Gå til forsiden av matoppskrift.no

Ny smakfull salatbok

Oppdatert: 18.06.2006 Publisert: 18.06.2006 Tema: Bok Forfatter: Fotograf: Mattis Bjørnsen




Jørgen Koldrup: Salater!

En ny smakfull bok om salater havnet ned på pulten min her om dagen. Her var det virkelige utvalg i salater av alle typer. Masse oppskrifter med smakfulle bilder som virkelig anbefales.
Dett er en bok som er delt inn etter årstider og en får masse tips til alt fra enkle salater til de mer avanserte og kjente klassikere.

"Hvorfor salater?
I dagens samfunn med store krav til effektiv kontorstoljobbing er det viktigere enn noen gang å være bevisst i matveien. De næringsstoffene kroppen vår trenger, finner vi helst i friske råvarer. Jeg synes salater er fantastisk fascinerende. Det finnes så utrolig mange muligheter til å variere med spennende smaker og konsistenser. Salater kan spises som en hovedrett eller som spennende tilbehør. En salat kan være kald eller varm, sterk eller mild. Og det beste av alt: det er enkelt å briljere på kjøkkenet med salater!"


Dette er forfatter Jørgen Kolderups utmerkede begrunnelse for en salatbok som følger årstidene og høysesongen for de ulike råvarene. Asparges er best om sommeren. Skalldyr trives best i iskaldt vann - og smaker derfor best på vinteren o.s.v.

Jørgen Koldrup er 25 år, født og oppvokst i Son. Hans to bestemødre gis æren for de første gastronomiske opplevelser. Det endte da også med kokkeutdanning. Så to års inspirerende læretid på Hotel Continental, under sjefer som Robert Bruun, Pål Suarez, Trond Andresen og Oddbjørn Moen. Deretter gikk turen til Brasseriet Hansken, hos Yngvar Nilsen, som kokk og etter hvert soussjef. Men utferdstrangen tok overhånd og med ryggsekk og åpent sinn har Jørgen fartet som «matturist» til ulike deler av verden. Nå sist Japan. Etter nytt opphold på Continental og Blå restaurant i Asker, bidro han til etableringen av Kreativ Catering med matkurs, «gla'koking» - og catering. Etter også å ha utmerket seg i flere konkurranser, startet han sitt eget firma SMAK! ! i Oslo. I tillegg til matkurs og cateringvirksomhet, driver han med matstyling hos reklamebyrået Inkognito og vikarierer på et og annet restaurantkjøkken.

Jørgen Koldrup har sine egne favorittsalater som er med i boken
  • Vårgulrøtter med sopp og kapers
  • Aspargessalat med posjert egg
  • Rødbete- og gulrotsalat
  • Løksalat med asparges og speilegg
  • Gulrotsatat med vårløk og sitrondressing
  • Nepesalat med kamskjell
  • Sellerisalat med rabarbrakompott og ostekrem
  • Rabarbra- og jordbærsalat
  • Agurksalat og chilistekt scampi
  • Pastasatat med nykål og stekt bacon
  • Caesarsalat
  • Makrell i tomat-salat
  • Salade nicoise
  • Marinert honningmelon i salat
  • Salat med gravørret, pepperrot og rømmepoteter
  • Mango- og avokadosalat
  • Jordbær- og stangsellerisalat med ostekrem
  • Salat med maiskroketter og sukkererter
  • Aspargesbønner med mango og skinke
  • Spinatsalat med varm mais og kylling
  • Salat med spekeskinke og rødvinsglaserte plommer
  • Soyabakt gresskar og vaktelegg med villris
  • Lun kongekrabbe med persillerot og kantareller
  • Salat med stekte pærer og appelsin
  • Fruktsalat med plommer og karamelliserte nøtter
  • Couscoussalat med blåskjell og fennikel
  • Linsesalat med avokado og skinke
  • Lun papnkasalat med lettsaltet torsk
  • Gulrot- og appelsinsalat med basilikum og kylling
  • Bakt paprika med nøtter og ost
  • Sikorisalat med brie og valnøttkrokan

Jørgen Kolderup
SALATER!
Fotografier ved Mattis Bjørnsen Ib.
Kr 329.-
Cappelen Forlag




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:843


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!