Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nøkkelråd for mat og mosjon

Oppdatert: 08.01.2006 Publisert: 08.01.2006 Tema: Trening Forfatter: Fotograf: Kai Nordrum, Astrid Hals




Å ha et sunt kosthold og en livsstil som er aktiv nok til å gi helsegevinst, er ikke så vanskelig som mange tror. Du trenger verken å følge strenge dietter eller harde treningsprogrammer. Det viktigste er hva du gjør i det daglige.

Nøkkelråd for kostholdet:

  • spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig
  • velg kokte eller bakte poteter fremfor chips og pommes frites
  • spis grove korn- og brødvarer
  • spis mer fisk – både som pålegg og middag
  • velg magre kjøtt- og meieriprodukter
  • velg myk vegetabilsk margarin eller olje framfor hard margarin eller smør
  • kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri
  • vær varsom med salt
  • vann er den beste tørstedrikk
Nøkkelråd for fysisk aktivitet:

  • gå eller sykle i stedet for å bruke bil
  • ta trappen i stedet for heisen
  • må du ta buss eller tog, gå en eller to holdeplasser før du går på
  • gå eller sykle til butikken i stedet for å bruke bil
  • snømåking er styrketrening
  • hagearbeid er god mosjon
  • husarbeid og bilvask er også god mosjon
  • barn og barnebarn er spreke treningskamerater.
  • aking, ballspill, en tur på ski eller i svømmebassenget er flott trim

Minst fem om dagen



Mye frukt, bær, grønnsaker og poteter er bra for helsen. Minst fem om dagen er en god leveregel. Da blir det også lettere å få til et sunt, variert og smakfullt kosthold.
  • Spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig.
  • Spis helst forskjellige typer frukt og grønnsaker.
  • Spis gjerne friske, rå grønnsaker og salater.
  • Spis gjerne blomkål, brokkoli, gulrot, spinat, hodekål, salat og sitrusfrukter (for eksempel appelsin og grapefrukt).
Fem om dagen kan bety

et glass juice til frokost
en gulrot til lunsj
poteter og salat eller grønnsaker til middag
en pære til kvelds

eller

banan, tomat og agurk som pålegg til frokost
et eple til lunsj
grønnsaksuppe til middag, appelsin til dessert
gulrot som mellommåltid

Tips

Frukt og grønnsaker inneholder mye vitamin C. Vitamin C fører til at jerninnholdet i kornprodukter lettere tas opp i kroppen. En ekstra grunn til å bruke frukt og grønnsaker til brødmåltidene!




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:743


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!