Gå til forsiden av matoppskrift.no

Ris og ros

Oppdatert: 01.03.2008 Publisert: 01.03.2008 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Fotograf: Margaret De Lange, Lisa Westgaard, Astrid Hals, Helge Eek, Petter Berg




Denne gangen er temaet like enkelt som det er godt. Vi har plukket ut gode oppskrifter med ris som vi har fått ros for. Du finner flest middagsoppskrifter, men også et par søte risvarianter.

Kyllingrulader med risotto.

8 porsjoner

8 stk. kyllingfilet
200 g mozzarella
15 stk. soltørkede tomater
1 potte frisk basilikum
ca. 15 stk. sorte oliven
salt og pepper

Risotto:
4 ss olivenolje
ca. 1 ½ stk. hakket løk
1 båt finhakket hvitløk
6 dl arborioris (risottoris)
½ g safran
2 dl tørr hvitvin
1 ½ l hønsebuljong (utblandet) eller gjerne kyllingkraft
3 ss smør
1 dl revet parmesan

Legg de soltørkede tomatene i vann i 20-30 minutter til de blir myke.

Hakk mozzarellaosten, tomater, basilikum og olivener og bland alt sammen. Bank ut kyllingfiletene og fordel ostefyllet over. Rull filetene sammen og bind dem sammen med hyssing. Legg kyllingfiletene på en stekeplate med skjøten ned. Stek kyllingruladene ved 200 °C i 15-20 minutter.
Lag risottoen mens kyllingruladene stekes. Fres løk og hvitløk i olje i en kjele til løken blir myk. Tilsett ris og safran og spe med vinen og 1 dl kyllingkraft/hønsebuljong. La det hele småkoke under omrøring til all væsken er absorbert. Fortsett med å helle på kraft i fire omganger. All væsken skal være absorbert før neste omgang blir tilsatt. Koketiden til sammen er ca. 20 minutter. Riskornene skal være myke, men faste (”al dente”). Risottoen skal være kremaktig. Ha i smør og parmesan til slutt.

Ta av hyssingen på kyllingruladene, og skjær dem i skiver. Legg dem på en seng av risotto.

Afrikainspirert grillkylling

6 porsjoner

2 stk. grillet kylling (850 grams råvekt)
1 ss karri (gjerne mild madras curry)
ca. 2 ts grillkrydder
6 stk. potet
1 boks hermetiske kikerter
10 stk. sorte oliven
1 stk. grønn paprika

4 ½ dl basmatiris
1 stk. hel kanel
5 stk. hel kardemomme
5 stk. hel nellik

Grønnsaker i saus:
1 stk. løk
2 stk. vårløk
500 g aspargesbønner
1 boks liten tomatpuré
4 stk. tomat
2 båt hvitløk
ca. ½ potte frisk koriander
2 stk. grønn paprika
2 ts karri (gjerne mild madras curry)

Skrell poteter og del dem i fingertykke staver eller i båter. Stek dem noen minutter i smør i en stekepanne. Del hver kylling i fire og legg dem i ildfast form eller i langpanne. Dryss over karri og grillkrydder. Ha potetstaver, kikerter, oliven og paprikaringer i formen og sett den midt i stekeovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter til kyllingen er gjennomvarm.
Skjær løk i tynne båter og finhakk vårløk. Varm olje i en kjele og stek løk og vårløk i et par minutter. Mos tomatpuré, tomater, hvitløk og koriander i en matprosessor og ha i kjelen sammen med paprika delt i biter, lettkokte bønner og karri.
Kok basmatiris i hønsebuljong tilsatt kanelstang, kardemommekjerner og nellikspikere. Fordel risen på et stort fat og legg over kylling, potetstaver, kikerter, oliven og paprika. Server saus, grønn chilisaus, søt spagetti og chapatibrød ved siden av.

Stekt ris med kylling.

1 porsjon

kjøtt av ½ stk. grillet kylling (850 grams råvekt)
ca. 3 dl kokt langkornet middagsris eller annen ris
2 dl frossen grønnsaksblanding (f.eks. italiensk)
3 stk. egg

soyasaus
brød

Ha strimlet kyllingkjøtt i en varm stekepanne og fres det i litt smør eller olje til det er gjennomvarmt.
Tilsett ris og grønnsaker. La alt bli godt varmt.
Skru ned platen og tilsett sammenvispede egg. Vend eggene inn i risen og server med soyasaus og eventuelt brød til.

Kylling med ananas og kokosris.

2 porsjoner

2 stk. kyllingfilet
salt og kvernet pepper
1 boks hermetisk ananas i ringer (liten boks)
1 ss soyasaus
1 ss kokosmasse

Kokosris:
2 dl jasminris , evt. annen ris
2 dl kokosmelk
2 dl vann
½ ts salt

lake fra ananasboksen
1 ss soyasaus
1 liten boks ananas i ringer
1 ss kokos
smør eller olje til steking

Ha alle ingrediensene til kokosrisen i en kjele og kok risen. Fukt to kopper med vann og ha i den kokte risen. Trykk godt sammen med en skje.
Tørk ananasringene i håndklepapir. Dryss over kokos og stek ananasen i smør eller olje.

Krydre og stek kyllingfiletene 3-4 minutter på hver side.
Ta ut filetene og hell ananaslake og soyasaus i pannen. La sausen koke nesten inn. Vend filetene i sausen.
Skjær kyllingfiletene i skiver, legg dem på tallerkener, hvelv koppene med ris ved siden av og server med stekt ananas.
Pynt med båter av fersken og kryddergrønt. Server med saus av lettrømme tilsatt karri, sitronsaft, salt og pepper.

Rislapper

4 porsjoner

5 dl rester av risgrøt
3 ss sukker
1 dl hvetemel
½ ts malt kardemomme
3 stk. egg
smør til steking

Bland alt godt sammen og stek små lapper i stekepannen.
Server rislappene med rømme og bær eller syltetøy. Fruktyoghurt er også godt på.

Ovnspannekake med risengryn og bærsaus.

6 porsjoner

6 stk. egg
1 ½ dl sukker
ca. 3 dl hvetemel
ca. 5 dl risgrøt
½ l melk
2 ts malt kardemomme
1 ½ ts salt

Bærsaus:
500 g bringebær
ca. 1 ½ dl sukker (smak til med)

Pisk sammen egg og sukker. Tilsett hvetemel og rør til en klumpfri masse. Bland i risengrynsgrøten og melken. Smak til med kardemomme og salt. Hell røren i en godt smurt form og stek ved 225 °C i 25-30 minutter til pannekaken er gyllenbrun og ferdig.

Rør bær og sukker sammen i en matprosessor til alt er godt blandet.
Server formen varm med kald saus på.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1283


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!