Gå til forsiden av matoppskrift.no

Rasteau Côtes-du-Rhône-Villages 2005

Oppdatertdato: 02.10.2007 Publisert først: 02.10.2007 Tema: Rødvin Forfatter:


Biodynamisk høst

Biodynamisk vin er i vinden for tiden. Vi har funnet en fra franske Chapoutier som går godt til høstens ville retter.

Man er usikker på hvorfor biodynamisk vin er bedre, men de fleste er enig i at den er det. Den er imidlertid litt dyrere, men det er absolutt verdt pengene.

Biodynamisk jordbruk tar det enda et hakk lenger enn økologisk jordbruk. Det innebærer blant annet at druene plukkes for hånd, at man følger månens syklus, druene høstes på visse tider av døgnet. Mellom vinrankene er det frittgående dyr med kyllinger som spiser insekter, sauer som spiser ugress, og kuer og hester som tilfører jorda naturlig gjødsel.

Europas største

Denne krevende dyrkingsmetoden er blitt selve filosofien til Chapoutier som er Frankrikes og kanskje Europas største biodynamiske vinprodusent. Alle de 200 hektar vinmarkene selskapet eier i Rhône drives biodynamisk. Hovedmålet er å produsere 100 prosent biodynamiske viner som også skal være de beste fra Rhône.

- Vi ønsker at jorda skal være så levende og utrykke så mye karakter som mulig. Skal man lage vin som gjenspeiler terroir på en best mulig måte, er det viktig at jorda er levende. Vi jobber mye i vinmarkene, men blander oss ikke for mye etterpå, forklarer selskapets eksportsjef Florent Roques-Boizel.

Best til mat

- Chapoutier lager vin i mange forskjellige områder, men det finnes ikke en Chapoutier-stil. Målet er at alle stedene skal uttrykke sin særegenhet. All vinen lages for at den skal matches med mat. For eksempel Rasteau Côtes-du-Rhône-Villages 2005 passer godt til retter av storfe, lam, småvilt og storvilt. Gjerne med en rik viltsaus.

Chapoutier ble etablert på begynnelsen av 1800-tallet i byen Tain l’Hermitage nord i Rhône-dalen. I dag er det syvende generasjon med Michel Chapoutier i spissen, som driver familiebedriften videre.

Endruevin

Rasteau Côtes-du-Rhône-Villages 2005 kommer fra Côtes du Rhône Villages i sør i Rhône-dalen. Den er laget på 100 prosent grenache, som er en av de røde hoveddruene i området.

- Michel liker å jobbe med en drue hvis det er mulig. Det gjør at vinen gjenspeiler mer terroir, forteller eksportsjefen.

Chapoutier har en bred portfolio med viner i mange prisklasser. Rasteau Côtes-du-Rhône-Villages er en av de mest populære og rimeligste, og er en god introduksjon til vinhuset Chapoutier.

Dette er en bestillingsvare, men mange Pol har den inne. På vinmonopolet.no kan du se hvilke.

Smak og behag

Navn: Rasteau Côtes-du-Rhône-Villages 2005
Land/distrikt: Frankrike/Côtes du Rhône AOC
Produsent: M. Chapoutier
Varenummer: 7810 (bestilligsutvalg)
Pris: 129,90
Alkoholstyrke: 13,5 %
Druer: 100 % grenache
Vurdering: Mørkerød farge. Animalske aromaer. Fyldig, fisk og fruktig med innslag av rips, solbær, bringebær og krydder. God syre og flotte tanniner.
Passer til: Storfe, lam, småvilt og storvilt. Gjerne med en rik viltsaus. Best til mat.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1199

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.