Gå til forsiden av matoppskrift.no

Rester til begjær og besvær

Oppdatert: 03.01.2010 Publisert: 03.01.2010 Tema: Mathelse Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Lisa Westgaard




Vi har alle opplevd at kjøleskapet fylles opp med rester av forskjellige typer, fra diverse grønnsaker til rømme og oliven, og særlig nå etter jul hvor det ligger pinnekjøtt og andre kjøttrester å flyter her og der. Og det man ofte gjør er å kaste maten, men det meste kan brukes bare man får noen små ideer. Jeg tar selv en opprydding med jevne mellomrom og bruker det meste. Men enkelte ting går i søpla, det må jeg innrømme.

Men av de vanlige tingene som blir stående kan man lage mange forskjellige retter på en enkel måte. Og da er det ikke nødvendig å kaste så mye helt brukbar mat. Jeg går her gjennom en del ting som går igjen og hvordan man kan bruke det på en enkel måte.

Grønnsaksrester

Hvem har vel ikke rester av grønnsaker stående i kjøleskapet. Visne gulrøtter, skalker av hodekål og biter av mer spesielle ting som en aldri får brukt. Men da lager man lapskaus, grønnsakspanne eller feks frikasse.
Jeg selv pleier når jeg har tid å samle restene av grønnsaker, og lage lapskaus. Dette er godt, enkelt og kan brukes i flere dager. Og nesten alt av grønnsaker kan brukes, også frosne grønnsaker. Og kokte poteter stekes i stekepannen, eller som potetmos med pølser. Bruk og grønnsakrester som tillegg i posesupper.

Kjøtt og pølserester

Når halvspiste pølsepakker, halve skinkebokser tar opp plassen i kjøleskapet, er ikke nødvendigvis søpla neste. Her kan man og bruke feks stekepannen og lage pytt i panne, restepanne osv. Det går fint å blande pølser og kjøtt i slike retter. Passer og som tillegg i posesupper.

Fisk og fiskerester

Bruk slike ting i en fiskesuppe fra pose. Kokt fisk er ypperlig å legge oppi her. Også rekerester og annet skalldyr passer utmerket. Fiskeboller likeså.

Andre ting

Halve rømmebokser kan røres med litt smakstilsetning og brukes som saus. Rømme og tomatpure kan røres inn i feks gryteretter. Oliven passer fint på varme smørbrød sammen med osterester. Osterester kan rives/kuttes i biter og blandes i varm pasta. Risrester er ypperlig å steke i stekepannen sammen med feks kjøttrester. Fløteskvetter er godt i supper og gryteretter, eller i en saus. Og har dere tørt brød, så prøv arme riddere en kveld. Populær hos barna.

Restelapskaus

4-6 porsjoner

ca 500 g kjøtt, pølse, kokt skinke eller andre rester
1 kg poteter
500 g gulrot
1 bit kålrot
Bruk og rester av følgende grønnsaker: Løk, hodekål, blomkål, sellerirot, persillerot, erter eller det du har
2 kjøttbuljongterninger
ca 1/2 - 1 liter vann, avhengig av mengde grønnsaker.
Salt og pepper, persille og gressløk.

Rens og del opp alle grønnsaker og poteter i terninger. Hvis kjøttet ikke er kokt, så deles det opp og kokes mørt i litt vann. Ha alle grønnsaker i en stor gryte med litt vann, krydder, buljong og evt urter. Kok opp og la det små koke til de er møre. Ha så i det ferdigkokte kjøttet, pølser, skinke eller det du har. Evt også ferdigkokte rester av grønnsaker. La det varmes opp og smak til med krydder.

Det er lurt å lage en stor porsjon og resten er like god neste dag. Dette kan og fryses ned, men poteter og gulrot blir litt vasne.

Server med flatbrød, godt smør og saft.
Dette er en rett som er fin å bruke når det er rester av grønnsaker i kjøleskapet, og evt kjøttrester. Bestem mengde etter hvor mange man er.

Urtepasta med rester

4 porsj

6 modne tomater
250 g pastasommerfugler eller lignende
1 ss tørkede urter (gjerne dill, oregano og gressløk)
3 ss olivenolje
rester av kylling, kjøttpålegg eller pølser
salatkrydder og sitronpepper

Del tomatene og fjern kjerner. Skjær tomatene i småbiter. Skjær kjøttrestene i biter. Kok pasta som angitt på pakken. La den renne av og hold den varm. Stek kjøttrester raskt i olje. Bland inn tomatbiter og urtekrydder. La alt bli gjennomvarmt. Bland det med nykokt pasta med lett hånd. Smak til med krydderne. Ha ciabatta eller baguetter til.

