Gå til forsiden av matoppskrift.no

Raske og lette salater nå på forsommeren

Oppdatert: 16.06.2010 Publisert: 16.06.2010 Tema: Turmat Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, matprat.no, kylling.no,




Nå som det er kommet mange varianter av ferdige blandede salater i butikkene, så er det vel det letteste alternativet, men det å blande en salat med sine favorittingredienser er ikke så vanskelig. Og så får en jo ha i det som man liker best. Jeg har selv noen favoritter til salater, men her er noen eksempler som kan passe både som tilbehør til grillmat eller alene med brød feks.

Først bare en enkel grønn salat som kan varieres i det uendelige. Men her er mine favoritter.

Grønn salat med variasjon

Mengde tilpasset etter behov.
PS: Bildet her er fra Cafe Fontes på Grünerløkka. Jeg syns det ble så fint og dette var jo bare en grønn salat, men med serranoskinke på som er bare helt nydelig. Og denne hadde jo min favoritt som er rødløk.

Bladsalat gjerne rød type.(Det er så mange typer her, velg den du liker best og som ser best ut)
Litt rucculasalat(Setter litt krydderaktig smak)
Noen skiver agurk
Noen cherrytomater(Evt bruk store tomater om de er smakfulle. Men cherry har normalt mer smak.)
Rødløk
Noen små buketter blomkål(Evt og litt sukkererter, reddik, osv etter smak)

På toppen kan man ha feks enten: Tynne skiver spekeskinke
Reven kokt skinke
Stekt kylling
Noen terninger fetaost

Som dressing kan en bare ha en enkel fra flaske.
Det er alltid lurt å ha en fransk dressing i kjøleskapet så en får ett avbrekk fra thousand island dressingen.

Når jeg lager en porsjon til meg selv så bare kutter jeg det rett i tallerkenen. Drysser over ønsket tilbehør og dressing. Og så bruker jeg disse ferdige små hvitløksbaguettene som du kjøper frosne. Nydelige tilbehør.

Emilys salat

2 porsjoner
Hver porsjon har ca 140 kcal

Ca 3 blad(er) salatblader
2 stk grovrevne gulrøtter
0,5 stk slangeagurk i skiver
0,5 liten boks maiskorn
0,5 boks(er) bønnespirer
100 gr cottage cheese
salt
pepper
0,5 dl hakket persille

Legg salatblader på 2 tallerkener, og fordel grønnsakene på disse. Bland cottage cheese med salt, pepper og persille, og legg en klatt på hver tallerken. Grovt brød er godt til.

Furulysalat

2 porsjoner
Hver porsjon gir ca 357 kcal

0,5 stk kålhode
Ca 1,5 stk appelsiner
1 dl rosiner
1 ts sukker
Sitronsaft
50 gr grovhakkede nøtter

Snitt kålen fint opp.
Skjær skallet av appelsinen slik at du får med den hvite hinnen. Skjær ut appelsinbåtene slik at de blir fri for hinner.
Bland sammen kål, appelsinbåter, rosiner og evnt. Nøtter og ha over i en bolle.
Rør sukkeret ut i sitronsaften og hell over salaten.

Brokkolisalat

4 porsjoner
Hver porsjon gir ca 407 kcal

300 gr broccoli,
1 stk lite løk,
4 ss rosiner,

Dressing:
4 ss solsikkeolje,
2 ss epleeddik,
2 ss majones,

Garnering:
4 ss solsikkefrø,
6 skive(r) bacon (sprøstekt og skåret i biter)

Del brokkolien i buketter. Spar stilkene til for eksempel grønnsaksuppe. Bland bukettene med finhakket løk og rosiner. Rør sammen ingrediensene til dressing og bland den i brokkolien. Legg på lokk, og la det hele stå minst 2 timer i kjøleskapet. Rist solsikkefrø i en tør stekepanne og strø dem over salaten, evt. Sammen med baconbiter.

Serveringstips:
Server med grønnsaksuppe og nybakt brød.

