Gå til forsiden av matoppskrift.no

Pærer. en glemt delikatesse

Oppdatert: 17.10.2010 Publisert: 27.09.2009 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: frukt.no




Når nå høsten kommer er det og tid for pærer. Nå var pærer mer brukt i tidligere tider og det er synd at denne frukten ikke brukes så mye mer. Pæretrærne er blitt mer og mer sjeldne i våre hager.
Pærer er ikke så veldig holdbare og har en mange, kan det være lurt å lage noe av de, slik at man kan bruke dette utover vinteren. Bortsett fra å spises naturell kan man bruke de til syltetøy, kaker, chutney, pai, desserter, i salater av frukt mm. Også som vin kan pærer brukes. Hvis man blander pærer i syltetøy med annen frukt får en gode resultater. Hermetisering av pærer er og en fin måte å bevare de på, bare så synd at dette går i glemmeboken.
Så hvis dere har pæretrær i hagen, så høst de istedenfor å la de henge og råtne. Og så prøver dere en eller flere av oppskriftene nedenunder.

Først litt om tørking av pærer og epler

Frukt med tynt skall trenger ikke skrelles. Stikk ut kjernehusene og skjær frukten i 3/4 - 1 cm, tykke skiver. Pærer kan også skjæres i tynne båter. Tre frukten på snor eller treskjeskaft, som kan henges på rillene i stekeovnen. Pærebåter legges på rist over stekebrett. Forvarm stekeovnen til 90 grader C og tørk eplene og pærene til de har fått en fløyelsaktig hinne utenpå, 1-1 1/2 time. Senk temperaturen til 50-40 grader C, og tørk frukten til det ikke kommer mer fuktighet ut av den når du klemmer på den. Det tar ca. 1 døgn. Avkjøl frukten og oppbevar den i tett boks på et mørkt og kjølig sted.

Men her er flere oppskrifter med pærer.

Først ett blandingssyltetøy med epler, plommer og pærer.

Syltetøy

1 kg plommer
1 kg epler
1 kg pærer
1 kg sukker

Frukten vaskes, renses og deles opp. Kokes opp til alt er gjennomkokt, ca. 15 minutter. Rør i sukkeret og gi det hele et nytt oppkok. Sukkeret må bli helt oppløst. Det ferdigkokte syltetøyet helles over på helt reine glass. Tett lokk skrus på. Oppbevares kjølig

Krydret eple-pære-plommemarmelade

Like deler epler, pærer og plommer
1/2 kg sukker pr. kg. skrellet frukt uten stener og kjerner
Revet skall av 1 sitron
8-10 hele nellik

Kok den skrellete, rensede og oppdelte frukten ca. 1/2 time med sukker, sitronskall og nellik. Skum godt. Fyll marmeladen på rene varme glass - skru på tett lokk.

Hermetisering av pærer

faste syrlige pærer til randen av glassene
4 dl sukker til 1 l vann

Frukten som brukes skal være knapt moden.

Bruk pærer med eller uten skall. Stikk ut kjernehus og del frukten i to. Hvis frukten skrelles må den legges i saltvann. 1 ts salt pr. liter vann, for ikke å mørkne.

Bruk hermetikkglass med gummiring, lokk og skruring. Vask glassene i sodavann, skyll dem og tørk dem.

Rør sammen vann og sukker, varm det til sukkeret er oppløst. La frukten trekke i sukkerlaken ved ca 80 C til den er mør. Ta frukten opp og legg den på glass.

Kok opp sukkerlaken og hell den over frukten til glasset er helt fullt.

Tørk av kanten, legg på gummiring og skru glasset til.

Denne kommer fra en av mine partnere i Danmark

Henkogte pærer (hermetiserte)

6 kg pærer
Lage:
6-800 g sukker
2 l vand
2 spsk citronsyre

Pærer til henkogning skal være faste og saftige. Grev Molkte og gråpærer egner sig fint. Lagen af vand, sukker og citronsyre koges sammen. Pærerne skrælles, halveres og kernehuset fjernes. Kommes i skoldede glas og overhældes med den varme lage. Låget lukkes. Glassene stilles i en 150° varm ovn i en bradepande med vand i ca.½ time. Derved trykkes de sidste luft ud af glassene og pærerne er nu henkogte.

