Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Ostesaus for alle ::

Ostesaus for alle

Jeg husker fra min tid i Bergen de gode sausene som man fikk til pastaen på Pasta sentralen. Slike sauser har jeg enda til gode å finne andre steder, men man kan jo enkelt prøve selv og det blir som oftest vellykket.
Pasta som middagsrett er kommet for å bli her i landet og hva er vel ikke bedre enn å diske opp med egenprodusert saus til denne. Og det er ikke så vanskelig som en tror. Og selvfølgelig passer ostesaus til andre retter også, feks til kylling er det godt.

I sin aller enkleste form er det kun snakk om en vanlig hvit saus tilsatt ost!
Om man lager den hvite sausen selv eller bruker pose er det samme. Og de fleste har noen osterester liggende i kjøleskapet.
Lag hvit saus etter oppskrift under eller fra pose. Tilsett så reven ost, det passer med ca 100 g til 3-4 dl saus. Bruker en vanlig hvit ost blir smaken nøytral, men bruker en en ost med mye smak blir smaken en helt annen. Tilsett også andre smakstilsetninger som røkt laks, strimlet bacon eller skinke, krydderurter, hvitløk og krydder. Og når en samtidig har kokt pastaen ferdig så er det klart til servering ganske fort.

Noen enkle oppskrifter.

Grønn ostesaus


4 porsjoner

2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
1/2 ts salt
1/2 ts hvit pepper
2 dl reven Jarlsberg
2 ss hakket persille
2 ss hakket gressløk

Lag hvit saus ved å smelte smør, røre inn mel og spe med melk. Kok opp og smak til med salt og pepper, og rør til slutt inn revet ost og hakket kruspersille og gressløk. Passer til feks blomkål.

Enkel ostesaus

4 porsjoner

1 ss smør /margarin
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 ss revet parmesan evt. annen hvit ost
1 ts salt
1/2 ts hvit pepper
1/4 ts muskat

1. Smelt smør i en kjele og rør inn melet.
2. Spe med melken under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk.
3. Ha i parmesan og la osten smelte. Smak til med krydder.

Ostesaus med hvitskimmelost

4 porsjoner

2 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
75 g blå- eller hvitskimmelost uten skorpe i terninger
1/2 ts sitronsaft
1 ts salt
nykvernet pepper
evt. revet pepperrot

Rør melet ut i melken og kok opp. Ha i osten og la sausen småkoke i et par minutter til osten har smeltet. Smak til med sitronsaft, salt, pepper og eventuelt litt revet pepperrot. Passer til kylling.

Ostesaus

4 porsjoner

2 ss smør
1 1/2 ss hvetemel
1 ts fransk sennep
1 eggeplomme
6 ss melk
1 ts worcestersaus
150 g reven ost

Smelt smøret, rør i hvetemelet og bland i alle ingredienser til sausen unntatt osten. La sausen koke ved svak varme til den tykner.

Tilsett osten, men la ikke sausen koke etter at osten er hatt i.

Grønn ostesaus 2

4 porsjoner 1-2 grønne paprika eller 400 g dypfryst hakket spinat
2 ss smør eller margarin
3 ss hvetemel
4 dl melk
3 dl revet, vellagret ost
salt
pepper
1 krm hvitløkpulver eller revet muskatnøtt

Halver paprikaen, fjern kjernehuset, skyll den og skjær den i terninger. Fres dem myke i fettet i et kokekar. Eller tin spinaten i fettet.

Rør melet ut i litt av melken. Hell i jevningen og resten av melken. Kok opp sausen under omrøring og kok den 2-3 minutter.

Trekk kokekaret fra varmen og rør i osten. La ikke sausen koke lenger, da blir osten seig. Smak til med salt og pepper samt litt hvitløkpulver eller revet muskatnøtt.

Til kokte grønnsaker, pasta og som gratengsaus.

Blåmuggsaus med gressløk

3 porsjoner

3 dl lettrømme eller kesam
75 g norzola, royal blue eller annen blåmuggost, moset
2 ss gressløk, finklippet
1 krm salt
1 krm hvit pepper

Rør sammen rømme eller kesam, eller bland halvparten av hver, sammen med moset ost og gressløk. Smak til med salt og pepper.

Gorgonzola saus med sjampinjong

2 ss. oliven olje
250 g. champinon i skiver
1 fedd hvitløk, presset
3 dl. Fløte
175 g. Gorgonzola

Varm oljen i en gryte og surr sjampinjongene i 5 min, tilsett hvitløk og surr ytterlig 5 min.
Rør inn fløte, kok opp og la koke i 1 minutt.
Rør i ost og varmes forsiktig opp til osten smelter. Må ikke koke.
Tilsett salt og pepper og serveres til pasta.
Dryss med persille og valnøtter

Norzola-saus

4 porsjoner

1 ss meierismør
1 ss hvetemel
2 ½ dl helmelk
ca. 100 g blåmuggost, Norzola, revet
2 dl crème fraîche eller seterrømme
1 ss sitronsaft
1 ts sukker
¼ ts hvit pepper

Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med melken slik at det blir en tykk saus, la det koke i 5 minutter. Tilsett osten og la den smelte i sausen. Rør i crème fraîche eller rømme. Smak til med sitronsaft, sukker og pepper.

Grønn saus fra Genova

4 porsjoner

100 g smelteost
1 bunt kruspersille, finhakket
salt
pepper
2 fedd hvitløk
1 1/2 dl olivenolje
50 g hasselnøttkjerner
1 klype basilikum
2 dl reven Parmesanost

Varm smelteosten og rør den med salt og pepper. Press hvitløken over, tilsett litt av oljen, rør osten smidig og myk.

Finhakk nøttene, bland dem i osten sammen med finhakket persille og basilikum.

Tilsett resten av oljen i en tynn stråle, rør hele tiden i osteblandingen så den ikke skjærer seg. Til slutt vendes den revne Parmesanosten forsiktig i.

Et godt følge til denne sausen er spaghetti med reven ost over.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:365

FAKTA/BYLINE
Publisert: 04.10.2006
Oppdatert: 11.11.2014
Tema: Ost
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter