Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nipozzano Chianti Rufina Riserva 2005/2006

Oppdatert: 15.10.2009 Publisert: 15.10.2009 Tema: Rødvin Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Fin vin til hjortevilt

Nå som det er viltsesong måtte vi jo følge opp her med en viltvin. Kokken hadde laget hjortefilet med rosenkål, brokkoli, mandelpoteter og en peppersaus til. Vi var blitt anbefalt en Nipozzano Chianti Rufina Riserva 2005/2006 til hjort og dette var ikke noe dårlig valg, selv om smaksbildet var noe annerledes enn vi hadde tenkt oss.
Vi skulle og ha prøvd flere viner samtidig, men pga jobb, eksamen og annet ble det med den ene.
Jeg kan og opplyse at denne vinen ble omtalt av oss for ett år siden.

Nipozzano Chianti Rufina Riserva 2005/2006

Vinen er som sagt lett å drikke og har ikke så mye tyngde i seg. Den har en fin mørk farge og bæraktig duft, men ikke så fremtredende, men veldig ren og fin. Duftet faktisk mer når glasset begynte å bli tomt.
Smaken er lett og ikke så sødmefylt. Litt skarp før en begynner på kjøttet. Men passer fint til maten vår. Smaker av moreller etter vår mening.
Vinen passer fint til rødt kjøtt og andre retter som feks grillmat og kraftig pasta. Vi syns ikke den står seg så veldig godt alene, dvs dette er ikke en kosevin i våre øyne. Dette kommer nok at vi følger folkesmaken som liker litt med sødmefylte og fyldige viner til kosevin.

Unødvendige fakta

Det var ett litt redusert testpanel denne Onsdagen, men kommentarene kom på løpende bånd. Nå var dette mest skryt til kokken som hadde stelt i stand den gode hjortefileten. Nå kan vi jo og se frem til flere middager med hjort, da det ligger 30 kg i fryseren, og i tillegg kommer jo elgkjøtt nå fremover.
Men tilbake til vinen. Den er ikke sjur på tunga, og det betyr vel at det er snille tanniner! Vi kommer fremover til å utforske disse tanninene en del og se om vi snart forstår de. Men når en av testpanelet merker sjurheten på tunga, så ser vi sammenheng med mye tanniner. Og omvendt selvfølgelig.
Vinen henger lite på glasset, og er ikke seig! Vi mente og at den fikk en litt skarp smak når den ble drukket alene, men når hjortefileten smeltet i munnen var alt glemt.

Fakta

Sakset fra vinmonopolet

Navn: Nipozzano Chianti Rufina Riserva 2005/2006
Pris: Kr 159.- for en helflaske
Varenummer: 34983
Varetype: Rødvin
Utvalg: Fullsortiment
Land/distrikt: Italia, Toscana
Råstoff: 90% Sangiovese, 10% Malvasia nera/colorino/merlot/cabernet sauvignon
Alkohol 13,0 % vol
Sukker: 1,8 g/l
Syre: 5,6 g/
Lagring: 24 Md. Fatlagring, 3 Md. Flaskemodning før salg
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: March. de Frescobaldi
Konklusjon: Ganske lett vin til vilt. Anbefales av testpanelet.

Om vårt testpanel

Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige viner på en folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester i media. Disse er ofte preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld.

Fakta
  • Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. 2 med faglig bakgrunn innen mat og drikke, samt en kokk ved enkelte anledninger.
  • Vi tester vinene "live", dvs. Vi koser oss med vin og ofte mat til. Ikke som del av en vinsmaking med mange forskjellige viner.
  • Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
  • Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget.
  • Vi prøver og nyheter når det er noe interessant
  • Vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
  • Vi prøver å smake viner med folkelig smak, som dekker det meste av befolkningen og våre lesere
  • De som synes vi er for lite sofistikerte kan bruke andre medier
  • Vi kjøper vinene selv og er ikke sponset av andre.
  • Vi spytter ikke ut vinene
  • Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet, både seriøse og litt useriøse.





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1743


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!