Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Nyttårsmiddag med eksotisk Norskt reinsdyrkjøtt ::

Nyttårsmiddag med eksotisk Norskt reinsdyrkjøtt

Mørt og godt reinsdyrkjøtt er noe av det beste norsk natur kan by på, og til nyttårsmiddagen skal vi selvsagt unne oss det aller beste. Godt reinsdyrkjøtt er tilgjengelig i butikkene, både som fileter og som stek.

Reinsdyrkjøttet med sin smak av norsk natur, og med godt tilbehør, kan gi mange spennende muligheter og kombinasjoner, som garantert gir store smaksopplevelser. Nyttårsaften er også kvelden for å ta vare på familie og gode venner, og tilberede spennende og god mat. Så kanskje reinsdyrfilet, eller en god reinsdyrstek blir ditt valg til nyttårsmiddagen i år?

Her er 3 forslag til nyttårsmiddagen med reinsdyr

Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp

Noen ganger er kun det beste godt nok. Reinsdyrfilet er et råstoff som gir garantert store matopplevelser. Tilberedt med kjærlighet er suksessen garantert.

Porsjoner: 4

800 g reinsdyrfilet , indre- eller ytrefilet
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss smør
1 ss finhakket frisk timian
1 ss finhakket frisk salvie

Poteter:

4 stk. potet
4 stk. pære
1 ss smør
¼ ts pepper
½ ts salt

Saus:

1 stk. sjalottløk
1 ss smør
2 dl rødvin
1 ps. sjysaus

Grønnsaker:

100 g frisk spinat
100 g sopp
6 stk. sjalottløk
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ss smør

Slik gjør du:



1. Skrell potetene og skjær poteter og pærer i ca. 1/2 cm tykke skiver.
2. Brun skivene i smør i varm stekepanne. Krydre med salt og pepper.
3. Ta dem ut og stable annenhver skive med pære og potet til et "pæretårn". Sett pærene i en ildfast form.
4. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Rull fileten i urtene, krydre med salt og pepper. Brun fileten i varm panne til den får en gyllen farge. Legg den i formen sammen med "pæretårnene" og stek ferdig i ovnen på 180 °C i ca. 20 minutter.

Saus:

1. Hakk og fres sjalottløken i smør. Hell på rødvin og kok uten lokk til det er halve mengden igjen.
2. Lag saus etter oppskrift på posen; litt av vannet erstattes med rødvinssjyen.

Grønnsaker:

1. Skrell sjalottløken og del den i fire på langs.
2. Riv av stilkene og skyll spinaten godt i kaldt vann.
3. Rens soppen og skjær den i store skiver.
4. Brun sopp og løk i stekepanna og vend inn spinaten de siste 2 minuttene av stekingen

Reinsdyrmedaljong

Porsjoner: 4

1 stk. ytrefilet av reinsdyr (600-800 g)
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
2 ss smør

Grønnsaker:

2 stk. gulrot
½ stk. kålrot
2 ss sukker
½ stk. lime
2 ss olivenolje
½ ts salt
¼ ts pepper

Saus:

20 stk. stjerneløk
½ l eplejuice
2 ss sukker
1 ss balsamicoeddik
1 ss smør

Potetpuré:

ca. 8 stk. potet
2 ss smør
2 ss seterrømme
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss hakket frisk timian
1 stk. purre
5 dl vann

Slik gjør du:



1. Del fileten i fire, sett stykkene på høykant, og press sammen til en biff.
2. Krydre og stek på god varme på begge sider. La de ettersteke i panna et par minutter.

Grønnsaker:

Rens og skjær grønnsakene i staver. Legg dem i ildfast form, ha på lime, olje og krydder. Stek på 200 ºC i 20-30 minutter.

Saus:

1. Rens løken, og la den fosskoke sammen med juice, sukker og eddik i 1/2-3/4 time til sausen har sirupskonsistens.
2. Ta opp løken, og server den ved siden av de bakte grønnsakene. Pisk inn smøret i sausen.

Potetpuré:

1. Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Mos dem og tilsett smør, rømme og krydder.
2. Skjær det grønne av purren, ca. 15 cm langt. Forvell 1 minutt i kokende vann. Lag en ring av purren og anrett potetpuréen oppi denne.

Reinsdyrstek med rødvinsaus

Porsjoner: 6

1 ½ kg reinsdyrstek
1 ½ ts salt
1 ½ ts pepper
2 stk. gulrot
1 stk. løk
1 stk. knollselleri (sellerirot)
150 g sopp
5 stk. einebær
2 dl kjøttkraft
½ fl. rødvin
ca 1 ss maizenna

Slik gjør du:

1. Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
2. Legg steken i en langpanne sammen med grønnsakene. Hell på rødvin og kraft og sett panna inn i stekeovnen på 175° C. Steketiden er ca. 1 1/2 time, avhengig av stekens tykkelse.
3. Når steketermometeret viser ca. 65° C har steken en rosa snittflate, ved ca. 72° C er den grå.

Ta ut steken og la den få hvile, mens du lager sausen. Sil sjyen, kok opp og smak til med krydder. Jevn med litt maizennamel utrør i litt kald vann. Smak til med salt og pepper.

Server reinsdyrsteken med kokte rotgrønnsaker, rødvinsaus og hasselbackpoteter.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:484

FAKTA/BYLINE
Publisert: 21.12.2011
Oppdatert: 29.12.2012
Tema: Vilt
Forfatter:
Fotograf: Inkognito, Anne Manglerud, Kim Holthe


Meld deg på nyhetsbrev