Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nesten halvparten av Norges befolkning velger lammekjøtt i påsken.

Oppdatert: 05.03.2004 Publisert: 05.03.2004 Tema: Lam Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson, Kim Holthe




”JEG VELGER MEG APRIL!” sa Bjørnstjerne Bjørnson. Om det norske folk velger seg april eller ikke er usikkert. Men, en ting som er sikkert, er at det norske folk velger seg lammestek når de nå planlegger påskemenyen.

Nesten halvparten, 47%, av Norges befolkning planlegger å spise lammekjøtt i påsken. Det viser en ny undersøkelse utført av MMI for Opplysningskontoret for kjøtt. Lammestek/lammelår er den retten som med sikkerhet oftest kommer til å stå på menyen. Det er den yngre del av Oslo-befolkningen, de mellom 25 og 39 år, som vet å sette størst pris på lammestek/lammelår. Men også i andre deler av landet, spesielt Nord-Norge, vet å verdsette denne delikatessen.

Tradisjonsretter
Retter med lammekjøtt har lange tradisjoner i vårt land. Spekteret er stort og strekker seg fra lammestek og fårikål til pinnekjøtt og fenalår. Det kan virke som om aldersgruppen 40+ har et større repertoar av retter å spille på når de skal sette opp sin påskemeny. De varierer mer, men kokte tradisjonsretter som fårikål og frikasè blir oftere nevnt innen denne aldersgruppen. Kanskje den yngre del av befolkningen har noe å lære av de eldre nå når det er snakk om at mat er kultur, og bør få plass i den nye kulturmeldingen.

Ferskt lammekjøtt
Ferskhet er et av flere kriterier forbruker etterspør ved kjøp av kjøtt. At kjøttet også er magert og mørt er viktig for de fleste. Ferskt lammekjøtt hører vanligvis høsten til, men denne våren har det vært ferskt lammekjøtt i handelen i flere uker, og det vil det være frem til påske.

La deg friste til å smake på og lage noe godt av lammekjøtt denne påsken.

Grytestek er blant det enkleste du kan lage. Steken passer seg selv i gryta og kraften blir en førsteklasses saus. Du er ikke avhengig av stekeovn – en slager på hytta!

LAMMESTEK MED GRØNNSAKER OG POTETER I FORM
6-8 porsjoner:

1 lammelår, ca. 2,5 kg.
3 båter hvitløk
2 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper
1 ts rosmarin
5 dl kokende vann

1 purre
1 båt hvitløk
3 persillerøtter
2 gulrøtter
1 kg poteter
1 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper
1 ts provencekrydder
2 ss olivenolje

Slik gjør du:
1. Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk de i inn i små, skrå lommer i steken.

2. Krydre steken med salt, pepper og rosmarin. Stikk et steketermometer i steken og legg lammelåret i en ildfast form. Sett steken i ovnen ved 175 °C. Steketid ca. 2 timer eller til steketermometeret viser ca. 65 °C. Hell over det kokende vannet når det gjenstår ca. en halv time av steketiden.

3. Skrell og rens poteter og grønnsaker. Hakk hvitløk og skjær poteter og grønnsaker i grove biter. Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er knapt møre.

4. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie, og la den hvile i ca. 15 minutter.

5. Hell av 5 dl kraft til sausen og ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter mens steken hviler og du lager sausen.

Saus:
5 dl kraft fra steken
1 1/2 ss maisennamel rørt ut i 2 ss vann
½ ts salt
¼ ts pepper

Kok opp kraften og hell i maisennajveningen under omrøring. La sausen koke opp på nytt og smak evt. til med salt og pepper.

SPANSK GRYTESTEK
6-8 porsjoner:

1 utbenet surret lammestek (ca. 1,5 kg)
2 ss olje
1 løk
3 båter hakket hvitløk
1 ts salt
1 ss paprikapulver
1 ts chilipulver
3 ss frisk hakket rosmarin, evt. 3 ts tørket
3 ss frisk hakket mynte, evt. 3 tørket mynte
2 røde paprika i biter
3 dl hvitvin
ca. 5 dl hønsebuljong

Slik gjør du:

1. Bruk en stor gryte. La løk og hvitløk surre i olje 1 minutt. Legg steken i gryta og brun den fint rundt det hele. Stikk et steketermometer i midten av steken. Ha krydder, urter og paprika i gryta og la det surre et par minutter. Slå over hvitvin og buljong til det rekker midt på steken. Kok opp.

2. La steken trekke under lokk like under kokepunktet i 1-1 ½ time. Når steketermometeret viser 68 °C, er steken lyserosa. Ved 72 °C er den gjennomstekt.

3. Ta steken ut av gryta. La den hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp. La sausen koke uten lokk. Ønsker du tykkere saus, jevner du med 1 ss maisennamel utrørt i 2 ss

Serveres med stekte poteter på spyd.

Stekte poteter på spyd:
18 små, kokte poteter uten skall (gjerne ferdig-kokte i pose)
ca. 18 kapers, gjerne store
3 ss olivenolje
3 ss hakket persille
½ ts salt
¼ ts pepper
6 trespyd

Slik gjør du:

1. Legg spydene i vann i 10-15 minutter.
2. Træ poteter og kapers på spydene. Stek potetspydene i en vid stekepanne i olje. Snu dem og dryss over salt, pepper og persille.

