Gå til forsiden av matoppskrift.no

Rognebær - godt til viltkjøtt

Oppdatertdato: 05.10.2014 Publisert først: 02.10.2012 Tema: Bær Forfatter: Fotograf: Knut Petteren Kilder: a href="http://www.bioforsk.no" target="_blank">bioforsk.no


De fleste kjenner rogn som treet med de flotte røde bærene om høsten, men det er færre som bruker bærene inne på kjøkkenet. Rognebær kan brukes til syltetøy og gelé og passer spesielt til vilt og andre kjøttretter.

Botanikk

Rogn hører til rosefamilien og blir et tre til ti meter høyt tre eller stor busk. Bladene har ofte seks til åtte par småblad og ett endeblad, alle tannet. Blomsterklasene er hvite med sterk duft og de røde bærene har stor prydverdi, men kan også nyttes som næringsmiddel. Frukten er gulrød eller rød og åtte til ti millimeter i diameter.

Voksested

Rogn vokser i skog og skogkanter og er et vel kjent skogstre. Vanlig rogn er viltvoksende opp til 1500 meter over havet, helt ut til kysten og langt mot nord og finnes over det meste av landet.

Bruk

Rognebær kan brukes til syltetøy og gelé og passer spesielt til vilt og andre kjøttretter. Bærene har en litt stram og bitter smak, men blir mildere etter frysing. Rognebær er rike på C-vitaminer og egner seg godt i blanding med eple.

Dyrking

Rogn passer i små hager, fordi treet ikke blir så stort. Rogn er en undervurdert prydplante og kunne vært bruk hyppigere i grøntanlegg.

Oppskrifter

Rognebær med epler

1 kg rognebær
5 dl vann
1 kg epler
1 1/2 kg sukker

Risp rognebærene fra klasen. Rens bort alle råtne og markspiste bær. Vei bærene. Skyll dem godt. Ha bærene i en kjele sammen med vannet. Gi bærene et oppkok. Hell bærene i en bolle. Legg på lokk og la bærene stå i vannet i 2 døgn, slik at bærene blir møre. Sil vannet av.

Bland rognebærvannet og sukkeret. Rør på middels varme til sukkeret er oppløst. La sukkerlaken koke et par minutter. Skrell eplene. Del dem i båter og skjær bort kjernehuset. Skjær eplebåtene i mindre terninger.

Kok epleterningene møre i sukkerlaken. Ha rognebærene i og la syltetøyet småkoke til rognebærene er klare og syltetøyet tykt. Skum godt av alt skum.

Fyll det kokende varme syltetøyet på rene, varme glass, helt opp. Skru på lokk med det samme.

Passer godt til stekte kjøttretter, på samme måte som tyttebærsyltetøy.

Rognebærsaus til kjøttretter

4 dl kjøttkraft (evt. vann + buljongterning)
1 dl rødvin
2 gulrøtter
1 purre
1 løk
5 knuste einerbær
ca. 1 dl rognebær
1 ss tomatpuré

1. Hakk grønnsakene i små biter og legg dem over i en gryte med kjøttkraft, rødvin og de øvrige ingrediensene.

2. La det småkoke til sausen har kokt godt inn - ca. 30 minutter. Smak til med salt og pepper.

Rognebærlikør

1 dl rognebær
35 cl 45 % sprit
2 dl sukker
1 dl vann
1 bit vaniljestang

Rognebærene skal ha hatt en frostnatt (eller en natt i fryseren). Rensede bær og vanlijebiten legges på en flaske. Hell spriten over. Sil av etter 2 uker. Kok sukkerlake og bland den i. La blandingen stå i flere måneder.

Rognebær syltetøy med pærer

500 g rognebær
600 g pærer
2 dl vann
700 g sukker
3-4 hele nellik

Bærene vaskes og renses. La de ligge i frysen 1 døgn hvis ikke de har hatt en frostnatt.. Legg dem så i eddikvann ett døgn. 2 ss eddik pr liter vann. Pærene skrelles, renses og deles i båter.

Kok pærene i vann, sukker og nellik til de er møre. Ta dem opp og hell av vannet på rognebærne. Ha dem oppi sukkerlaken og la dem koke 5-10 minutter. Ta dem opp. Kok inn laken i 10 minutter og ha alt oppi igjen. Kok opp og fyll på rene, varme glass. Helt fulle. Tett lokk og settes kaldt.

Rognebærgelé

3-4 dl vann
1 kg rensede rognebær
1/2 kg epler, delt i mindre biter
1 kg sukker pr. l saft

Kok opp vannet i syltekjelen. Ha i bær og frukt.
Kok til bærene har saftet seg godt. Sil.
Mål hvor mye saft du har. Hell den tilbake i syltekjelen.
Kok saften med sukkeret ca 15 minutter.
Ta geléprøve, dvs ha noen dråper på en kald skål, sett den kaldt og se hvor stiv geléen blir.
Skum.
Hell geléen på tørre, varme, sterile glass. Bind over eller sett på lokk neste dag.

Elggryte


Prøv også Elggryte.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.03.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3/4 kg elgkjøtt
250 g sjampinjonger
2 ss hvetemel
1 1/2 ts salt
2 krm svart pepper
2 krm sennepspulver
1 stk. rotselleri, ca 100 g
1 pastinakk
1 gulrot
1-2 ss smør/margarin
2 dl vann eller buljong
2 dl fløte
1/2 - 1 ss rognebær- eller ripsgelé


Gryterett med nydelig mild smak. Har en ikke elg kan man og bruke annet rødt kjøtt og gjerne litt ekstra selleri. Ser ikke så fin ut, men smaker nydelig.


Fremgangsmåte

Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær det i små benfrie biter.

Bland mel, salt, svart pepper og sennepspulver i en pose.

Legg kjøttbitene i posen og rist den slik at melblandingen dekker kjøttet.

Rens og skyll rotfruktene. Skrell dem og skjær dem i fine strimler.

Brun kjøttet og sjampinjongene i en del av smøret i en jerngryte. Ta kjøttet og soppen opp i gryten.

Brun rotfruktene i resten av smøret. Legg kjøttet og sjampinjongene i gryten igjen. Spe med vann eller buljong.

La alt sammen småkoke under lokk på svak varme til kjøttet er mørt. Tiden varierer med hva slags kjøtt du har (30-55 minutter).

Tilsett fløten og geleen. Smak til med mer krydder om nødvendig. La alt koke sammen en liten stund. Server fra gryten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 116,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2542





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.