Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Ostesaus for alle ::

Ostesaus for alle

Jeg husker fra min tid i Bergen de gode sausene som man fikk til pastaen på Pasta sentralen. Slike sauser har jeg enda til gode å finne andre steder, men man kan jo enkelt prøve selv og det blir som oftest vellykket.
Pasta som middagsrett er kommet for å bli her i landet og hva er vel ikke bedre enn å diske opp med egenprodusert saus til denne. Og det er ikke så vanskelig som en tror. Og selvfølgelig passer ostesaus til andre retter også, feks til kylling er det godt.

I sin aller enkleste form er det kun snakk om en vanlig hvit saus tilsatt ost!
Om man lager den hvite sausen selv eller bruker pose er det samme. Og de fleste har noen osterester liggende i kjøleskapet.
Lag hvit saus etter oppskrift under eller fra pose. Tilsett så reven ost, det passer med ca 100 g til 3-4 dl saus. Bruker en vanlig hvit ost blir smaken nøytral, men bruker en en ost med mye smak blir smaken en helt annen. Tilsett også andre smakstilsetninger som røkt laks, strimlet bacon eller skinke, krydderurter, hvitløk og krydder. Og når en samtidig har kokt pastaen ferdig så er det klart til servering ganske fort.

Noen enkle oppskrifter.

Grønn ostesaus

4 porsjoner

2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
1/2 ts salt
1/2 ts hvit pepper
2 dl reven Jarlsberg
2 ss hakket persille
2 ss hakket gressløk

Lag hvit saus ved å smelte smør, røre inn mel og spe med melk. Kok opp og smak til med salt og pepper, og rør til slutt inn revet ost og hakket kruspersille og gressløk. Passer til feks blomkål.

Enkel ostesaus
4 porsjoner

1 ss smør /margarin
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 ss revet parmesan evt. annen hvit ost
1 ts salt
1/2 ts hvit pepper
1/4 ts muskat

1. Smelt smør i en kjele og rør inn melet.
2. Spe med melken under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk.
3. Ha i parmesan og la osten smelte. Smak til med krydder.

Ostesaus med hvitskimmelost

4 porsjoner

2 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
75 g blå- eller hvitskimmelost uten skorpe i terninger
1/2 ts sitronsaft
1 ts salt
nykvernet pepper
evt. revet pepperrot

Rør melet ut i melken og kok opp. Ha i osten og la sausen småkoke i et par minutter til osten har smeltet. Smak til med sitronsaft, salt, pepper og eventuelt litt revet pepperrot. Passer til kylling.

Ostesaus
4 porsjoner

2 ss smør
1 1/2 ss hvetemel
1 ts fransk sennep
1 eggeplomme
6 ss melk
1 ts worcestersaus
150 g reven ost

Smelt smøret, rør i hvetemelet og bland i alle ingredienser til sausen unntatt osten. La sausen koke ved svak varme til den tykner.

Tilsett osten, men la ikke sausen koke etter at osten er hatt i.

Grønn ostesaus 2
4 porsjoner 1-2 grønne paprika eller 400 g dypfryst hakket spinat
2 ss smør eller margarin
3 ss hvetemel
4 dl melk
3 dl revet, vellagret ost
salt
pepper
1 krm hvitløkpulver eller revet muskatnøtt

Halver paprikaen, fjern kjernehuset, skyll den og skjær den i terninger. Fres dem myke i fettet i et kokekar. Eller tin spinaten i fettet.

Rør melet ut i litt av melken. Hell i jevningen og resten av melken. Kok opp sausen under omrøring og kok den 2-3 minutter.

Trekk kokekaret fra varmen og rør i osten. La ikke sausen koke lenger, da blir osten seig. Smak til med salt og pepper samt litt hvitløkpulver eller revet muskatnøtt.

Til kokte grønnsaker, pasta og som gratengsaus.

Blåmuggsaus med gressløk
3 porsjoner

3 dl lettrømme eller kesam
75 g norzola, royal blue eller annen blåmuggost, moset
2 ss gressløk, finklippet
1 krm salt
1 krm hvit pepper

Rør sammen rømme eller kesam, eller bland halvparten av hver, sammen med moset ost og gressløk. Smak til med salt og pepper.

Gorgonzola saus med sjampinjong
2 ss. oliven olje
250 g. champinon i skiver
1 fedd hvitløk, presset
3 dl. Fløte
175 g. Gorgonzola

Varm oljen i en gryte og surr sjampinjongene i 5 min, tilsett hvitløk og surr ytterlig 5 min.
Rør inn fløte, kok opp og la koke i 1 minutt.
Rør i ost og varmes forsiktig opp til osten smelter. Må ikke koke.
Tilsett salt og pepper og serveres til pasta.
Dryss med persille og valnøtter

Norzola-saus
4 porsjoner

1 ss meierismør
1 ss hvetemel
2 ½ dl helmelk
ca. 100 g blåmuggost, Norzola, revet
2 dl crème fraîche eller seterrømme
1 ss sitronsaft
1 ts sukker
¼ ts hvit pepper

Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med melken slik at det blir en tykk saus, la det koke i 5 minutter. Tilsett osten og la den smelte i sausen. Rør i crème fraîche eller rømme. Smak til med sitronsaft, sukker og pepper.

Grønn saus fra Genova
4 porsjoner

100 g smelteost
1 bunt kruspersille, finhakket
salt
pepper
2 fedd hvitløk
1 1/2 dl olivenolje
50 g hasselnøttkjerner
1 klype basilikum
2 dl reven Parmesanost

Varm smelteosten og rør den med salt og pepper. Press hvitløken over, tilsett litt av oljen, rør osten smidig og myk.

Finhakk nøttene, bland dem i osten sammen med finhakket persille og basilikum.

Tilsett resten av oljen i en tynn stråle, rør hele tiden i osteblandingen så den ikke skjærer seg. Til slutt vendes den revne Parmesanosten forsiktig i.

Et godt følge til denne sausen er spaghetti med reven ost over.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:365

Hurtigvalg

Se oppskrifter med:
Kylling Kalkun Epler Bananer Appelsiner Tomater Poteter Reker Torsk Laks Makrell Elg Reinsdyr

Tjenesten er en del av klikk.no

Informasjon om cookies
Kontakt oss og informasjon om siden

Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no, PB. 1638, 4688 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Daglig Leder Knut Pettersen


FAKTA/BYLINE
Publisert: 04.10.2006
Oppdatert: 04.10.2006
Tema: Ost
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen
Del artikkelen på:
Meld deg på nyhetsbrev