Gå til forsiden av matoppskrift.no

Poteter som tilbehør. En oversikt over de mest vanlige.

Oppdatert: 17.10.2009 Publisert: 17.10.2009 Tema: Poteter Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson, Kim Holthe, Inkognito, Knut Pettersen, Veslemøy Vråskar, Mari Svenningsen




Her har dere en oversikt over de mest vanlige måter å tilberede poteter på. Dette er noe som flere har etterspurt og jeg viser her en del basic oppskrifter på potettilbehør.
Det er ikke alltid så lett når en oppskrift er oversiktlig og forklarende, og så står det på slutten at den skal serveres med hasselbackpoteter, bakt potet, hvitløkspoteter, duchessepoteter eller for den slags skyld Pamela Anderson poteter.
Oversikten er ment for dere som ikke har matlaging i genene og ønsker en enkel forklaring på de mange forskjellige begreper i potetverdenen.

Her er gjennomgangen av de forskjellige fremgangsmåter

Først enkelt og greit, hvordan koke poteter?
Dette har jeg skrevet en hel artikkel om før men her er kortversjonen:

Kokte poteter

Poteter kan kokes med og uten skall. Børstes og skylles godt før koking. Evt skrelles.
Legges i en gryte og dekkes så vidt med friskt vann. Nypoteter bør legges i kokende vann.

Skrelte poteter kan ha salt i vannet og evt litt urter. La de småkoke under lokk til de er møre. Tiden varierer fra 12 min til 30 min +-. Varierer med alder, størrelse og sort. Prøv om de er møre med en spiss gaffel.

Hell av vannet og damp resten av det vekk. Serveres nykokte og gjerne med persilledryss.

Kokte poteter i mikroen

3 porsjoner

6 stk poteter,
Ca 3 ss vann
Ca 0,5 ts salt .

Skrell potetene. Skjær dem i mindre biter hvis de er store. Legg dem en form. Hell i så mye vann at det står ca. 1 cm over formens bunn. Dekk over formen. Kok potetene på høyeste effekt (800 W) i 7 minutter. Salte potetene og la dem stå tildekket noen minutter før servering.
Så en metode som også kan brukes som selvstendig rett, nemlig bakte hele poteter.

Bakte poteter

Vask og skrubb potetene godt. Bruk gjerne store poteter, for da passer det med 1 til hver porsjon. Potetene kan og bakes i alufolie. Skjær et kryss før baking. Pensle over krysset med litt olje og strø over litt salt. Sett i ovnen på 200 grader.
Tips:
Gamle poteter er best. Sjekk potene etter ca. 40 min. De er ferdige når de er møre inni. Store poteter tar ca. 1 time.
Bakte poteter kan serveres som en egen liten rett med fyll i. Diverse rømmeblandinger, smør, mais, bacon ol passer fint.
Man kan og dele opp potetene før de legges inn i stekeovnen, se under.

Bakte krydderpoteter

1 porsjon

1-2 store poteter pr. Pers.
olje, smeltet smør eller margarin
salt
karve

OVNSTEMP: 225 grader
STEKETID: ca. 30 min.

Børst,skyll og tørk potetene og kløv dem på langs.

Legg potethalvdelene i en ildfast form eller langpanne. Pensle snittflatene med fettet. Strø på salt og krydder. La potetene steke i ovn - bakes - til de er møre. Prøv med kakenål.

Serveres til stekte kjøttretter, røket pølse og bøkling eller som egen rett sammen med rørt smør.

Båtpoteter

2 porsjoner

8 stk mellomstore poteter
Olivenolje
Timian
Salt
Pepper

Varm opp ovnen til 200 grader
Vask potetene nøye og del de båter. Ca 8 pr potet. Legges i skypanne og pensles med olje og drysses med krydder. Stekes en snau halvtime ved 200°C. Skal være gyllenbrune. Ypperlig som tilbehør til kjøtt, men passer og alene som en kveldsrett

Pamela Anderson-poteter

4 porsjoner

10-12 poteter
1/2 dl olivenolje
salt, pepper, timian

Del potetene på langs i 8 båter, legg dem i en ildfast form. Hell olivenolje over, rist formen til potetbåtene er dekket av olje. Dryss med salt, pepper og timian. Stekes på 200 grader i ca. 40 min. Til de er gyldne og fine. Kalles også for oppblåste poteter.

