Gå til forsiden av matoppskrift.no

Roser norske egg

Oppdatert: 28.05.2010 Publisert: 28.05.2010 Tema: Egg Forfatter: Fotograf: Dag Øyvind Olsen




Sydney (NW): Sjefen for verdens eggprodusenter mener norske egg er blant verdens beste og tryggeste. – Dere bør spise flere egg, sier Frank Pace.
– Det er ikke mange steder i verden man uten risiko kan spise rå egg og eggedosis, men det kan dere i Norge fordi dere ikke har hatt problemer med salmonella, sier han.
Frank Pace er Australias mest kjente eggprodusent og har over tre millioner verpehøns på sine mange gårder. Han er også leder for den internasjonale eggkommisjonen og verdens kommersielle eggprodusenter.

– I Norge er det små og spredte produksjonsanlegg for egg, og på grunn av det kjølige klimaet er det på mange vis enklere å produsere sunne egg i Norge enn i varme land, sier han.
Den gjennomsnittlige norske eggbonden har rundt 6000 verpehøns.

Ta vare på hønene

I Australia er nå hele 23 prosent av eggene som selges fra frittgående høns. Pace tror andelen vil øke også i Norge fremover, men han har ikke tro på en drastisk omlegging.

– Den gode eggbonden skal produsere kvalitetsegg og ta godt vare på hønsene, uansett driftsmetode. Dyrevelferd er svært viktig for eggbønder, men på verdensbasis ser vi at eggproduksjonen blir stadig mer intens.
De nye miljøburene som blir lovpålagt i Norge fra januar 2012 gir verpehønsene mulighet for sandbad og vagling, og de får bedre plass.
Når det gjelder mattrygghet er Frank Pace bekymret for økende hønsehold og eggproduksjon hjemme hos privatpersoner.

– Vi er ikke motstandere av at folk kan holde høns selv, men det fører til økt sykdomsrisiko blant hønene, og de vil være utsatt for fremtidige utbrudd av fugleinfluensa.
Fugleinfluensa er et tilbakevendende problem i mange land, og ved nye utbrudd må verpehøns holdes innendørs, slik at de ikke blir smittet.

Favorittegget

Få vet så mye om egg som Frank Pace, så hvilke typer egg velger han selv?

– Gjerne egg fra høner som har spist fôr som er tilsatt prestekrage. Disse eggene får bedre smak og inneholder lutein, et stoff med mye antioksidanter. Lutein er bra for øynene og kan bremse utviklingen av øyesykdommer.
Fargen på eggeplommen varierer mye mellom ulike land, og det skyldes sammensetningen av fôret.

– Noen ønsker knallgule eggeplommer, andre vil ha nesten rødlige plommer, og mange vil ha lys gul eggeplomme. Det forskes mye på betydningen av forskjellige tilsetninger i fôret, mest av alt for næringsinnholdet i egg, sier Frank Pace.
Egg inneholder naturlig en rekke mineraler og vitaminer, og fôret påvirker altså denne sammensetningen.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1888


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!