Gå til forsiden av matoppskrift.no

Nydelige grillspyd med svinekjøtt

Oppdatert: 11.07.2016 Publisert: 11.06.2012 Tema: Sommer Forfatter: Fotograf: matprat.no




Nå som grillsesongen er i gang, så er det igjen tid for oppskrifter på nydelige grillretter. Her hjemme har vi flere ganger prøvd å lage grillspyd, med litt varierende resultat. Men det er noen oppskrifter og tips som går igjen som vellykkede.
Jeg har selv problemer med at spydet svir seg eller faller fra hverandre. Eller så passer ikke ingrediensene sammen, samt at noen trenger lenger steketid enn andre. Ofte kan en løse det med å ha grillspyd med bare kjøtt og noen med bare grønnsaker. Og huske å pensle god med kryddersaus hele tiden.
Og jeg har og tatt med næringsinnholdet på alle, så ser dere at svinekjøtt ikke er det mest fetende kjøttet.

Men først noen:

Grillspydtips:


  • Det er enklest å bruke grillspyd på en åpen, ikke altfor stor grill.
  • Sørg for at det er jevn, men ikke for sterk varme før de legges på.
  • Bruk helst spyd av metall, men pass på, de blir varme.
  • Brukes trespyd, så la de ligge i vann en god stund før grilling(1-2 timer), ellers brenner de opp.
  • Del råvarene i jevnstore biter før de tres på.
  • Ikke la det stikke ut biter, de svir seg.
  • Snu grillspydene ofte slik at de ikke svir seg.
  • Husk at enkelte råvarer ikke trenger så lenge grilling. Feks sjampinjong går fort. Lag feks egne spyd med kjøtt og egne med grønnsaker.
  • Det er lurt å marinere kjøttet før grilling. Del det gjerne opp først i terninger, ha i en plastpose med marinade og la det stå kaldt noen timer.
  • Ikke sett råvarer for tett på spydet, men husk at noen løsner når de blir stekt.
  • Pensle alltid med grillolje før grilling, og pensle gjerne underveis også.
  • Ikke vær redd for å prøve nye råvarer. Det går fint å grille eple, ananas, kamskjell, reker, oliven, de fleste slag grønnsaker mm.
  • For å gjøre det billigere så kjøp gjerne svinekjøtt som koteletter (nakke eller vanlige), flinstek. Det er ikke nødvendig å bare grille fileter.
  • Sikre ting på grillspydet er forskjellige pølsetyper i tillegg, små løk, sopp, små tomater, ananas, squash, paprika,mm.
  • Husk at feks sitron, laurbærblader, sylteagurk kan sette god smak på det andre.
  • Som tilbehør bruker du en salat, ris, bakt potet, grillet potet eller godt brød.


Spanske spyd på ris

Næringsinnhold for 100 gram
Kcal 208,22 Kcal
Protein 15,73 gram
Fett 6,82 gram
Karbohydrater 20,92 gram

4 porsjoner

600 gr mørt svinekjøtt (skinkebiff, flatbiff eller filet)

Marinade:
5 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
grovmalt pepper
0,2 ts Cayennepepper
4 porsjon(er) ris
0,5 stk løk
2 stk chilipeppper
1 ts gurkemeie

1. Skjær kjøttet i terninger. Bland sammen krydder og olje til marinaden og la kjøttet ligge i marinaden minst 1 time.
2. Træ kjøttet på spyd og grill/stek 10-12 minutter. Snu og pensle ofte.
3. Kok risen etter anvisning på pakken sammen med gurkemeie.
4. Finhakk løken og skjær chilien i ringer (ta ut frøene). Bland sammen med risen.

En blanding av cherrytomater, oliven og marinert hvitløk er godt til. Dette er en oppskrift som får høy karakter av dere brukere.

Svinemedaljonger på pinne

Næringsinnhold for 100 gram
Kcal 116,27 Kcal
Protein 14,57 gram
Fett 4,51 gram
Karbohydrater 3,75 gram

4 porsjoner

600 gr indrefilet av svin
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
1,5 ts provencekrydder
12 stk tørket aprikos
12 stk cherrytomat, rød
2 ss olje til pensling
4 stk grillspyd

1. Skjær indrefileten i ca 1 cm tykke skiver.
2. Gni inn medaljongene med krydder.
3. Tre aprikoser og cherrytomater annen hver gang sammen med medaljongene på spyd. Pensle alt med olje.
4. Grilles forsiktig på middels varme i 4-5 minutter. Snu ofte.

