Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nistepakker til jobb og skolestart

Oppdatert: 17.08.2016 Publisert: 22.08.2007 Tema: Brød Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, melk.no Kilder: melk.no, brodogkorn.no




Når skolen begynner i disse dager, er det på nytt igang med niste og matpakker. Her er det viktigste at den er smakfull og gir energi for resten av dagen. Her er litt inspirasjon for dere.

Alle trenger litt forandring og inspirasjon til å fornye seg i matvegen, og ikke aller minst når det gjelder matpakka. Noen sverger til brødskiver med brun – og gul ost og er fornøyd med det, mens andre vil gjøre den litt mer spennende. Lag nistematen med litt omtanke og alle vil se fram til lunchen på skole eller jobb. Brødet er viktig, det frister og metter. Pålegg kan for eksempel være hjemmelaget salat med kesam som utgangspunkt. Ha salaten på brødet og du kan droppe smøret. Her får du noen tips til å variere både brød og pålegg. Godt matpakke-år!

Solsikkebrød

Ca. 15 stk.

Lekre, saftige småbrød som virkelig gir mersmak. Bruker du kald væske kan du sette deigen kvelden i forvegen og bake de ut. Da steker du dem om morgenen og får ferske brød til frokost og niste.

1 pk. (50 g) gjær
5 dl melk
1 beger (3 dl) Kesam
1 ts salt
1 dl solsikkefrø
3 dl grovbakstmel
3 dl sammmalt hvete fin
ca. 10 dl hvetemel

eggpensling
solsikkefrø

I stekeovnen: 225 °C, ca. 15 minutter

Rør gjæren ut i melken. Bruk kald melk hvis du skal la deigen heve over natten, hvis ikke varmes den til ca. 37 °C før gjæren røres ut. Tilsett kesam, salt, mel og solsikkefrø slik at deigen blir passe fast og smidig. Del deigen i ca. 15 biter og trill til boller. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. Legg over et håndklde og la dem stå kjølig til neste dag, ca. 8 - 10 timer. Før steking pensles brødene med egg, solsikkefrø drysses på.
Stekes og avkjøles på rist. Passer utmerket til frysing også. De holder seg saftige lenge da de innholder Kesam.
Vil du gjøre de fredig med en gang rører du ut gjæren i lunken melk, tilsetter de øvrige ingrediensene og setter deigen til heving tildekket på lunt sted., ca. 30 minutter Bak ut bollene, hev dem på nytt ca. 20 minutter og stek dem.

Porsjonsbrød

Bak en porsjon brød og frys dem. Det er lurt å ta ut de brødene du trenger til niste kvelden i forvegen.
Ca. 24 stk.

1 pk. (50 g) gjær
5 dl lunkent vann
1 ts salt
1 beger (3 dl) Kesam
3 dl sammalt hvete, grov
ca.1 l (600 g) hvetemel

melk til pensling
evt. valmuefrø

I stekeovnen: 250°C i ca. 10 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Varm melken til den er lunken (37 °C) og rør ut gjæren i den. Ha i salt, Kesam, grovt mel og nesten alt det fine melet. Arbeid deigen sammen til den er smidig og ikke klisser. La den heve på lunt sted under plast ca. 20 minutter. Ha deigen på bakebordet og del den i fire like store biter. Trill dem og del pølsene i 6. Trill hvert emne til rund bolle. Sett dem på bakepapir på stekebrett og la dem hever ytterligere ca. 30 minutter.
Pensle med melk og strø over valmuefrø. Stekes. Avkjøles på rist under håndklede.

Scones

Scones er enkelt og raskt å lage all den tid de lages uten gjær. Scones bakt med Kesam gjør at de holder seg saftige lenger enn vanlige scones.

8 store biter

4 dl sammalt hvete, fin eller grov
ca. 4 dl hvetemel
1 ts salt
6 ts bakepulver
3 dl (1 beger) Kesam
1 dl vann

I stekeovnen: 250 °C, ca. 10 minutter

Bland det tørre og tilsett Kesam og vann. Rør sammen til en deig, gjerne i kjøkkenmaskin. Del deigen i to deler. Lag flate, runde leiver/kaker, ca. 15 cm i diameter. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. Skjær et kryss i hver kake med en spiss kniv nesten helt igjennom deigen før du steker dem. Bryt dem fra hverandre og bruk dem som rundstykker.

Gulrotbrød

Saftig og godt brød med gulrøtter som holder seg godt. Spennende å bruke som brød i nistepakken. Egner seg godt til frysing.