Pærechutney

1 kg faste pærer
1 lime
1 rød chilifrukt
1 grønn chilifrukt
4 sjalottløk
4 hvitløkfedd
3 dl hvitvinseddik
250 g brunt sukker
1 neve sultanrosiner

Skrell og skjær pærene i småbiter. Riv noe av limeskallet før du deler frukten i to og presser limesaften over pærene i gryten. Sørg for å få med noe fruktkjøtt også.

Del chiliene på langs og ta ut frøene. Eller la være hvis du vil ha en ekstra sterk chutney. Uansett skjær chiliene i strimler. Skjær også løk og hvitløk i tynne skiver. Ha alt i gryten og kok opp. La massen surre til den er blitt grøt, ca 45 minutter.

Dette er et friskt krydder for alt fra tam ris til svinekoteletter og annen kraftig kost. Eller som tilsetning i dressingen til en ellers uskyldig salat

Eple- og pærechutney

1 kg epler og pærer, faste og syrlige
3 ss honning
1 dl korinter
1 ss revet frisk ingefær
1/2 kanelstang
1 ts salt
100 g brunt sukker
2,5 dl epleeddik
50 g grovhakkede valnøtter
50 g pinjekjerner

Fjern kjernehusene, skrell epler og pærer, og del dem smått. Ha dem i kjelen sammen med eddik, honning, korinter, sukker og krydder. Vent med nøtter og kjerner til massen har grøtet seg.

Fjern kanelstangen, ha så i nøtter og kjerner og la dem bli varme i grøten. Ha så alt på rene glass

Den gode pærekake

1 l hermetiske pærer(bruk de du har laget tidligere)
25 mandler, høvlet eller grovhakket
100 g smør
1 dl sukker
3 egg
100 g malte mandler
1 ss hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 pl. kokesjokolade
1/2 ss smør
2-3 dl pisket kremfløte

Pærene må få renne godt av. De høvlede mandlene fordeles over i en smurt, rund kakeform. Legg pærene over i kakeformen med den flate siden opp. Smør og sukker røres hvitt. Eggene, de malte mandlene og mel og bakepulver som er blandet, tilsettes. Deigen tas over pærene. Inn i ovn ved 200 grader C. Stekes ca. 40 min. Avkjøles helt før den hvelves over på et egnet kakefat. Kokesjokoladen smeltes i vannbad sammen med smøret.

Pærepai med nøtter

4 dl hvetemel
125 g smør eller margarin
2 ss sukker
1 egg
Fyll:
1 pk. vaniljekrem, halvfabrikat
10-12 halve, hermetiske pærer(bruk de du har laget tidligere)
1 dl hakkede hasselnøtter

Smuldre smøret i melet, bland inn sukker og arbeid deigen sammen med egg. Sett den kjølig 10-15 minutter.

Kjevle deigen til en leiv så stor at den dekker bunn og sider i en paiform. Jevn kanten til og prikk bunnen.

Fyll tørre erter i bunnen og stek paien midt i ovnen ved 225 C i ca 25 minutter til paien er gyllen og sprø. Hell ertene ut så snart bunnen er stekt.

Lag vaniljekrem etter anvisningen på pakken og fyll halvparten av kremen i paibunnen. Arranger pærene på kremen. Fordel resten av kremen over pærene. Dryss med malte nøtter. Sett paien i ovnen igjen ca 10 minutter.

Og til slutt noen gode desserter, både kjente og ukjente.

Pærer Madeleine

4 personer
4 store pærer
saft og revet skall av 1/2 sitron
1 dl sukker
50 g smør eller margarin

Skrell pærene og del dem i to. Ta kjernehuset ut med teskje. Pensle pærene med sitronsaft for å unngå at de skal mørkne.

