Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nistepakker til jobb og skolestart

Oppdatertdato: 15.08.2017 Publisert først: 22.08.2007 Tema: Brød Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, melk.no Kilder: melk.no, brodogkorn.no


Når skolen begynner i disse dager, er det på nytt igang med niste og matpakker. Her er det viktigste at den er smakfull og gir energi for resten av dagen. Her er litt inspirasjon for dere.

Alle trenger litt forandring og inspirasjon til å fornye seg i matvegen, og ikke aller minst når det gjelder matpakka. Noen sverger til brødskiver med brun – og gul ost og er fornøyd med det, mens andre vil gjøre den litt mer spennende. Lag nistematen med litt omtanke og alle vil se fram til lunchen på skole eller jobb. Brødet er viktig, det frister og metter. Pålegg kan for eksempel være hjemmelaget salat med kesam som utgangspunkt. Ha salaten på brødet og du kan droppe smøret. Her får du noen tips til å variere både brød og pålegg. Godt matpakke-år!

Solsikkebrød

Ca. 15 stk.

Lekre, saftige småbrød som virkelig gir mersmak. Bruker du kald væske kan du sette deigen kvelden i forvegen og bake de ut. Da steker du dem om morgenen og får ferske brød til frokost og niste.

1 pk. (50 g) gjær
5 dl melk
1 beger (3 dl) Kesam
1 ts salt
1 dl solsikkefrø
3 dl grovbakstmel
3 dl sammmalt hvete fin
ca. 10 dl hvetemel

eggpensling
solsikkefrø

I stekeovnen: 225 °C, ca. 15 minutter

Rør gjæren ut i melken. Bruk kald melk hvis du skal la deigen heve over natten, hvis ikke varmes den til ca. 37 °C før gjæren røres ut. Tilsett kesam, salt, mel og solsikkefrø slik at deigen blir passe fast og smidig. Del deigen i ca. 15 biter og trill til boller. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. Legg over et håndklde og la dem stå kjølig til neste dag, ca. 8 - 10 timer. Før steking pensles brødene med egg, solsikkefrø drysses på.
Stekes og avkjøles på rist. Passer utmerket til frysing også. De holder seg saftige lenge da de innholder Kesam.
Vil du gjøre de fredig med en gang rører du ut gjæren i lunken melk, tilsetter de øvrige ingrediensene og setter deigen til heving tildekket på lunt sted., ca. 30 minutter Bak ut bollene, hev dem på nytt ca. 20 minutter og stek dem.

Porsjonsbrød

Bak en porsjon brød og frys dem. Det er lurt å ta ut de brødene du trenger til niste kvelden i forvegen.
Ca. 24 stk.

1 pk. (50 g) gjær
5 dl lunkent vann
1 ts salt
1 beger (3 dl) Kesam
3 dl sammalt hvete, grov
ca.1 l (600 g) hvetemel

melk til pensling
evt. valmuefrø

I stekeovnen: 250°C i ca. 10 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Varm melken til den er lunken (37 °C) og rør ut gjæren i den. Ha i salt, Kesam, grovt mel og nesten alt det fine melet. Arbeid deigen sammen til den er smidig og ikke klisser. La den heve på lunt sted under plast ca. 20 minutter. Ha deigen på bakebordet og del den i fire like store biter. Trill dem og del pølsene i 6. Trill hvert emne til rund bolle. Sett dem på bakepapir på stekebrett og la dem hever ytterligere ca. 30 minutter.
Pensle med melk og strø over valmuefrø. Stekes. Avkjøles på rist under håndklede.

Scones

Scones er enkelt og raskt å lage all den tid de lages uten gjær. Scones bakt med Kesam gjør at de holder seg saftige lenger enn vanlige scones.

8 store biter

4 dl sammalt hvete, fin eller grov
ca. 4 dl hvetemel
1 ts salt
6 ts bakepulver
3 dl (1 beger) Kesam
1 dl vann

I stekeovnen: 250 °C, ca. 10 minutter

Bland det tørre og tilsett Kesam og vann. Rør sammen til en deig, gjerne i kjøkkenmaskin. Del deigen i to deler. Lag flate, runde leiver/kaker, ca. 15 cm i diameter. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. Skjær et kryss i hver kake med en spiss kniv nesten helt igjennom deigen før du steker dem. Bryt dem fra hverandre og bruk dem som rundstykker.

Gulrotbrød

Saftig og godt brød med gulrøtter som holder seg godt. Spennende å bruke som brød i nistepakken. Egner seg godt til frysing.

2 stk.

