Gå til forsiden av matoppskrift.no

På tide å begynne julebaksten? Snadder i ventetiden!

Oppdatert: 25.11.2013 Publisert: 30.11.2010 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: matprat.no, melk.no, Knut Pettersen, Dansukker




Her er noen favorittoppskrifter som passer nå i ventetiden før jul. Og som gjerne forsvinner før jul. Men det er vel akkurat i denne tiden fremover at baksten smaker best. Og her er det ikke bare kaker!
Lykke til.

Denne skal vel strengt tatt spises på Lucia dagen.

Lussekatter

Stor porsjon

300 gr smør
1 liter Melk
4 dl sukker
2 gr safran
1 ss vann
100 gr gjær
1,8 kg hvetemel
1 stk egg til pensling

I stekeovnen: 225 ° C, ca. 15 minutter

Smelt smøret. Ha i melken. Pass på at den ikke er for varm for gjæren. Ha i sukker .Rør safran ut i vannet og ha det i melken. Hvis du bruker tørr-gjær blandes det i melet. Hvis ikke bland den ut i litt av melken. Ha i melet.
Spar litt av det ( ca 1/2 dl. ) Elt deigen lett. Dekk til og la den heve seg i en halv time. Så elter du inn resten av melet. Nå er deigen klar.
Lussekatter kan du forme som du vil. Når de er klar til steking setter du ovnen på 225 grader. Stekes i ca 8 min.

Karameller må til.

Fløtekarameller

3 dl kremfløte
250 gr sukker
100 gr lys sirup
50 gr smør

Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke til massen har en farge omtrent som mysost og er tykk som grøt. Dette vil ta ca. 30-40 min, avhengig av kjelens diameter. Rør godt hele tiden.

Gjør en prøve ved å helle en ts. Av massen i litt kaldt vann. Vannet skal forbli klart, og karamellklumpen må kunne formes til en kule. Hvis den ikke gjør det MÅ massen koke lenger.
Hell den flytende karamellmassen i to oljesmurte kakeformer La den avkjøles til romtemperatur. Del den deretter opp i passende firkanter.
oppbevares kjøligt.

Disse er enkle og forsvinner fort

Ristopper

Blir ca 36 stk

150 gr kokosfett
1 stk egg
150 gr melis
1 plate(r) kokesjokolade
2 ss sterk kaffe
1 ts vaniljesukker
Ca 7,5 dl kokt ris(jasmin feks)

Smelt fettet og avkjøl det litt. Egg og melis piskes porøst og luftig. Sjokoladen smeltes i kaffen. Bland sjokolade og vaniljesukker i eggedosisen. Tilsett fett under omrøring. Ha i ris til passe konsistens. Form raskt til små topper, som settes på bakepapir og settes til avkjøling.

Disse er og snadder til kaffen.

Store pikekyss

6 stk eggehvite
300 gr sukker
konditorfarge

Pisk eggehvitene stive. Fortsett å piske mens du tilsetter sukkeret litt etter litt til alt er brukt opp og massen er blank og seig. Vil du farge massen med konditorfarge, så vend fargen forsiktig inn ved hjelp av en slikkepott.
Fyll marengsen i en sprøytepose og sprøyt ut små eller store topper på bakepapir. Du kan også bruke en skje til å lage topper.
Vil du pynte pikekyssene med for eksempel hakkete nøtter, så dryss dem over før du setter dem inn i ovnen.
Tørk pikekyssene midt i ovnen ved 100 °C i ca. 1-2 timer. Husk at store pikekyss trenger dobbelt så lang tørketid som små pikekyss!

Tips:
La eggehvitene bli romtempererte før du pisker dem, så blir de enda luftigere! Pass på at redskapene er helt rene! Kommer det fett i eggehvitene vil de ikke bli stive.

Kanskje ikke helt julemat, men mange elsker disse.

Kandiserte epler

6 porsjoner

6 stk epler, 1 eple pr person
6 stk 6 trepinner til å stikke i eplet. Bruk de pinner man også bruker til kebab.
3 dl sukker
1 dl vann
1 ss hvit eddik (kan utelates)
Evt. kokos
Bakepapir til å sette eplene til tørk på.

Hell vann, sukker og evt. eddik i en ikke for stor gryte. Det må ikke komme sukker på siden av gryten, alt skal ned i vannet. La det koke til vannet er fordampet og massen blir tykk. I starten må det gjerne legges lokk på gryten, men når det fosskoker, tas lokket av.
Boblene begynner å bli tykke og seige. Hvis du har et termometer som går til 200 gradet skal temperaturen i massen være 162 grader. Tas av varmen når den ønskede temperatur er nådd.
PASS PÅ massen er utrolig varm og etser seg inn i huden hvis man får det på seg!!!!

Imens sukkermassen koker opp kan du ordne eplene. Eplene skylles og gnis HELT tørre. Stilken tas av. Pinnen stikkes i eplet hvor stilken har sittet. Stikk pinnen nesten helt igjennom eplet. Nå tar man eplet og snurrer det forsiktig rundt i sukkermassen. Når som er sukkermasse på hele eplet kan man dyppe det i kokos og stille det til tørk på bakepapiret.

Og så runder vi av med en skikkelig gløgg

Julegløgg

8 porsjoner

60 gr rosiner
40 gr mandler s nittet
3 dl portvin
1 ss sitronsaft
1 dl appelsinsaft
1 helflaske(r) rødvin
4 ss sukker
0,5 ts vaniljesukker
1 knivsodd kanel
2 ss appelsinlikør eller brandy

Bland rosiner, mandler, portvin, sitron- og appelsinsaft og la det stå varmt og tildekket i 3 timer.
Lunk rødvinen for svak varme og rør sukkeret i. Smak til med vaniljesukker og kanel, fjern vinen fra varmen og tilsett portvinen med fyllet.
La det hele stå varmt i 10 minutter. Smak til med litt brandy eller appelsinlikør.

Disse kommer fra Wenche U. Nydelige snacks som jeg savner og som bare måtte være med!

Peppermynte snacks

300 g melis
1 eggehvite
20 dråper peppermynteolje
100 g sjokolade

Smelt sjokolade og rør inn melis og peppermyntedråper. Skjær inn den stivpiskede eggehviten. La stivne på ett brett.

PS: Min kjære mor har allerede stekt krumkakene sine, så de må med her.
Men oppskriften kommer også fra Wenche.

Krumkaker

Denne er ganske enkel.
3 stk egg
150 gr smør
150 gr sukker
150 gr hvetemel
0,75 ts kardemomme

Pisk egg og sukker. Rør inn det tørre. Rør inn smeltet smør til slutt.

Stek i krumkakejern og krum de med en gang etterpå. Legges forsiktig på rist.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2043


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!