Gå til forsiden av matoppskrift.no

Pollenallergikere kan reagere på mat

Oppdatert: 26.04.2004 Publisert: 26.04.2004 Tema: Mathelse Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen





Pollensesongen er rett rundt hjørnet og den kommer til å bli enda tøffere enn i fjor, ifølge Norges astma- og allergiforbund. Mange pollenallergikere vil i tillegg til å reagere på pollen, oppleve at de får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.
Ubehaget oppleves ofte som kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. Mer sjeldne symptomer er elveblest (utslett og kløe), astma og mage-tarmbesvær. Noen pollenallergikere får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, andre reagerer hele året.

Bjørkepollenallergikere er særlig utsatt for å få problemer med nøtter, frukt og grønnsaker som kryssreagerer med pollen. De kan for eksempel reagere på epler, pærer, kiwier, rå gulrøtter og hasselnøtter.
Har du bjørkepollenallergi kan du også få symptomer fra kryssreagerende næringsmidler når det er sesong for pollen fra or og hassel. Tilsvarende kan mennesker med allergi overfor or og hassel reagere på de samme næringsmidlene som ved bjørkepollenallergi.

Men det er store individuelle forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker pollenallergikere reagerer på. Og det er viktig å prøve seg fram! Røde epler tåles for eksempel ofte bedre enn grønne epler, og enkelte tåler epler når de er skrelt. Det er også verdt å merke seg at de fleste tåler frukt og grønnsaker som er varmebehandlet (kokt, stekt, hermetisert osv.).

Mat som kan kryssreagere med pollen

Nedenfor finner du lister over næringsmidler som kan kryssreagere med pollen og gi pollenallergikere symptomer.
Listene kan brukes som en veiledning til hvilke næringsmidler du som pollenallergiker bør være oppmerksom på. Det er sjelden at man får symptomer på alle næringsmidlene som står oppført under hver hovedgruppe. Derfor kan du trygt spise frukt og grønnsaker som ikke gir deg symptomer, selv om de står oppført på listen. Dessuten kan du komme til å reagere på næringsmidler som ikke står oppført på listene.

Bjørkepollen

Næringsmidler som kan gi allergiske reaksjoner ved bjørkepollenallergi. Bjørkepollenallergikere reagerer hyppigst på hasselnøtt og eple.

  • Aprikos
  • Gulrot
  • Hasselnøtt
  • Plomme
  • Potetskall (når poteter skrelles)
  • Mandel
  • Fersken
  • Selleri(både rå og kokt)
  • Paranøtt
  • Kirsebær
  • Valnøtt
  • Moreller
  • Kiwi
  • Nektarin
  • Pære
  • Eple


Gresspollen
Næringsmidler som kan gi allergiske reaksjoner ved gresspollenallergi:

  • Kornsorter (hvete, rug, bygg)
  • Linser
  • Bønner
  • Erter
Burotpollen
Næringsmidler som kan gi allergiske reaksjoner ved burotpollenallergi:
  • Selleri (både rå og kokt)
  • Urtekrydder (som for eksempel anis, basilikum, dill, estragon, fennikel, karri, koriander, kummin, løvstikke, malurt, merian, orgegano, paprika, sort pepper og timian)
  • Persille
Eksotiske frukter og grønnsaker
Noen pollenallergikere får uventet symptomer når de spiser rå eksotiske frukter og grønnsaker, for eksempel på reiser. Hvis du normalt har kraftige reaksjoner på mat, er det en god idé å forsyne seg med små biter av frukt og grønnsaker, inntil du vet at du kan tåle dem.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:217


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!