. Epler, selleri, ananas og valnøtter blandes med majones og krem. Smak til med sitron og ananassaft. Pynt med valnøtter og blå druer

Kandiserte epler

1 eple pr person
1 trepinn til å stikke i eplet. Bruk de pinner man også bruker til kebab.
3 dl. sukker
1 dl. vann
1 ss. hvit eddik (kan utelates)
Evt. kokos
Bakepapir til å sette eplene til tørk på.

Hell vann, sukker og evt. eddik i en ikke for stor gryte. Det må ikke komme sukker på siden av gryten, alt skal ned i vannet. La det koke til vannet er fordampet og massen blir tykk. I starten må det gjerne legges lokk på gryten, men når det fosskoker, tas lokket av.

Boblene begynner å bli tykke og seige. Hvis du har et termometer som går til 200 gradet skal temperaturen i massen være 162 grader. Tas av varmen når den ønskede temperatur er nådd.

PASS PÅ massen er utrolig varm og etser seg inn i huden hvis man får det på seg!!!!

Imens sukkermassen koker opp kan du ordne eplene. Eplene skylles og gnis HELT tørre. Stilken tas av. Pinnen stikkes i eplet hvor stilken har sittet. Stikk pinnen nesten helt igjennom eplet. Nå tar man eplet og snurrer det forsiktig rundt i sukkermassen. Når som er sukkermasse på hele eplet kan man dyppe det i kokos og stille det til tørk på bakepapiret.

Fruktsalat med eggekrem

4 porsjoner

1 stk eple
1 stk banan
1 stk fersken, evt. Hermetisk
1 stk kiwi
0,5 dl rosiner
1 dl grovhakkede valnøtter
2 dl appelsinjuice

Eggekrem:
4 dl melk
1 stk vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
4 stk eggeplommer
0,5 dl sukker
1 ss maizenna

Fruktsalat:
Skjær frukten i terninger og bland alt. La fruktsalaten trekke i kjøleskap en times tid før servering. Server med lett avkjølt eggekrem.

Eggkrem:
Kok opp melken med vaniljestang (splittet på langs) Skrap gjerne ut vaniljekornene. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Spe litt av den kokende melken i eggedosisen. Ha alt i kjelen, også maisenna. Rør hele tiden og varm opp til kremen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl litt i kaldt vann.

Tips:
Av eggehvitene du får til overs kan du bake sølvkake.

Eplesaft

12 liter vann,
10 liter epler i små biter,
2 ss vinsyre,
1 kg sukker
4 ts natriumbensoat (fås på apotek),

Vær obs på at det er delte meninger om natriumbenzoat. Det kan være farlig i store mengder. Bruk evt andre konserveringsmidler eller hør på apoteket

Hell vann over eplene og tilsett vinsyre. Rør godt om. Dekk med et klede og la det stå i 3 døgn. Sil saften og rør i sukkeret til det er helt oppløst. Tilsett natriunbensoat(konserverings- middel). Skummes og fylles på rene, kalde flasker.
Kork flaskene og oppbevar dem kjølig.
Saften kan også fylles i kartonger og dypfryses.

Epleskiver

4 porsjoner

5 egg,
50 gr. sukker,
1/4 l. fløte,
1/2 ts kardemomme,
200 gr. hvetemel,
1 ts bakepulver,
epler.

Eggene vispes godt med sukkeret; tilsettes den stivvispede fløte, kardemommen og hvetemelet, hvori bakepulveret er godt utrørt. De skrellede epler skjæres i ca. 1 cm. tykke skiver tversover, efterat kjernehuset er uttat, dyppes i røren og kokes lysebrune i smult eller godt matfett. Serveres varme med sukker og kanel.

Eplegelé

1-2 kg knapt modne epler med syrlig smak
(2-4 dl vann)
800 g sukker pr. liter silt saft

Det er eplesorten og hvor saftige eplene er som bestemmer hvor mye epler som må brukes for å få tilstrekkelig saft til en porsjon gelé. 1 kg epler kan gi fra 3 til 7 dl silt saft.
Skyll eplene. La skallet sitte på, men skjær bort alt som er stygt eller skadd. Skjær eplene i båter eller biter. Saften kan trekkes ut av eplene, enten ved å koke dem sammen med vann eller dampe dem i en saftkoker.
Bland eplene med vannet. Gi eplene et oppkok, og la dem stå og trekke til de er myke og skallet er blitt basst. Eplene skal helst ikke koke til grøt.
Sil saften gjennom sileklede. Saft av kokte epler kan bli litt uklar.
Dampkokt saft blir klarere. Fyll eplene i dampsafteren, uten sukker. Legg tett lokk på, og damp eplene i ca 1 time, eller følg bruksanvisningen for dampsafteren. Mål opp saften. Ha den i en vidbunnet kjele. La saften koke i ca 5 minutter. Dryss sukkeret i, litt om gangen, og rør til det er oppløst. Kok geleen 5-20 minutter uten lokk, og uten å røre i den.
Skum godt av geleen når den er ferdigkokt. La den eventuelt stå i 5 minutter og ta bort den tynne hinnen på overflaten.
Fyll geleen helt opp til kanten på gelékopper eller små glass. Geleen vil trekke seg litt sammen under avkjøling.
Sett på tett lokk med det samme, eller la geleen bli kald, dekk med smeltet syltevoks og bind over med sylte- eller plastfolie.
Kok alltid gelé i små porsjoner, maksimum 1 liter saft pr. porsjon. Av større porsjoner kan det være vanskelig å få geleen stiv.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1708


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!