50 g (1 pk.) gjær
5 dl melk
2 ts salt
2 mellomstore gulrøtter, finrevet
12 - 13 dl grovbakstmel

eggpensling
sesamfrø
evt. litt urtesalt

I stekeovnen: 225 °C, ca. 15 - 20 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen, varm melken til den er lunken. Hell den lunkne melken over gjæren og rør til den er oppløst. . Tilsett det øvrige, hold igjen litt av melet slik at deigen ikke blir for fast. Arbeid kraftig slik at den kjennes smidig. Heves under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Ha deigen på melet bord og del den i to deler. Form dem til brød. Legg dem på bakepapir på stekeplate, dekk til og la dem heve ca. 20 minutter. Pensle med egg og strø på noen sesamfrø og ebentuelt litt urtesalt. Stekes. Avkjøles under håndklede på rist. Smaker kjempegodt med smør og brunost på.

Skolerøre med kesam

Enkel og grei salat som gir frisk smak på brødet til lunchen. Bruker du ikke alt på en gang holder den seg noen dager. Oppbevar kjølig i tett plastboks.
Rikelig til 10 brødskiver.

1 beger (3 dl) Kesam
10 skiver salami
1 vårløk, finhakket
½ rødløk, finhakket
litt slangeagurk, i små terninger
salt og pepper

Skjær salami i strimler, bland med kesam og de andre ingrediensene. Smak til med salt og pepper.

Frokostsalat

På nistematen smaker det godt med noe saftig godt! Passer i både rundstykker og på brødskiva. Salaten holder seg noen dager etter at den er laget.
Rikelig til 10 brødskiver.

1 beger (3 dl) Kesam
100 g spekeskinke eller annet kjøttpålegg
1 ss fransk sennep
½ rødløk, finhakket
½ dl klippet gressløk
4 ss solsikkefrø, ristede
salt og pepper

Bland kesam, skinke i strimler, rødløk, gressløk og solsikkefrø som er ristet litt i tørr panne. Smak til med salt og pepper.

Kesamsalat

En pikant liten smårett som med fordel kan brukes på brødskiva eller i lefse eller myk tortilla.

3 dl (1 beger) Kesam
100 g røkt laks
100 g rensede reker
1 ss finhakket dill
1 ss finhakket gressløk
1 - 2 ts sennep

Hakk laksen og rekene og bland med Kesam. Rør i dill, gressløk og sennep (smak deg frem alt etter hvor sterk sennepen er). La blandingen stå og trekke før du serverer den på brød, rundstykke eller i lefse. Det kan være en morsom variant å bruke lefse eller myk tortilla til nistepakka.Smør på salat og rull sammen. Sett tannstikker i lefserullen og skjær passe store kubber. Dryss gjerne over litt friskt klippet grønt.

Tunfisksalat

En spennende salat som kan brukes til mer enn pålegg på brødskiva.
Til ca. 10 brødskiver.

3 dl (1 beger ) Kesam
1 boks tunfisk i olje(150 g)
1 rødløk, finhakket
1 eple, i små terninger
1 ts karri
¼ ts salt

La tunfisken renne av seg. Skjær eplet i små biter og finhakk rødløken. Bland tunfisk, rødløk, eple, Kesam og karri. Smak til med salt. Passer også godt smurt på lefse eller myk tortilla, som rulles sammen. Spises hel sammenrullet, eller delt i mindre biter.

Osteblings

Matpakke med ost må vi bare ha. Nå er det enklere for alle å smøre matpakke når vi har ost ferdig i skiver. Selv små barnehender klarer å lage ostematen selv med ferdig skivet ost hvis brødet også er oppskåret.. Legg gjerne på paprika, reddiker eller tomat på gulosten, eller kankje frukt som eple- eller pæreskiver.





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Blåbærmuffins 7.

Blåbærmuffins 7


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.01.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

60 g havregryn
3 dl melk
250 g sammalt hvete, fin
3 ts bakepulver
½ ts salt
150 g sukker
100 g blåbær
1 stk egg
6 ss rapsolje


Smakfulle og mettende blåbærmuffins. Ha de som tilbehør i matpakken, eller lag små blåbærmuffins og server på fest.


Fremgangsmåte

1. Bland havregryn og melk. La det stå og trekke i 10 minutter.
2. Bland sammen mel, bakepulver, salt, sukker og blåbærene i en stor bolle.
3. Rør inn et sammenvispet egg og oljen i havreblandingen. Tilsett havreblandingen sammen med det tørre. Rør til det så vidt er blandet, og fyll røren i smurte muffinsformer.
4. Stek muffinsene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 20 minutter. La dem avkjøles i minst fem minutter før de tas ut av formene.