Flere potetretter

Duchesse poteter

4 porsjoner

800 gram store, gamle poteter
3 eggeplommer
50 gram myk margarin
½ tsj salt
Litt kvernet pepper
Egg til pensling

Skrell potetene og skjær dem i småbiter. Kok dem i usaltet vann til de er møre. Mos dem og rør inn eggeplommer og margarin. Smak til med salt og pepper og pisk mosen porøs med mikser. Ha mosen i sprøytepose, sprøyt topper på bakepapirkledt stekeplate. Pensle toppene og stek dem gylne midt i stekeovnen, ca. 12 minutter på 225 grader, eller til de er gylne. Smaker nydelig til selskapsmat og til stek med fløtesaus. Kokte grønnsaker er nyttig og godt tilbehør.

Fløtegratinerte poteter(kalles og ovnsgratinerte, ovnsbakte eller gratinerte)

poteter (i skiver) ca 2 store pr person
løk
salt
muskat

fløte
hvitløk
pepper
ost (revet)

Skjær potetene i svært tynne skiver. Legg et lag poteter i ildfast form, ha over litt fløte, krydder, løk og hakket hvitløk. Slik fortsetter du til du synes det er nok. Til slutt drysser du over litt revet muskat og drysser revet ost på toppen.
Stek ved ca 220 grader i ca en time. Titt på potetene underveis.
Tips: Hvis potetene er kokt på forhånd går det mye raskere.
Tips2. Man kan og steke de først uten ost i 15-20 minutter før man så drysser over osten.
Tips3. Er potetene kokte på forhånd tar det bare 10-15 minutter i stekeovnen.

Hasselbackpotet

2 porsjoner

4 stk mellomstore ovale poteter
1 krm salt
1 ss riven ost
1 ss mjuk margarin eller olje til steking.
Steikjetid: 40-45 minutt

1 Set omnen på 225 ºC.
2 Smør ei eldfast form med litt margarin.
3 Skrell og skyl potetene.
4 Skjer potetene i tynne skiver, men ikkje heilt gjennom. Skivene skal henge saman i botnen.
5 Legg potetene i forma med dei skiva sidene opp.
6 Legg resten av margarinen i klattar over.
7 Set forma midt i omnen.
8 Etter ca 20 minutt: Aus eller pensle potetene med margarinen. Strø over saltet og osten.
9 Steik potetene til dei er mjuke og har brun farge. Prøv med ei prøvenål.

Potetmos

4 porsjoner

10 stk kokte skrelte poteter
2 ss smør
Ca 2,5 dl melk, varm
salt og pepper
revet muskatnøtt
Gressløk

Mos potetene i en gryte. Kan og kjøres i mixer.
Tilsett smør og hell i melk under omrøring til passe konsistens. Kok opp under omrøring.
Krydre og smak til. Rør gjerne inn litt gressløk.

Potetmos med hvitløk/Garlic mashed potatoes

8 porsjoner

1,75 kg poteter
2,5 dl melk
50 gr smør
2 fedd hvitløk
salt
kvernet pepper

Skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok potetene i usaltet vann til de er møre. Hell fra kokevannet. Spe med melk og mos potetene med et potetmosjern. Rør inn smør, presset hvitløk, salt og kvernet pepper. Ekstra god smak på potetmosen blir det om man erstatter en del av melken med rømme.

Potetpuré med hvitløk

4 porsjoner

10 stk mandelpotet
½ dl kremfløte
2 båt hvitløk
2 ss smør
½ ts salt
¼ ts grovmalt pepper

Poteter er lett mottakelig for andre smaker. Her er deilige mandelpoteter smakt til med hvitløk. Passer til alt!

1. Skrell potetene og kok dem i usaltet vann.
2. Mos potetene, og bland inn smør, fløte og presset hvitløk. Smak til med salt og malt pepper.

Potetchips - hjemmelaget

4 porsjoner

Ca 9 stk poteter
Matolje
Salt

Rens og skrell potetene og skjær dem i tynne skiver.
Varm olje i en panne med høye kanter eller i en gryte. Når oljen er varm legger du potetskivene i, ikke ta for mange av gangen. Prøv deg frem for å finne ut hvor varm oljen bør være for at potetskivene skal få en pen bruning. Snu potetskivene slik at de blir brune på begge sider.