Restegryte

2 porsjoner

3-400 g kjøttrester, koteletter, ol. Kuttet i biter
1 løk hakket
2-3 gulrøtter i skiver
2 tomater i biter
6-7 sjampinjonger i skiver
Evt andre grønnsaker som du finner i kjøleskapet
Smør til steking

1/2 liten boks tomatpure.
1/2 boks rømme
2-3 dl vann
salt og pepper

Smelt smør i en jerngryte. Brun kjøtt og løk. Ha så i gulrot og la det surre litt. Evt andre grønnsaker has i og tomatene. La det surre litt til. Andre grønnsaker kan være rester av hodekål, erter, mais, blomkål.

Hell så over vannet. Rør inn tomatpure og rømme. La det surre i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Det kan og brukes pølserester, rester fra grillmåltider eller feks skinkerester i denne retten. Enkelt og godt.

Server med ris, kokte poteter eller pasta. Jeg prøvde båtpoteter og det gikk greit, men kanskje ikke førstevalget.

Fiskebollsuppe

4 porsjoner

Denne kan og lages med posesuppe

1 løk hakket
1 purre i ringer
6 poteter i biter
2 ss hvetemel
1 liter fiskekraft evt vann og fiskebuljong terning + kraft fra fiskebollene
1 boks fiskeboller evt noen fiskerester. Evt og noen rensede reker.
1 ts pepper
1 dl melk
2 ss hvetemel
1 dl fløte og evt litt seterrømme etter smak
Hakket persille

Smelt smøret i en gryte. Sur løk, purre og poteter et par minutter i smøret. Hell på fiskekraften og kraften fra fiskebollene. La det hele koke opp. Ha i salt og pepper. La suppen trekke på svak varme i ca 15 minutter.

Rist sammen mel og melk. Ha jevningen i suppen som får et lett oppkok. Tilsett fløten. Legg i fiskebollene som er skåret i terninger og evt reker. Dryss over litt persille

Pytt i panne

4 dl stekt eller kokt kjøtt, pølse eller skinke, i terninger
2 løk, hakket
2-3 ss smør eller margarin
8 kokte poteter, i terninger
salt, pepper
hakket persille

Brun løken i litt av smøret.

Brun derpå kjøtt og poteter hver for seg i resten av smøret. Bland alt forsiktig sammen og smak retten til. Dryss hakket persille over.

Serveres med speilegg eller rå eggeplommer, bladsalat og syltede rødbeter eller sylteagurk.

Tips: Bruk gjerne rester hvis du har det. Jeg tar det som er til overs i kjøleskapet. Pølser med smak er godt her. Og speilegg er ett must. Evt brød til. Beregn 1/2 løk, 3 poteter, 2-3 pølser, 2 egg pr person.

God middagssuppe

4 porsj

1 pose TORO Kjøttsuppe med grønnsaker og boller
250 g middagspølse i terninger
3 kokte poteter i terninger
3 ss purreringer

1.Tilbered suppen som anvist på posen og tilsett pølse og poteter
2.Mot slutten av koketiden tilsettes purren
3.Serveres med varmt brød

Ostesmørbrød med hemmelig speilegg

1 tykk skive landbrød
noen blader rucula-salat
1/2 gul paprika
1/2 rød paprika
1/2 rød løk
olje til steking
1 egg
revet ost

(per porsjon)

Stek ruccula, paprikastrimler og løkringer raskt i litt olje. Legg grønnsakene på en skive landbrød. Stek egget og legg det på grønnsakene.

Dryss over revet ost og gratiner ostesmørbrødet i ovnen ved 225 °C til osten smelter, og blir gyllen.

Rispanne med reker

100 g pillede reker
1/2 ts karri
2 ss margarin
1 grønn paprika i strimler
1 rød paprika i strimler
1 snittet stilk selleri
4 dl kokt ris
2 dl erter
2 ss soyasaus
persille
dill

Stek reker og karri i litt margarin i 1-2 minutter og sett til side.

La paprika, selleri og purre surre i margarin til de er myke. Tilsett ris og erter og la det steke med til alt er gjennomvarmt. Bland inn soyasaus, hakket persille og dill. Bland med karri og reker.

Arme riddere

8 skiver loff
2 egg
2 ss sukker
2 1/2 dl melk
1 ts kanel
smør eller margarin til steking

Pisk egg og sukker godt sammen, bland i melken og tilsett krydder. Vend loffskivene i eggeblandingen og la dem ligge og trekke ca 10 minutter før de stekes gyllenbrune i middels varm panne i litt smør.

Server arme riddere med rød saus eller med syltetøy.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:331


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!