Tips:
Blåbærene gir lett deigen en mørk farge. For å unngå dette, kan blåbærene drysses over muffinsrøren etter at den er fordelt i muffinsformene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 250,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lunsjsalat med byggryn.

Lunsjsalat med byggryn


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 22.07.2009
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

200 g byggryn
8 dl vann
1 ts salt
1 stk hodesalat
8 – 10 stk cherrytomat, rød
1 stk gul paprika , el. rød/orange
1 stk slangeagurk
1 pose tørkede tranebær (ca. 100 g)

Dressing:
3 dl kesam eller matyoghurt
2 ss finhakket frisk koriander eller tørket
2 ss finhakket frisk rosmarin eller tørket
1 ss sitronsaft
nykvernet salt og pepper


En salat som passer godt som matpakke på jobb eller på tur. Pakk salat og dressing hver for seg, og du har en deilig, frisk matpakke.


Fremgangsmåte

Legg byggrynene i vann kvelden før eller minst 8 timer i forveien. Kok byggrynene i bløtevannet sammen med salt i ca. en halv time til grynene er myke, men fremdeles har en hard kjerne midt i. Sil av overflødig vann og avkjøl byggrynene.

Lag dressingen ved å blande sammen ingrediensene og smak til med nykvernet salt og pepper. La dressingen stå kaldt i minimum 20 minutter, slik at smaken fra krydderurtene får satt seg.

Skyll grønnsakene og la dem renne godt av. Del tomatene i to. Kutt opp paprika, agurk og salat i pene, små biter. Bland alt sammen med de avkjølte byggrynene og tørkete tranebær.

Server salaten med dressing.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,27.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Matboks med kjøttboller.

Matboks med kjøttboller


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.12.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

30 g kjøttboller (tre stykker)
30 g hvitost i terninger
3 stk rød cherrytomat
½ stk grønt eple i terninger
½ stk grovt rundstykke
3 stk jordbær delt i to


En liten salat med kjøttboller og ost i matboksen kan være en kreativ og god variant i stedet for "to med leverpostei".


Fremgangsmåte

Stikk kjøttboller eller pølsebiter på små trespyd sammen med en ostebit og en cherrytomat.
Lag gjerne en liten overraskelse med noen osteterninger og en eplebit. Du kan også legge et halvt rundstykke og noe grønt (f eks sukkererter) oppi boksen.
Fullfør matpakken med noen jordbær delt i to - det gjør matpakken ekstra fristende!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 123,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eggsalat 3.

Eggsalat 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2013
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 stk egg , hardkokte og delt i små biter
1 ½ dl kesam original, 8 %
1 ss majones
1 stk rød paprika , kuttet i små biter
3 ss purre evt løk, finhakket
¼ ts salt
¼ ts pepper


Påleggsalater er kjempegode å bruke på skolematen. De holder seg gjerne i et par dager i kjøleskapet.


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en bolle og bruk som pålegg.
Passer godt på rundstykker, baguetter, wraps eller pitabrød, gjerne sammen med litt grønn salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 131,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Magre scones med cottage cheese.

Magre scones med cottage cheese


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

4 dl sammalt hvete, fin
ca. 4 dl hvetemel
1 ts salt
3 ts bakepulver
150 g cottage cheese
2 dl skummet melk


Scones passer kjempegodt til frokost, lunsj i matpakken eller som et lite mellommåltid.


Fremgangsmåte

Bland det tørre. Tilsett cottage cheese og melk. Rør deigen jevn og del den i fire deler.
Lag flate runde kaker, 15 cm i diameter og legg dem på smurt stekeovnsplate. Skjær et kryss i hver kake med en skarp kniv før du steker dem i stekeovnen ved 250 °C i ca 10 minutter.
Scones er herlig nystekt med f.eks. brunost (gjerne mager), magerost eller lettsyltetøy på.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 213,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Matpakken første skoledag.

Matpakken første skoledag


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 15.08.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

2 skive grovt brød
1 beger yoghurt
1 lite beger kornblanding
¼ stk honningmelon uten skall
1 kopp friske bær (jordbær og blåbær)

Omelett:
1 stk egg
1 ss vann
Litt salt


En skikkelig matpakke til den første skoledagen eller senere. Denne er variert og sunn. Passende for litt større barn.


Fremgangsmåte

1. Velg et grovt brød du vet vedkommende som skal ha matpakken, liker godt.
2. Lag omelett av egget, vannet og litt salt.
3. Skjær melon og jordbær i biter.
4. Plasser brødskiver, omelett, yoghurt, kornblanding, bær og melon i matboksen.

Tips!
Husk å sende med skje til yoghurten, og gjerne en fin serviett.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 107,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:17





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.