2 stk.

50 g (1 pk.) gjær
5 dl melk
2 ts salt
2 mellomstore gulrøtter, finrevet
12 - 13 dl grovbakstmel

eggpensling
sesamfrø
evt. litt urtesalt

I stekeovnen: 225 °C, ca. 15 - 20 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen, varm melken til den er lunken. Hell den lunkne melken over gjæren og rør til den er oppløst. . Tilsett det øvrige, hold igjen litt av melet slik at deigen ikke blir for fast. Arbeid kraftig slik at den kjennes smidig. Heves under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Ha deigen på melet bord og del den i to deler. Form dem til brød. Legg dem på bakepapir på stekeplate, dekk til og la dem heve ca. 20 minutter. Pensle med egg og strø på noen sesamfrø og ebentuelt litt urtesalt. Stekes. Avkjøles under håndklede på rist. Smaker kjempegodt med smør og brunost på.

Skolerøre med kesam

Enkel og grei salat som gir frisk smak på brødet til lunchen. Bruker du ikke alt på en gang holder den seg noen dager. Oppbevar kjølig i tett plastboks.
Rikelig til 10 brødskiver.

1 beger (3 dl) Kesam
10 skiver salami
1 vårløk, finhakket
½ rødløk, finhakket
litt slangeagurk, i små terninger
salt og pepper

Skjær salami i strimler, bland med kesam og de andre ingrediensene. Smak til med salt og pepper.

Frokostsalat

På nistematen smaker det godt med noe saftig godt! Passer i både rundstykker og på brødskiva. Salaten holder seg noen dager etter at den er laget.
Rikelig til 10 brødskiver.

1 beger (3 dl) Kesam
100 g spekeskinke eller annet kjøttpålegg
1 ss fransk sennep
½ rødløk, finhakket
½ dl klippet gressløk
4 ss solsikkefrø, ristede
salt og pepper

Bland kesam, skinke i strimler, rødløk, gressløk og solsikkefrø som er ristet litt i tørr panne. Smak til med salt og pepper.

Kesamsalat

En pikant liten smårett som med fordel kan brukes på brødskiva eller i lefse eller myk tortilla.

3 dl (1 beger) Kesam
100 g røkt laks
100 g rensede reker
1 ss finhakket dill
1 ss finhakket gressløk
1 - 2 ts sennep

Hakk laksen og rekene og bland med Kesam. Rør i dill, gressløk og sennep (smak deg frem alt etter hvor sterk sennepen er). La blandingen stå og trekke før du serverer den på brød, rundstykke eller i lefse. Det kan være en morsom variant å bruke lefse eller myk tortilla til nistepakka.Smør på salat og rull sammen. Sett tannstikker i lefserullen og skjær passe store kubber. Dryss gjerne over litt friskt klippet grønt.

Eggsalat

En mettende og god salat med enke råvarer.
Til ca. 10 brødskiver.

3 dl (1 beger) Kesam
2 hardkokt egg
½ gul løk, finhakket
1/2 ts karri
gressløk, finhakket
salt

Skrell eggene og hakk dem i biter. Bland det sammen med Kesam, løk, karri og gressløk. Smak til med salt. Eggsalaten egner seg også godt som salat til helgefrokosten eller på en skive loff som forrett.

Tunfisksalat

En spennende salat som kan brukes til mer enn pålegg på brødskiva.
Til ca. 10 brødskiver.

3 dl (1 beger ) Kesam
1 boks tunfisk i olje(150 g)
1 rødløk, finhakket
1 eple, i små terninger
1 ts karri
¼ ts salt

La tunfisken renne av seg. Skjær eplet i små biter og finhakk rødløken. Bland tunfisk, rødløk, eple, Kesam og karri. Smak til med salt. Passer også godt smurt på lefse eller myk tortilla, som rulles sammen. Spises hel sammenrullet, eller delt i mindre biter.

Osteblings

Matpakke med ost må vi bare ha. Nå er det enklere for alle å smøre matpakke når vi har ost ferdig i skiver. Selv små barnehender klarer å lage ostematen selv med ferdig skivet ost hvis brødet også er oppskåret.. Legg gjerne på paprika, reddiker eller tomat på gulosten, eller kankje frukt som eple- eller pæreskiver.






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:17

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Lunsjsalat med byggryn.
Lunsjsalat med byggr...
Prøv også Blåbærmuffins 7.
Blåbærmuffins 7...
Prøv også Matpakken første skoledag.
Matpakken første sko...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!