Grillspyd med svinekjøtt og aprikos

Næringsinnhold for 100 gram
Kcal 102,02 Kcal
Protein 12,74 gram
Fett 3,04 gram
Karbohydrater 4,98 gram

2 porsjoner

300 gr renskåret svinekjøtt fra flatbiff eller filet
0,5 stk rød paprika
0,5 stk grønn squash
10 stk tørket aprikos
1 ss olje til pensling
1 ts salt
0,5 ts pepper
8 stk grillspyd

Et praktisk "spyd-tips" før du begynner:
Bruker du grillspyd av tre, bør de legges i vann en stund først ellers kan de ta fyr.

1. Skjær kjøtt og grønnsaker i tilnærmet like store biter ca. 3 x 3 cm og tre dem vekselvis på spydene. For å få jevn grilling på alle sider er det viktig at bitene ikke sitter for tett.
2. Pensle spydene med litt olje, slik at de ikke fester seg til grillen. Krydre med salt og pepper.
3. Grillspydene grilles rundt i 2-4 minutter, snus ofte.
Server grillspydene med en type eksotisk saus. Sausen kan du få kjøpt ferdig på flaske eller du kan lage den selv.

Satayspyd

Næringsinnhold for 100 gram
Kcal 115,17 Kcal
Protein 22,49 gram
Fett 2,47 gram
Karbohydrater 0,91 gram

4 porsjoner

800 gr svinefilet eller annet benfritt kjøtt av svin i lange, tynne strimler
4 ss soyasaus
1 ts ingefær fersk, revet
1 ts koriander, malt
1 ss sitronsaft
2 ss sesamfrø

1. Træ de tynne strimlene av svinekjøtt på et spyd som et trekkspill.
2. Bland sammen soyasaus, ingefær, koriander og sitronsaft. Pensle spydene med blandingen og la det trekke en stund før de grilles. Like før grilling, drysser du på sesamfrø.
Grilles ca. 2 minutter på hver side.

Grillspyd med svinefilet, fersken og purre

Næringsinnhold for 100 gram
Kcal 117,05 Kcal
Protein 12,65 gram
Fett 5,70 gram
Karbohydrater 3,18 gram

Porsjoner: 4

800 g indrefilet av svin (gjerne marinert)
4 stk. fersken
1 stk. purre
100 g hakkede hasselnøtter
½ ts salt
¼ ts pepper

1. Skjær kjøttet i 2x2 cm. Ha på salt og pepper hvis du ikke har valgt marinert kjøtt. Du kan også marinere kjøttet selv.
2. Del fersken og purre i like store biter som kjøttet.
3. Træ på grillspydene med lagvis kjøtt, fersken og purre – 3-4 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd! Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd.
4. Grill spydene på sterk varme i 3-4 minutter.

Server med bønnesalat.

Kotelettspyd

Næringsinnhold for 100 gram
Kcal 247,28 Kcal
Protein 16,56 gram
Fett 17,84 gram
Karbohydrater 4,28 gram

4 porsjoner

4 stk svinekoteletter, a 200 g
2 fedd hvitløk
1 ss ingefær
0,5 dl japansk soya
1,5 ss honning
2 ss olivenolje
1 ts salt
0,5 ts pepper, kvernet

1. Skjær ut beinet fra kotelettene og del de i to.
2. Finhakk hvitløken, riv frisk ingefær og bland med soya, honning og olivenolje.
3. Legg kjøttet i marinaden og la det ligge kaldt ca 4 timer.
4. Tre en halv kotelett på et grillspyd, dryss over salt og pepper. Grill kotelettspydet i 3-4 minutter.

Tex Mex Grillspyd med ytrefilet av svin

Næringsinnhold for 100 gram
Kcal 188,13 Kcal
Protein 11,25 gram
Fett 12,58 gram
Karbohydrater 6,91 gram

4 porsjoner

400 gr ytrefilet av svin
200 gr fersk chorizopølse
1 stk rød paprika
2 stk maiskolbe
1 stk rødløk
2 stk kiwi
1 dl olje
1 pose(r) tacokrydder
4 stk grillspyd

Tre kjøtt og grønnsaker/frukt i passende biter vekselvis på spyd. Rør krydderet inn i oljen og pensle den på spydene. Grill spydene på alle sider i ca 10 minutter til sammen.
Serveres sammen med salsa og nachos.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2474


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!