Legg pærene med snittsiden ned på et smurt ildfast fat. Dryss på sukker og revet sitronskall. Legg resten av smøret eller margarinen på i små klatter.

Stek pærene midt i stekeovnen ved 225 C i ca 15 minutter, eller til pærene er myke. Øs sausen som danner seg på fatet over pærene et par ganger under stekingen.

Server pærene varme med kald fløtekrem, vaniljeis eller vaniljesaus.

Ingefærpærer

8 personer
8 faste pærer (ikke for modne)
1/2 liter vann
2 dl sukker
2 ss skrellet, finhakket fersk ingefær eller 1 ts malt ingefær
1 bit kanelstang

Kok lake av vann og sukker og la den koke kraftig i 5 minutter.

Skrell i mellomtiden pærene, men behold helst stilken. Skjær av en liten skalk i bunnen av hver pære, slik at den står stødigere.

Sett eller legg pærene tett i en kjele og hell forsiktig sukkerlaken over.

Ha i den hakkede ingefæren og kanelbiten, og la det koke på meget svak varme i 25-40 minutter. Pærene skal bli helt myke, men må ikke koke i stykker.

La pærene bli helt kalde i laken.

De kan lages et par dager i forveien eller tidlig på høsten og legges i fryseren.

Denne har vi hatt hjemme, nydelig!

Pærer Belle-Hélène

4 porsjoner

2 stk stor pærer
500 gr sukker
1 liter vann
0,5 liter vaniljeis

Sjokoladesaus:
1 plate(r) kokesjokolade
1 ss pulverkaffe
3 ss vann, kokende
2,5 dl kremfløte

Skrell, rens og del pærene i 2. Kok opp sukker og vann. Ha i pærene og la de trekke i 1-1,5 timer.
Lag sjokoladesausen ved å brekke sjokoladen i biter og smelt dem i vannbad. Legg lokk over bollen sjokoladen ligger i. Kommer det vanndamp i sjokoladen kan den bli grå
Stikk sjokoladen med en gaffel for å kjenne om den har smeltet.
Rør kaffepulveret ut i kokende vann og bland det i den smeltede sjokoladen. Spe i kremfløten.
Legg en halv pære på hver dessertasjett. Legg en kule vaniljeis ved siden av, og hell den varme sjokoladesausen over.

Pærer i konjakk

6 personer
1 kg godt modne pærer
5 dl lys sirup
1 tynt strimmel sitronskall, ca 10 cm
2-3 ss vann
2 ts sitronsaft
2 lett knuste plommesteiner
2 dl konjakk

Kok laken: Kok sirupen med sitronskall og sitronsaft, vann og plommesteiner. La det koke i 5 minutter. Tilsett konjakken og varm opp på nytt.

Skrell pærene og skjær dem i båter. Ta bort kjernehusene med en liten skje og legg båtene i et varmt og rengjort glass. Fisk opp sitronskallet av laken og legg det i glasset. Sil laken over pærebåtene. Sett på lokk. Avkjøl og sett glasset i kjøleskapet i minst 1 døgn.

Server med pisket fløte.

Krydderpærer med vanilje og myntekrem

4 personer
4 store, faste pærer med stilk, skrelt
12 kryddernelliker
1 kanelstang
saft og revet skall av 1 appelsin
3 dl rødvin
2 ss klar honning
Myntekrem:
6 ss lettrømme
noen dråper vaniljeessens
1 ss frisk hakket mynte

Stikk 3 kryddernelliker inn i hver pære. Legg dem i en gryte sammen med kanelstanga, appelsinsaften, appelsinskallet og rødvinen.

La det hele få et oppkok, slå ned varmen og la det småkoke forsiktig til pærene er møre. La pærene avkjøles i kokekraften og løft dem deretter ut av gryten.

La kokekraften koke opp på nytt og koke uten lokk til den er redusert til det halve. Bland i honningen.

Bland sammen alle ingrediensene til myntekremen i en liten bolle.

Server pærene overøst med litt av den tykke kokekraften og med en skje myntekrem ved siden av




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:375


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!