FYLT LAMMELÅR MED SPENNENDE SMAKER
6-8 porsjoner:

1 lammelår, ca. 2,5 kg
3 ss tomatpure
80 g soltørkede tomater i marinade
2 sjalottløk
50 g fetaost
8-10 oliven
2 ss finhakket frisk persille eller 2 ts tørket
1 ½ ts salt
1 ts pepper

Slik gjør du:

1. Start med å skjære ut isbenet. (Noen kaller det nøkkelbenet) øverst på låret. Finn punktet hvor benet starter og la kniven følge benet ned til neste ledd. Skjær rundt benet og prøv å få med minst mulig kjøtt. Skjær av senefester og ta benet ut.

2. Skjær så videre lang neste ben ned til det siste leddet. Gjør på samme måte som isbenet. Ta vare på bena, de kan steke med steken og gir god smak til sjyen.

3. Brett ut steken med skinnsiden ned og fordel tomatpure utover kjøttet. Skjær de soltørkede tomatene i strimler, finhakk løken og skjær fetaosten i små terninger. Oliven deles i fire. Fordel dette over lammesteken og dryss over finhakket persille, ½ ts salt ½ ts pepper.

4. Rull lammesteken sammen og surr godt med hyssing. Gni inn resten av salt og pepper rundt hele steken.

5. Legg lammesteken over i et ildfast fat. Stikk et steketermometer i kjøttet, pass på å styre unna fyll eller ben da dette gir ukorrekt temperatur på kjøttet. Stek lammesteken på 125 ?C i ca. 2 time til termometeret viser ca. 65 ?C.

La steken hvile i ca. 15 – 20 minutter før den skjæres opp.

Server lammesteken med en frisk salat og nykokt ris.

Synes du et helt lammelår er litt i meste laget? Noen skiver lammelår eller lammebog gjør også susen.

LAMMESKIVER MED RATATOUILLE
4 porsjoner:

6 skiver (ca. 1 kg) lammelår/bog
1 ts timian
1 ts salt
½ ts pepper
olje til steking

Ratatouille:
1 boks hermetiske
2 løk, rød eller gul
1 squash
1-2 paprika
2 båter hvitløk
1-2 ss olje
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts tørkede urter evt. 1 ss finhakkede urter
(timian, rosmarin, oregano, persille m.m.)

Slik gjør du:

1. Krydre lammeskivene med timian, salt og pepper. Stek lammeskivene i varm panne ca. 2 minutter på hver side. Skru så ned varmen og la skivene ettersteke i ca. 10 minutter avhengig av tykkelsen.

2. Rens og del løken i båter, paprika og squash i litt store biter. Finhakk hvitløken.

3. Ha olje i en kjele og tilsett hvitløken. La den surre litt før du tilsetter grønnsakene. Tilsett urtene. Rør forsiktig av og til mens retten småputrer i ca. 15 minutter.

4. Smak til med salt og pepper.

Server lammeskivene med Ratatouille og nykokte poteter eller pasta.

Tradisjonell lammefrikassé er for mange det beste som finnes.

LAMMEFRIKASSÉ
4 porsjoner:

1 kg lammekjøtt med ben evt. 700 g uten ben
ca. 6 dl vann
1 1/2 ts salt
2 gulrøtter
2 persillerøtter
1 blomkål
1 purre
6 dl kraft
4 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
3 ss frisk dill evt. 3 ts. tørket dill
2 1/2 ss rømme
1 ss sitronsaft

Slik gjør du: 1. Del kjøttet i serveringsstykker. Kok opp vannet og legg i kjøttstykkene. La det koke opp igjen og skum godt av. Tilsett salt. La kjøttet trekke i ca. 45 min.

2. Rens og del grønnsakene i passe biter. Ha dem over i gryta og la grønnsakene småkoke videre i ca. 10 min. eller til de er møre.

3. Lag sausen i samme gryte eller i en ny kjele. Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 min. Tilsett dill og rømme, smak til med sitronsaft salt og pepper.

Serveres med nykokte poteter.

Lammekoteletter smaker alltid godt, denne bør du prøve i påsken.

GRESKE LAMMEKOTELETTER
4 porsjoner:

Ca. 1 kg lammekoteletter
1 ss smør el. Olje til steking
½ ts salt
½ ts pepper
½ ts oregano

Ostekrem:
100 g fetaost
1 dl revet hvit ost
75 g romtemperert smør
2 eggeplommer
1 ts paprikapulver

Slik gjør du:

1. Brun kotelettene raskt i varm panne, et par minutter på hver side.

2. Dryss over salt, pepper og oregano og legg kotelettene over i et ildfast fat.

3. Smuldre fetaosten og rør den sammen med revet ost og smør. Tilsett eggeplommene, ett om gangen, og rør kraftig. Tilsett paprikapulver til slutt.

4. Fordel ostekremen over kotelettene. Gratiner i stekeovnen på 250? C i ca. 5 minutter.

Serveres med stekte eller bakte poteter og tomatsalat.

Tomatsalat:
4 store, modne tomater
1 sjalottløk
frisk basilikum
2 ss sorte oliven
½ ts grovmalt pepper
½ ts grovt salt
2 ss grovhakket basilikum

Dressing:
2 ss olje
1 ss balsamicoeddik evt. rødvinseddik

Slik gjør du:

1. Del tomatene i skiver og anrett på et fat. Skjær sjalottløken i skiver og legg over sammen med oliven og grovhakket basilikum.
2. Dryss over grovmalt pepper og salt.
3. Bland sammen olje og eddik til dressingen og hell over salaten rett før servering.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:173


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!