Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nå er det tid for fristende norsk slangeagurk

Oppdatertdato: 13.04.2015 Publisert først: 30.04.2014 Tema: Forfatter: Fotograf: frukt.no


Tro det eller ei, agurk er vår fjerde største grønnsak - nest etter gulrot, tomat og løk. Vi har en omsetning på godt over 25 000 tonn, noe som tilsier at hver og en av oss nyter hele 5 kg i løpet av et år.
- Agurk er faktisk en av de grønnsakene vi spiser aller mest av, nesten fem kilo for hver og en av oss i løpet av et år. Vi har dyrket dem her i landet siden 1600-tallet, og liten og stor liker agurker. Ja, vi kan nesten ikke klare oss uten den grønne, fine agurken, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG).
Botanisk sett er agurk et bær med lange historiske aner bakover i tid. For godt over 3000 år siden ble agurk dyrket i India. I 1666 ble den første spede produksjonen startet opp her i Norge. I dag har vi norsk produksjon i store deler av året, nemlig fra først i februar til godt ut i november.

Er perfekt i salater

Slangeagurk, cucumis sativus, har sine opprinnelige røtter i India. Den over 3000 år gamle kulturgrønnsaken vokser fortsatt vill ved foten av Himalaya.
Agurk spises som oftest som den er, som snacks, i grønnsaksalater og selvsagt i agurksalater. Slangeagurk kan gjerne severes i staver, alene eller sammen med andre grønnsaker, og gjerne med en dipp eller tzatsiki til.

Setter en piff på sjampanjen

At agurk er godt og anvendelig i smoothie er noe mange kanskje ikke tenker på, tror Kåsin. - Nordmenn drikker bare mer og mer smoothie, og agurk i smoothie smaker kjempegodt.
Også finhakket slangeagurk i sjampanjeglasset gir en ekstra piff når det skal sprudle på vårens og sommerens festdager. Singelfryste terninger av agurk i isbiter virker både kjølende og gir smak til vannet, gjerne sammen med litt sitron.
Nå er det vår i lufta og vi er på full fart inn i den noe lettere måltidsperioden med grill- og utemat og et stort fokus på salater. I tillegg til at agurk er veldig god på smak og har mange bruksområder, er det unektelig også kjekt å tenke på at den kun gir 10 kcal pr 100 g vare. Så nå kan vi nyte den etterlengtende våren og den gode agurken.
Totalt økte omsetningen av grønnsaker ut av butikk med 629,5 millioner kr fra 2012 til 2013. Agurkens andel var på 5,8 %. Alt tyder på at veksten vil fortsette. Vi har blitt en salatspisende nasjon, og nettopp i de mangeartede salater har agurk sin selvfølgelige plass.

Litt agurkfakta

Vi spiser 4,8 kg. slangeagurk per person i året.
Gjennomsnittlig årlig vekst de siste 10 år er 4,9 %.
Ca. 65 % av totalmarkedet for slangeagurk er norsk.
I 2013 ble det produsert 15.348 tonn norsk slangeagurk (mot 14.940 i 2012). Kilde: Grøntprodusentenes samarbeidsråd.
Det blir dyrket mest slangeagurk i Buskerud (Lier), Rogaland, Nord-Trøndelag (Frosta) og i Østfold.
Det omsettes slangeagurk i dagligvarehandelen for kr. 753 mill. inkl. mva. Dette er en økning på 5,1 % fra 2012. Kilde: Nielsen Norge.

Agurksalat 3


Prøv også Agurksalat 3.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.10.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

1 slangeagurk
1 ts salt
2 ss 5% eddik
2 ss vann
1 ss sukker
kruspersille


Agurksalat er det naturlige valget til fisk. Eddiken gir en frisk smak på agurksalaten.


Fremgangsmåte

Skjær agurken i skiver eller på langs med en ostehøvel. Ønsker du en sprø salat bør skivene være tykkere. Dryss på salt og la agurkskivene "trekke" til de ha saftet seg. Bland eddik, sukker og vann. Hell dette over agurken og smak til. Dryss over finhakket kruspersille.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 26,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2889

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.