Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nordmenn ville etter lutefisk på restaurant

Oppdatert: 27.12.2012 Publisert: 22.12.2012 Tema: Fisk Forfatter: Fotograf: Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø/Norges sjømatråd




Den smakfulle tradisjonsdelikatessen lutefisk blir stadig mer populær blant nordmenn på julebord.
I fjor spiste vi 914 tonn lutefisk i restaurant og storhusholdning. I år estimerer Flesland Markedsinformasjoner AS en økning til 970 tonn lutefisk.

Trendy tradisjonsmat

Marit Stagrum Ottem i Norges sjømatråd tror det er spesielt de yngre lutefiskspiserne, som står for denne økningen.
– Yngre spiser lutefisk på restaurant i stedet for å lage det hjemme. Det kan se ut som at tradisjonsmat som lutefisken har blitt trendy og et statussymbol, spesielt blant folk i storbyene, sier Stagrum Ottem.
Jørn Lie er kjøkkensjef og eier av restaurant Gamle Raadhus. Han er Norges uoffisielle lutefiskgeneral. Lie opplever at flere yngre spiser lutefisk på restaurant nå enn før, og forteller at mange i 30-årene kommer til Gamle Raadhus Restaurant på lutefisklag. Lutefisk står også høyt i forretningsmiddager.
– Mange inviterer forretningsforbindelser med på lutefisk hos oss, noe som ikke var like vanlig tidligere da lutefisken i større grad var forbeholdt private selskaper, sier Lie.

Første gang er avgjørende

Lutefiskgeneralen mener den første gangen er den viktigste.

Oppskrift på tradisjonell lutefisk

Lutefisk servert på tradisjonell vis med ertestuing, bacon og gode poteter, norsk tradisjon på sitt beste. Noen vil ha brunost og sirup i tillegg, lutefisken har mange venner.

Ingredienser
4 porsjoner
Tid: 40-60 min

2 kg lutefisk
1 ss salt
200 g bacon

Ertestuing
3 dl erter, tørre
1 dl melk
1 ss hvetemel
1 ts salt
vann

Tilbehør
600 g mandelpotet
pepper, grovmalt

Framgangsmåte
Sett stekeovnen på 200° C. Skjær lutefisk i serveringsstykker og legg dem i en langpanne eller ildfast form med skinnsiden ned. Dryss salt over lutfisken og dekk til med lokk eller aluminiumfolie.
Sett formen i stekeovn på 200° C i ca. 30 minutter. Mindre mengde lutefisk tar kortere tid.

Ertestuing
La erter ligge i vann natten over.
Kok dem i vann til de er møre.
Lag jevning av melk og hvetemel. Rør inn jevningen og la dette koke i ca. 5-6 minutter. Smak til med salt.
Du kan også få kjøpt halvfabrikat i butikken.

Bacon
Skjær bacon i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.
Server lutefisken med bacon, ertestuing og mandelpoteter.

Norges sjømatråd (Sjømatrådet) er sjømatnæringens egen markedsføringsorganisasjon. I det norske markedet er Sjømatrådet synlig gjennom merkevaren Godfisk. Sjømatrådet har hovedkontor i Tromsø, og er etablert i 12 av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen finansierer virksomheten gjennom en lovpålagt eksportavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Fiskeri- og kystdepartementet.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2600


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!