Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nipozzano Riserva DOCG 2003

Oppdatertdato: 27.06.2006 Publisert først: 27.06.2006 Tema: Rødvin Forfatter:


Eksklusivt til Grillmaten

Fra Toscana i Italia kommer noen av verdens desidert beste viner. Denne uken anbefaler vi Nipozzano Riserva 2003, en prisbelønnet eksklusivitet til årets grillmatkvelder.

Vinen, som produseres av Marchesi de’ Frescobaldi og dyrkes i Chianti Rufina et stykke utenfor Firenze, var senest i mai å finne på lista over ”The World’s 50 best value reds”. Etter innhøsting på sensommeren, lagres vinen i 18 måneder på eikefat før den tappes på flaske og modner i 5-6 måneder.

Laget med 90 prosent Sangiovese og resten komplementære druevarianter, er Nipozzano Riserva 2003 en lekker rubinfarget rødvin som går godt til flere matretter og ostetyper. Den passer fint til grillmat på sommer kvelder, men kan også anvendes til rødt kjøtt og pastaretter.

En spesialitet

Castello di Nipozzano ligger på 300-400 meter. Her hviler Frescobaldi-slottet og vinmarkene midt i Chianti Rufina, et område ellers dominert av oliventrær og sypresser. Det tørre klimaet og de varme sommermånedene gjør at Sangiovese og Cabernet trives særlig godt her, og gjør rødvin til en spesialitet. Dette gjør at Nipozzano Riserva er blitt er favoritt blant kjennere.

Tradisjon og historikk

I mer enn 700 år har familiebedriften Frescobaldi laget og solgt kvalitetsvin i inn- og utland. Ordrebrev fra kong Henry VIII av England finnes fremdeles i arkivene, og produsenten hevder dessuten at butikkene til renessansekunstner Donatello og arkitekt Michelozzo Michelozzi var preget av Frescobaldi-viner.
Produsenten skilter med imponerende ønologisk historikk. Vingårdene har vært eid av den florentinske aristokratfamilien Frescobaldi i 30 generasjoner, fra tidlig 1300-tallet og frem til i dag. I 1863 giftet Angiolo Frescobaldi seg med Leonia degli Albizi, noe som gjorde at Frescobaldi ble en av de største landeierne i Toscana.

I nyere tider har Frescobaldi fokusert mer på modernisering av vinifikasjonsprosesser og i dag sørger 1000 hektar vingårder for at konsumenter i USA, Canada, Tyskland, Sveits og England aldri går med tørr gane. Skandinavia er også et florerende marked.

Smak og behag

Navn: Nipozzano Riserva DOCG 2003
Land/distrikt: Italia/Toscana
Produsent: Marchesi de’ Frescobaldi
Varenummer: 34983 (bestilling)
Pris: 169,90
Alkoholstyrke: 13%
Druer: 90% Sangiovese, 10% komplementære
Vår vurdering: Rubinrød farge med dufter av bær, fioler og blomster. Tanniner med hint av sjokolade i finishen.
Passer til: Grillmat, ost, pastaretter, rødt kjøtt, vilt

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:855

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.