Gå til forsiden av matoppskrift.no

Rett og slett pai

Oppdatert: 27.11.2007 Publisert: 27.11.2007 Tema: Pai Forfatter: Fotograf: melk.no




Pai er perfekt å servere uansett om det er til deg selv, til familien eller når du venter gjester. Med pai kan man få de enkleste rester til å smake nydelig, man kan servere alt fra salat til brød ved siden, og pai er en rett som passer til mange anledninger.

Om man ikke trodde det var mulig med tre ting på en gang, har man ikke prøvd pai: Variasjonene er uendelige, med både søte og salte paier. De fleste paier er enkle å lage. Det viktigste er at paien blir sprø. Det er lett å lykkes hvis man husker disse to rådene:

Fordel smør og mel ordentlig før du heller i vannet
Ikke kna deigen, den skal kun arbeides lett sammen.

Lykke til!

Sopp-pai med kantarell

8 porsjoner

150 g smør
3 dl hvetemel
½ ts salt
1 ss vann

Fyll 100 g eller annen renset sopp kantarell
1 stk. løk
3 stk. egg
2 dl melk
1 dl kremfløte
3 dl revet, eller annen fast hvitost norvegia
1 ts salt
½ ts pepper

Smøret smuldres i melet, og blandes sammen med vann og salt. La deigen hvile kaldt ca 1 time.
Kjevl deigen ut til en leiv. Kle en paiform. Forstek paiskallet ved 225 grader i ca 10 minutter.
Stek soppen gyllen i biter (etter sammenkoking). Stek løken også gyllen, legg de to ingrediensene i det ferdig stekte paiskallet Pisk sammen egg, fløte, melk og krydder. Bland i osten, og hell røren i paiskallet. Stek paien ved 200 grader på nederste ribbe i 30-35 minutter.

Pai med røkelaks og geitost

4 porsjoner

Paibunn:
3 dl hvetemel
150 g smør
kaldt 3 ss vann

Fyll: 2 stk. vårløk
3 stk. egg
3 dl matfløte
100 g røkelaks
100 g hvit geitost
1 ts salt
nykvernet pepper
3 ss finhakket frisk timian

1. Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og 3 – 4 ss vann i en food-processor og kjør deigen i ca. 10 – 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ½ ss vann ekstra. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.
Har du ikke food-processor tilsetter du melet i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smuletmasse. Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles.
2. Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.
3. Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 23 cm paiform. Fjern det øverste laget med bakepapir og vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.
4. Forvarm ovnen til 220 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek paibunen i 10 minutter til den er gjennomstekt.

Fyll: 1. Skjær vårløk i små biter.
2. Pisk sammen egg og fløte i en bolle, og tilsett salt og nykvernet pepper. Hell blandingen i paiskallet.
3. Fordel fisken og vårløken i eggeblandingen og legg tynne skiver av geitost på toppen.
4. Stek paien midt i ovnen ved 200 ºC i 45 minutter. Server paien kald eller lun med frisk hakket timian og en enkel grønn salat.

Solbærterte

6 porsjoner

150 g hvetemel
100 g smør
2 ss sukker
½ dl crème fraîche

Fyll: 4 dl solbær
4 dl crème fraîche
4 stk. eggeplomme
1 dl sukker
1 stk. vaniljestang

Smøret smuldres i melet. Tilsett sukker og crème fraiche og elt deigen lett sammen. Deigen legges i kjøleskapet i ca en time.
Kjevl deigen ut til en leiv. Kle en paiform (25 cm). Forstek paiskallet ved 225 grader i ca 10 minutter.

Del vaniljestangen, og skrap ut frøene. Bland frøene sammen med crème fraichen.
Rør sammen crème fraiche, egg og sukker. Hell blandingen i paiskallet. Hl over solbærene. Stekes i ca 30 minutter på 225 grader, til paien får litt farge.
Paien serveres lun eller kald.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1228


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!