Gå til forsiden av matoppskrift.no

Rips er en sommernytelse

Oppdatert: 29.07.2009 Publisert: 29.07.2009 Tema: Bær Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Astrid Hals




Rips hører sommer og lettvinte matgleder til. Rusle rundt i egen hage og plukke røde, fyldige ripsklaser er godt for både sinn og gane. Rips serverer vi med fløte, vaniljesaus eller is til. Ripsklaser sammen med spekeskinke er herlig, likedan sammen med en blåmuggost.

Rips har sin egen historie
Rips er en ung kulturplante.Den er første gang nevnt i faglitteraturen på 1400-tallet. Men allerede på 1600-tallet var det allment kjent at rips var fint å sylte. Opprinnelig var det et viltvoksende bær, og vokser fortsatt vilt i Nord- og i Mellom-Europa.

Røde, gule og hvite rips
Det er flere ripssorter som igjen gir røde, gule og hvite bær. Det er den røde sorten som er mest kjent og brukt her hos oss. Rips har hittil vært et bær fra egen hage. Det anslås at vi har ca. 2 millioner ripsbusker i norske hager.

Rips de mest holdbare bær
Rips er de mest hardføre og holdbare av våre bærslag. De er veldig godt egnet til syltetøy, saft og gelé. Rips er fint å både sylte og safte sammen med andre bærslag, og de har fin holdbarhet som frosne.

Rips er godt!
Rips er et deilig sommerspise servert med fløte eller fløtemelk, med vaniljesaus eller is, i grøter og kompotter, i sauser og i gode drikker. Rips er spennende i smak til spekemat og sammen med ost. Frukt er absolutt best å servere oppskåret. Ripsklaser pent fordelt på slike fruktfat er dekorativt og svært så godt. Rips er en god C-vitaminkilde.

Rips-smoothie kan anbefales
Det trengs ingen oppskrift for å lage en slik god og frisk drikk. Renset rips moses sammen med jordbær og/eller bringebær i en blender eller smoothie-maker sammen med et par isbiter og litt banan. Smak til med sitron- eller limesaft og server den helt nylaget.

Her er noen andre oppskrifter med rips fra min database.

Ripsfromasj
4 egg
1 1/2 dl sukker
4 dl kremfløte
8 plater gelatin
2 dl rørte rips

Bløt gelatinen i kaldt vann i 10 minutter. Klem ut vannet og løs opp en og en plate i ca. 1/2 dl kokende vann. Rør til all gelatin er oppløst. Pisk eggedosis av egg og sukker. Pisk fløten og fold den inn i eggedosisen sammen med bærene. Rør inn lett avkjølt gelatin. Hell fromasjen i en glassbolle. Pynt med bær og sitronmelisse.

Rips med vaniljesaus
(4 porsjoner)

1 kurv rips
litt sukker

Vaniljesaus:
5 dl melk
1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
4 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ts maisenna

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Rør under avkjøling for å unngå snerk.

Rips med cottage cheese
4 porsjoner
1 liter rips
85 g sukker (1 dl)
1 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker
1 1/2 boks cottage cheese, ca 400 g

Rens og skyll bærene, tilsett sukker og rist det godt sammen.

Pisk krem sammen med vaniljesukkeret.

Rør cottage cheese til den blir smidig. Tilsett ripsen og kremen. Rør godt om.

Legg opp ripscheesen i en glasskål. Avkjøl den i kjøleskapet ca 30 minutter.

Ripskake
75 g smør eller margarin
3 egg
2 dl sukker
2 1/2 dl hvetemel
1 1/2 - 2 dl friske eller dypfryste rensede rips

Pynt
1 dl melis
1 ss vann

Smelt smøret og la det avkjøles.

Rør sammen egg, sukker, hvetemel og det smeltede smøret. Ikke visp!

Ha røren i en god smurt og strødd form, ca 22 cm i diameter. Ha i bærene. Fryste bær behøver ikke tines.

Stek kaken på rist i nedre del av ovnen ved 200 C i 25-30 minutter. La den avkjøles noe før den løsnes fra formen.

Rør sammen melis og vann. Ringle glasuren over kaken og la den stivne før kaken serveres.

Oppbevar kaken kjølig i boks eller i fryseren, og da uten glasur.

Sunn sødme
2 dl bjørnebær
2 dl rips
2 dl blåbær
2 stk. lime
1 ss sukker
5 dl biola yoghurt naturell

Fremgangsmåte:
Legg de friske bærene i fryseren en time før tilberedning. Hold av noen fine bjørnebær og rips til pynt.
Kjør alle bærene i blenderen, tilsett sukkeret og en halv presset lime. Tilsett halvparten av yoghurten.
Helles lagvis i glass - ren yoghurt og bærmos. Pynt med friske bær.

Smoothie med rips og ananas
Banan, rips og ananas (hermetisert m/saft).
Omtrent like mye rips og ananas, litt mindre banan.
1/2 banan pr. porsjon.

Mos alle ingrediensene med stavmikser eller i en matkvern. Om en liker smoothien kald og tykk kan både bananen og ripsen godt være frossen. (Skrell bananen før du legger den i fryseren!)
Det søte i bananen og ananasen passer fint med sure rips.
Ripsen gir også smoothien en nydelig farge.

Brownie med rips
100 g mørk sjokolade
100 g smør
150 g sukker
3 egg
50 g hvetemel
35 g finhakket valnøtter

Glasur:
50 g sjokolade
50 g smør eller margarin
1 eggeplomme
3/4 dl siktet melis

Pynt:
Rips eller andre bær

Smelt sjokolade og smør i vannbad. Pisk egg og sukker tykt og sikt i mel og rør i nøtter.

Hell deigen i en smurt form, 20 cm i diameter, som er kledd med bakepapir i bunnen. Stek kaken ved 200 C i 20-25 minutter.

Avkjøl kaken i formen før den vendes ut.

Glasuren lages ved å smelte sjokoladen og avkjøle den litt før den piskes glatt med de øvrige ingrediensene. Smør den over kaken og pynt med bærene.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:317


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!