Craigs coleslaw

6 porsjoner
Hver porsjon gir ca 219 kcal

1 stk hodekål revet eller hakket i tynne strimler
3 stk stor revet gulrot
1 ss salt
1 dl kremfløte
1,5 dl melk
4 ss sukker (mer hvis du vil ha en søtere coleslaw)
6 ss eplecidereddik
2 ss majones
2 fedd hvitløk finhakket
1 ts salt

1. Ha de ferdigrevne grønnsakene i en stor bolle.
2. Dryss saltet over grønnsakene og la dem stå i minst 1, men helst 2 timer (dette for å dra ut litt av fuktigheten).
3. Skyll grønnsakene for å få vekk saltet, og fjern så mye vann som mulig (her er salatsentrifuge tingen). Tørk dem så godt som mulig med tørkepapir.
4. Bland sammen fløte, melk, sukker, eddik, majones og hvitløk i en bolle.

Bland fløte- og majonesdressingen godt sammen med grønnsakene. Smak til med salt og oppbevar den i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering.

Potetsalat med artisjokkhjerter

4 porsjoner
Hver porsjon gir ca 373 kcal

750 gr kokte ferskpoteter
1 bunt(er) vårløk
1 pakke friske sukkererter
Ca 4,5 stk marinerte artisjokkhjerter
10 stk kapers med stilk
1 dl bladpersille eller annen persille
Ca 0,75 dl olivenolje
2 ss sennep, grov
grovkvernet pepper

Del potetene i to eller fire. Skjær vårløk, sukkererter og artisjokk i biter. Ha alt i en bolle sammen med kapers og finhakket bladpersille. Hell over sammenpisket olje og sennep. Dryss over kvernet pepper.

Kyllingsalat

Denne kan brukes alene som egen rett.

4 porsjoner
Hver porsjon har ca 599 kcal

1 stk grillet kylling
0,5 stk issalat
1 dl makaroni
4 stk hardkokte egg
0,25 stk slangeagurk
1 boks(er) maiskorn liten
1 stk rød paprika
1 stk rødt eple
finhakket persille og gressløk (kan sløyfes)

Dressing:
2 dl lettrømme
0,5 stk sitron saften av
salt og pepper
finhakket persille og gressløk

Kok makaroni som anvist på pakken og skyll den i kaldt vann. La den få renne godt av seg. Ta eventuelt av skinnet på kyllingen og rens kjøttet for bein. Skjær kyllingkjøttet i passe store biter. Del opp resten av ingrediensene i passe store biter. Anrett salaten lagvis i en serveringsbolle. Pynt med noen egg- og tomatbåter på toppen.
Rør ut lettrømmen og smak den til med sitronsaft, salt, pepper og finhakkede urter.

Pastasalat

Solid salat til mange formål.

6 porsjoner
Hver porsjon har ca 1106 kcal

400 gr salami
400 gr pasta (penne eller skruer)
200 gr hvitost
1 liten boks maiskorn
0,5 stk purre
3 stang(stenger) stilkselleri
0,5 boks(er) valnøtter
1 beger crème fraîche
1 pakke majones
2 fedd hvitløk hakket
0,5 ss sukker
1 ts sitronsaft
2 ts basilikum
1 ts salt
1 ts nymalt, sort pepper

1. Kok pastaen «al dente» i rikelig med lettsaltet vann.
2. Del salami og ost i biter. Skjær purren i ringer. Bland majonesen ut i crème fraîche, hvitløk, sitronsaft, sukker og krydder.
3. Bland sammen pasta, grønnsaker, valnøtter og dressing, og la pastasalaten trekke minst en time før servering. Server sammen med brød.

Pastasalaten holder seg godt til neste dag.

Tips:
1. Al dente: Pastaen kokes til den er «mør» gjennom, men fremdeles har litt tyggemotstand (i midten).
2. Unngå å avkjøle pasta den er som en svamp og trekker til seg vann og gjør den smakløs og «vassen». Sil bare av kokevannet, vend den i rikelig med olivenolje og hell den utover et flatt fat til avkjøling.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1908


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!