Ta dem opp med hull-sleiv og legg over på et tørkepapir, slik at oljen renner av. Dryss over salt. Potetene bør kun dekkes til med papir, ikke folie, da blir de myke.

Potetgrateng

4 porsjoner

1 kg poteter
2 store løk
smør eller margarin
1 1/2 ts salt
1/4 ts pepper
4 dl reven ost
1 bunt persille
1 ts timian
2 dl fløte

Skjær rå poteter i tynne skiver og løken i ringer. Smør en ildfast form ekstra godt. Legg poteter og løk lagvis i formen med salt, ost og krydder mellom lagene. Legg poteter i bunnen og på toppen. Hell melken over og stek ved 225 C i ca 45 minutter eller til potetene er myke og gratengen har fått en fin brunfarge.
Gratengen kan serveres som hovedrett med råkost eller en salat ved siden av, men den smaker også godt til spekemat eller pølser.

Potetsalat er det mange varianter av, her er noen.

Potetsalat

4 porsjoner

ca. 3/4 kg kokte poteter skåret i biter

Dressing:
3 dl lettrømme
5 ss majones
4 hakkede sylteagurker
1 bunt grovklippet gressløk
saften av 1/2 sitron

Dressingen blandes og oppdelte poteter røres i. Salaten tas over i en egnet bolle. Dryss rikelig med klippet gressløk over.

Potetsalat

4 porsjoner

6 stk poteter
0,25 stk løk
0,5 stk sylteagurk
0,5 stk Grønt eple
Litt vårløk eller gressløk

Dressing:
2 dl creme fraiche
1 dl majones
1 ss sennep
bittelitt karri
salt og pepper

Alle har vel sin egen oppskrift på potetsalat. Her kommer vår. Vårt beste tips for å få en god potetsalat er å lage salaten på nykokte, lunkne poteter. Da smaker den best.

Slik gjør du det:
Kok potetene, avkjøl dem litt og del dem i terninger. Lag dressingen ved å blande sammen alle ingrediensene. Ha i potetene, løken og sylteagurken. Bland sammen.

Rasperisk (potetrisk)

6 porsjoner

1,5 kg poteter
200 g byggmel
2 ts salt

Smør til steking

Skrell poteter og mal dem. Tilsett mel og salt til en jevn røre. La den svelle. Stekes på smurt takke. Røren formes som pannekaker. Stekes på begge sider ved middels varme. Server med stekt flesk eller sukker.

Røstipoteter

1 porsjon gir 4 lapper

2 mellomstore kokte poteter
4 mellomstore rå poteter
1 stk gulrot (i stedet for gulrot kan du bruke en annen
grønnsak som f.eks kålrot eller knollselleri)
1 ts salt
1/2 ts pepper

En liten kveldsrett i seg selv - som også passer til både kjøtt og fiskeretter.
Skrell og riv rå og kokte poteter og bland de med gulrøtter, salt og pepper. Klem massen sammen til 4 like store "lapper". Stekes gyldne i en panne i brunet smør på svak varme ca. 4-5 minutter på hver side.

Råstekte poteter

4 porsjoner

Ca 1,5 kg poteter
1 dl olivenolje snau
saften av en liten sitron
tørket timian eller basilikum
salt og pepper
Ca 2,5 ss smør

Disse råstekte potetene egner seg spesielt godt tilrette av lam eller de kan brukes alene. Lammekoteletter, Keftedes (greske lammekjøttkaker) og annet kan stekes sammen med potetene. Sammen avgir de en enda bedre smak.

Tilberedningstid 10-15 minutter + ca 1 time i ovnen på 225 grader.
Varm stekeovnen til 225 grader. Skrell og del potetene i 8 -12 båter. Legg potetene i en ildfast form eller langpanne. Dynk potetene med olje og sitronsaft og strø over med timian eller basilikum (eller en blanding av begge etter eget ønske), pepper og salt.

Og PS til slutt:
Mandel og amadine poteter er potetsorter.





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1734


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!