Gå til forsiden av matoppskrift.no

Raskt reinsdyr

Oppdatert: 28.10.2009 Publisert: 28.10.2009 Tema: Vilt Forfatter: Fotograf: Mari Svenningsen, Kim Holthe




Selv om mange vil forbinde raske reinsdyr med noe annet enn mat, er det altså raske retter vi snakker om.
Reinsdyrskav, finnbiff og reinsdyrhakk. Kjært barn har mange navn. Uansett hvilket navn man bruker, kommer man ikke unna det faktum at reinsdyrkjøtt er en eksklusiv råvare med en nydelig smak av fjell og vidde.

Reinsdyrskav/finnbiff finnes nå i de fleste frysedisker rundt om i landets matbutikker, og er altså rett og slett betegnelsen på reinsdyrkjøtt skåret i små, løvtynne og delikate skiver. Med så tynne skiver blir maten også utrolig snarlaget. Du lager enkelt mat til seks på under en halvtime.
De fleste av oss har smakt klassisk finnbiff, der kjøttet får følge av sopp og creme fraîche eller rømme. Tyttebærsyltetøy hører også med. Vil du prøve noe nytt, er finnbiff med ostesaus en velsmakende variant, der røyksmaken i baconost piffer opp smaken av vilt.

Reinsdyrhakk med potetlokk er også ferdig på en halvtime, og varmer skikkelig i kroppen. Glem heller ikke at reinsdyrkjøtt egner seg utmerket til biff. Pass bare på å ikke steke biffene for lenge slik at de blir tørre og grå. To minutter på hver side er mer enn nok, og så lar du dem hvile i fem minutter mens du jevner sausen.

Raske reinsdyr-retter:

Finnbiff

Reinskav, eller Finnbiff - kan gå rett fra fryseren til panna. Finnbiff er et ekte naturprodukt med lange tradisjoner og er enkel å lage. Har du et beger rømme og litt krydder så kan du lage et festmåltid på rekordtid! Server gjerne kokte poteter til, men hjemmelaget potetmos gjør retten ekstra god.

4 porsjoner

Ingredienser
500 g reinsdyrskav
150 g bacon
250 g frisk sjampinjong
2 ss smør til steking
2 dl vann
3 dl seterrømme
1 dl melk
3 skive ekte geitost
5 stk knuste einebær
½ ts tørket timian
1 ts salt
½ ts pepper

Slik gjør du:
1. Brun finnbiff, bacon og sopp raskt på sterk varme.
2. Legg det over i gryten. Tilsett vann og la det koke opp, og så trekke i 10 minutter.
3. Tilsett rømme, melk, geitost, knuste einebær og timian og la det trekke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server med potetmos, rosenkål eller brokkoli og tyttebær.

Finnbiff med sopp

4 porsjoner

500 g finnbiff
8-10 sopp evt. 1 boks hermetisk sjampinjong
2-3 ss smør/margarin
3 dl vann
1 1/2 ss hvetemel
4 ss rømme
1 dl melk
3 skiver geitost
5 knuste einerbær
1/2 ts timian
salt og pepper

1. Dypfryst finnbiff halvtines i romtemperatur i ca. 1 time.
2. Brun kjøttet og soppen raskt over sterk varme. Kok ut pannen med litt av vannet, og hell det over i gryten. Spe med resten av vannet. La det koke opp og så trekke i 10 minutter.
3. Gryten jevnes med hvetemel utrørt i litt kaldt vann. Alt bør trekke i 5 minutter før du tilsetter rømme, melk, geitost, krydder og salt. Smak til med salt og pepper
Serveres med poteter, rosenkål eller brokkoli og tyttebær.

Finnbiff med ostesaus

4 porsjoner

500 g finnbiff/reinsdyrskav
1 ts salt
1/2 ts pepper
150 g fersk sopp; sjampinjong eller kantareller evt. 1 boks hermetisk
1 beger baconost, 200 g
2 dl kraft
timian eller rosmarin
evt. Baconstrimler

1. Surr halvtint finnbiff/ reinsdyrskav i en varm panne.
2. Dryss over litt salt og pepper. Vær forsiktig med saltet, da osten er litt salt.
3. Tilsett sopp skåret i skiver eller båter og la dem surre med. Ha i baconost og kraft og rør forsiktig til osten har smeltet og retten er gjennomvarm.
4. Smak til med finhakkede urter som f. Eks. Timian eller rosmarin og anrett sprøstekt bacon over.

Server med kokte poteter og en enkel salat til.

Reinsdyrhakk med potetlokk

4 porsjoner

400 g reinsdyrshakk
ca 2 ss smør til steking
1 paprika
1 løk
ca 1 Squash evt Agurk
2 dl kraft
1 beger kremost med urter
1 ts salt
1/2 ts pepper
ca 8 Poteter
1 dl revet hvit oster
2 ss krydderurter evt 2 ts tørkede

1. Fres reinsdyrhakk i varm panne.
2. Tilsett finhakket løk, paprika og squash. Hell over kraft og tilsett kremosten. La osten smelte og rør slik at alt blir godt blandet. Smak til med salt og pepper.
3. Hell alt over i en ildfast form.
4. Skrell og del potetene i skiver. Legg potetene over reinsdyrhakket, slik at det dekker alt. Dryss over hvit ost og krydderurter.
5. Stekes på 175°C ca 20 min til potetene er møre og osten er gyllen.

Server med godt brød.
Retten kan også lages med potetmos til lokk.

Reinsdyrkaker i viltsaus

4-6 porsjoner

800 g reinsdyrshakk (kvernet)
2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær
2 dl fløtemelk
2 ss potetmel

Viltsaus (6 porsjoner)
4 ss smør/margarin
4 ss hvetemel
ca 8 dl kraft eller sjy
1 dl seterrømme
ca 3 Geitost eller 1 ss rørte tyttebær
1/2 ts salt
1 ts pepper
ca 2 Knuste einerbær

1. Rør reinsdyrhakk med salt til det blir seigt.
2. Bland inn krydder og potetmel. Tilsett egg og spe med fløtemelken under omrøring.
3. Form til runde kaker som stekes ca 5 min på hver side.
4. Legg kakene over i viltsausen og la dem trekke i ca 15 min.

Server med kokte eller stekte poteter, viltsaus og solbærgelé eller tyttebær

Viltsaus (6 porsjoner)
1. Sil opp sjyen.
2. Brun smør og mel og spe med sjy. Ha i einerbær og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i ca 10 min.
3. Tilsett rømme og geitost eller tyttebær og smak til med salt og pepper.

Viltpanne

4 porsjoner

500 g reinsdyrskav
2 stk. knuste einebær
½ stk. purre
1 dl kraft fra steken
3 stk. gulrot
1 pk. grønne erter
1 ps. potetmos

1. Stek halvtint reinsdyrskav på middels svak varme i en panne.
2. Tilsett purre i ringer og einerbær. Hell over vann/kraft.
3. Tilsett gulrot skåret i skiver og la dem surre med i 5 minutter. Ha over ertene og rør forsiktig til alt er gjennomvarmt.

Server med potetmos smakt til med friske eller tørkede urter f. eks. timian eller persille, og ripsgelé.
Retten smaker også godt med stekte potetbåter eller godt brød.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:572


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!